Δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Η απαράδεκτη συμπεριφορά του απερχόμενου πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, άφησε άναυδη την ελληνική κοινωνία, και δυνάμωσε τις πρόωρες (;) φωνές που μιλούσαν για ανάγκη αλλαγής στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Τη σκυτάλη πήρε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρώτη μεγάλη έκπληξη, ήταν η πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Ένας Βουλευτής, ο οποίος κατ’ επανάληψη δεν σέβεται τους κανονισμούς της Βουλής, και δημιουργεί συχνά αναταραχές τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στις Επιτροπές, δεν είναι δυνατό να ζητά, αλλά και να πετυχαίνει, την τήρηση των κανονισμών από το υπόλοιπο Σώμα. Και με δεδομένα όλα τα επεισόδια που έχουν πρωταγωνίστρια τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με υπαιτιότητά της, είτε όχι, είναι σαφές πως θα έχουμε ιδιαίτερα “θερμές νύχτες”.
Κατά τα άλλα, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα πήγαν περίπατο. Και αυτό γιατί, η μείωση κατά τέσσερα ή πέντε μέλη του κυβερνητικού σχήματος σε σχέση με τις τελευταίες κυβερνήσεις, δεν συνιστά και μεγάλη αλλαγή. Η ύπαρξη δε, τόσων Αναπληρωτών Υπουργών (δηλαδή Υπουργών), κάνει πιο δύσκολη τη συνεννόηση εντός Κυβέρνησης. Όπως φαντάζεται κανείς, ανάμεσα σε πολλούς Υπουργούς, με κοντινές αρμοδιότητες, δημιουργούνται εύκολα συγκρούσεις, ειδικά όταν μιλάμε για συναινετικές κυβερνήσεις.
Η συμμετοχή των πέντε στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θεωρείται πως έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού δεν τους ανατέθηκαν καθήκοντα σε παραγωγικά Υπουργεία, ούτε ευθύνες στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων όπως της οικονομικής κατάστασης, και των μεταρρυθμίσεων.
Καμπανάκι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα για τους νεοεκλεγέντες Βουλευτές μας, αποτελεί η τοποθέτηση του Γιάννη Τσιρώνη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με καθήκοντα Αναπληρωτή Υφυπουργού Περιβάλλοντος. Η τοποθέτηση του Γιάννη Τσιρώνη, προέκυψε μετά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα των Οικολόγων, μέλος των οποίων είναι ο κ. Τσιρώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι Οικολόγοι με πρόταγμα το περιβάλλον, διαφοροποιούνται από την εθνική ενεργειακή πολιτική, που έχει πρωταγωνιστή τον λιγνίτη.
Σε τοπικό επίπεδο, προβλημάτισε η μη αξιοποίηση σε κάποιο κυβερνητικό πόστο, κάποιου από τους Βουλευτές της συγκυβέρνησης στη Δυτική Μακεδονία. Αναμφισβήτητα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν από τους έξι Βουλευτές της περιοχής, σε μια τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση. Ιδιαίτερα όταν, στο απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, συμμετείχαν δύο Δυτικομακεδόνες.