Το θέμα της παραγωγής και διάθεσης τσίπουρου από μικρούς αποσταγματοποιούς/ αμπελοκαλλιεργητές, τους λεγόμενους διήμερους, απασχολεί συχνά την επικαιρότητα.
Όμως το τελευταίο διάστημα τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ κάνει η είδηση ότι απαγορεύεται πλέον η πώληση χύμα τσίπουρου δηλαδή του προϊόντος απόσταξης από μικρούς παραγωγούς σε χώρους μαζικής εστίασης. Αφορμή για την όλη αυτή φασαρία αποτέλεσε η υπουργική απόφαση 91354/2017 και φυσικά η υλοποίηση της από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Όμως η υπουργική απόφαση στο άρθρο 75 παρ. 3 αναφέρει ξεκάθαρα ότι επιτρέπεται η χύμα διάθεση προς τον τελικό καταναλωτή προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων). Το προϊόν αυτό απόσταξης (όπως ονομάζει το προϊόν που παράγεται συνήθως από την απόσταξη στέμφυλων και οίνου) προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα και όχι εμφιαλωμένο. Η διαφορά που φέρνει η υπουργική απόφαση έχει να κάνει με την υποχρεωτική αναγραφή στοιχείων στον τιμοκατάλογο ή σε αναρτημένη πινακίδα της χώρας προέλευσης, παραγωγής και εμφιάλωσης του. Μάλιστα γίνεται παραπομπή στον νόμο 2969/2001 (άρθρο 7) όπου γίνεται σαφέστατη αναφορά στο δικαίωμα των μικρών παραγωγών τσίπουρου (διήμερων) ή των αγοραστών του τσίπουρου να διαθέτουν στην αγορά το προϊόν χύμα σε γυάλινα δοχεία. Το λεγόμενο πρόστιμο των 1000 ευρώ επιβάλλεται μόνο εάν δεν εφαρμόζονται τα στοιχεία χώρας προέλευσης και παραγωγού καθώς και η ένδειξη «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών».
Συνοψίζοντας την νομοθεσία καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί μπορούν να διαθέτουν προς πώληση χύμα τσίπουρο μόνο υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις διατάξεις που προβλέπονται. Επίσης τα καταστήματα μαζικής εστίασης μπορούν να πουλούν χύμα τσίπουρο με την προϋπόθεση ότι στον τιμοκατάλογο θα αναγράφεται ως «προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών» καθώς και τα στοιχεία παραγωγής του.
Η μόνη είδηση που θα έπρεπε να βγει στα ΜΜΕ είναι ότι επιτέλους μια κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιήσει τους ελέγχους που προστατεύουν τον καταναλωτή από «τσίπουρο» άγνωστης προέλευσης.
Σίγουρα όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο που αφορά την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών ώστε να διαφυλάξει το ίδιο το τσίπουρο ως εθνικό προϊόν, τους επαγγελματίες αποσταγματοποιούς που καλούνται να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και φορολογίας. Μα πάνω από όλα να διαφυλάξει τον καταναλωτή από την κατανάλωση λαθραίου ή και ακατάλληλου αποστάγματος και προϊόντος που βλάπτει ακόμα περισσότερο την υγεία του. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλόγιστη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αποδεδειγμένα βλάπτει την ανθρώπινη υγεία.
*Ο Βασίλης Γκανάτσιος είναι Διδάκτωρ Χημείας με εξειδίκευση στην Βιοτεχνολογία Τροφίμων