Εδώ και 2 μήνες περίπου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα. Στην απόφαση με τα κριτήρια και τις διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, προβλέπεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 35 λεπτά το λίτρο από 28 λεπτά πέρυσι και η προκαταβολή του 25% του ποσού στους δικαιούχους. Παράλληλα, περιγράφονται τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης καταβολής του είτε από φορολογούμενους που διαμένουν σε μονοκατοικίες είτε από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Το επίδομα θα καταβάλλεται εντός 20 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών. Σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται μόνο μέσω του TAXISnet.
Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά (πχ το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά να ανέρχεται έως 30.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο) και θεσπίζεται και κριτήριο “ακίνητης περιουσίας” (Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων τέκνων, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους)
Ο νομοθέτης θέσπισε και “κλιματικές ζώνες” βάση των οποίων υπολογίζεται και η κατανάλωση. Έτσι, όσο πιο κρύο έχει σε μια ζώνη, τόσο πιο πολύ πετρέλαιο μπορείς να ξοδέψεις. Μάλιστα, οι 4 νομοί της Δυτ. Μακεδονίας, βρέθηκαν στην πρώτη κλιματική ζώνη, όπου η ανώτατη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, και η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία είναι 3.000 λίτρα, δηλαδή το επίδομα θα φτάνει έως τα 1.050 ευρώ για 120 τμ και άνω.
Γιατί, όμως, πρέπει να επιδοτείται συγκεκριμένα το πετρέλαιο; Γιατί δεν θεσπίζεται ένα επίδομα θέρμανσης που να λαμβάνει υπόψιν της ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής; Επί παραδείγματι, στη Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τις περιοχές που έχουν την τύχη να έχουν τηλεθέρμανση, οι ευνοημένοι κάτοικοι, αν και έχουν τοποθετηθεί στη Α’ Κλιματική Ζώνη, δηλαδή εκεί που κάνει πολύ κρύο, δεν απολαμβάνουν το επίδομα. Έτσι, λοιπόν, ενώ το κράτος αναγνωρίζει ότι πρέπει να επιδοτηθούν, στην πραγματικότητα, δεν τους επιδοτεί, αφού κανείς δεν αγοράζει πετρέλαιο. Το ίδιο συμβαίνει και σε εξοχικές κατοικίες, ή σε κάποια χωριά, που δεν υπάρχει εγκατάσταση καύσης πετρελαίου θέρμανσης αλλά οι ένοικοι έχουν επιλέξει να ζεσταίνονται με ξύλα. Γιατί, λοιπόν, ένας κάτοικος σε κάποιο χωρίο της Φλώρινας, που καίει ξύλα ή σόμπα, να μην δικαιούται επιδόματος, αν και έχει αναγνωρισθεί ότι ζει σε μια “παγωμένη” περιοχή;
Ελάχιστη κοινή λογική από τους ιθύνοντες, ώστε να αλλάξει το “επίδομα πετρελαίου θέρμανσης” σε “επίδομα θέρμανσης”.
Ηλίας Σιδέρης
Δικηγόρος