Υλικά
-
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα, χωρίς φλούδα
- 300 γρ. παντζάρια βρασμένα από συσκευασία, σε μικρά κομμάτια
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, σε κομμάτια
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
- 150 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την πράσινη σάλτσα
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι φυλλαράκια δυόσμο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη, στραγγισμένη
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα dijon
- 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
- 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες σε κυβάκια, αλατίζουμε, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20΄. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το θυμάρι, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 30΄.
Εκτός φούρνου ρίχνουμε το ξίδι και τα παντζάρια και ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο μια μέτρια ρηχή στρογγυλή ταρτιέρα και απλώνουμε τη σφολιάτα καλύπτοντας τη βάση και τα πλαϊνά. Τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι, αλείφουμε με το αυγό και την ψήνουμε για 20΄ ή μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να φουσκώσει. Αν φουσκώσει στη μέση, την πιέζουμε ελαφρά να κατέβει.
Πράσινη σάλτσα: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι με λίγο αλάτι μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι. Αλείφουμε την κρύα σφολιάτα με το τυρί και από πάνω βάζουμε τα λαχανικά, περιχύνουμε με σάλτσα και σερβίρουμε.
Πηγή: olivemagazine.gr