Για όσους παρακολουθούν τα του οίνου στη Δυτική Μακεδονία, η πολύ καλή προσπάθεια της Οικογένειας Καρακώστα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Με πολύ μεράκι για το κρασί, γνώση του οινο-επιχειρείν και μπόλικο επαγγελματισμό, έδωσαν σάρκα και οστά σε ένα νέο brand το οποίο μπήκε ήδη στον οινικό χάρτη της περιοχής.

Με αγάπη για την τέχνη της απόσταξης και της οινοποίησης, η οικογένεια Καρακώστα δημιούργησε μία σύγχρονη εγκατάσταση στην Πτολεμαΐδα, στην οποία συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, επιλέγει εκλεκτά σταφύλια από τους αμπελώνες του Αμυνταίου, και παράγει αποστάγματα και κρασί υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του τόπου μας. Και φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή να το γευτούμε, από το γιορτινό τραπέζι.

Μια αυθεντική ανάσα στο ποτήρι μας
Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και το Ανάσασμα είναι μια αυθεντική ανάσα, μία ανακούφιση, η αίσθηση της χαλάρωσης που ταξιδεύει τις αισθήσεις. “Ανάσασμα”, είναι το όνομα της ετικέτας της Οικογένειας Καρακώστα σε:
- Λευκό από ποικιλία Sauvignon Blanc
- Ροζέ από ποικιλία Ξινόμαυρο
- Ερυθρό από ποικιλία Syrah
Το «Ανάσασμα», στη φιάλη του οποίου φιγουράρει το Άσκιο, μπορεί σύμφωνα με τους οινοποιούς να μεταφραστεί σε ανανέωση: «Ανανέωση μετά από μια κόπωση της ημέρας. Μια αναζωογόνηση, μια δεύτερη δύναμη να συνεχίσουμε».
Στο Ανάσασμα Λευκό, το χρώμα είναι κρυστάλλινο, ανοιχτό κίτρινο με πρασινωπές ανταύγειες. Κυριαρχούν αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και φρούτων του πάθους που συνδυάζονται με χαρακτηριστικές βοτανικές νύξεις φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Στο Ανάσασμα Ροζέ, κυριαρχούν αρώματα φρέσκιας ντομάτας, φράουλας και μικρών λευκών λουλουδιών. Η αλκοόλη και η δροσιστική οξύτητα βρίσκονται σε ισορροπία. Στην επίγευση βρίσκουμε έντονα αρώματα φρεσκοκομμένου μήλου.

Στο Ανάσασμα Ερυθρό, το χρώμα είναι βαθύ κόκκινο με ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα πιπεριού και φρούτων, όπως βατόμουρα και δαμάσκηνα, συνδυάζονται αρμονικά με τα αρώματα του βαρελιού. Η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε διαβαθμισμένες θερμοκρασίες μεταξύ 20-24°C. Ακολουθεί μεταζυμωτική εκχύλιση με τα στέμφυλα για 2 εβδομάδες. Μετά το πέρας της μηλογαλακτικής ζύμωσης, το κρασί μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 500 λίτρων για 8 μήνες.

Καρακώστας με “Πυρόκοινο” Τσίπουρο
Ξεχωριστό είναι και το Τσίπουρο της Οικογένειας Καρακώστα. Ένα πολύ ιδιαίτερο απόσταγμα, με ή χωρίς γλυκάνισο από ξινόμαυρο 100% που δημιουργεί παράδοση με ακρίβεια και χαρακτήρα.

Το Πυρόκοινο σηματοδοτεί τη γέννηση ενός νέου κόσμου, όπου από το «πυρ» ξεκινάνε όλα, ο «οίνος» είναι στην καρδιά των ανθρώπων και το «κοινό», ο κόσμος, γίνεται μία παρέα. Ένα τσίπουρο που αποτελεί το κοινό σημείο αναφοράς, ταξιδεύοντας από γενιά σε γενιά, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Η γεύση του φέρνει κοντά τους ανθρώπους, δημιουργώντας αληθινές στιγμές απόλαυσης και ευτυχίας.
Χριστούγεννα με Ανάσασμα
Όταν σμίγουν οι παρέες, σμίγουν και οι καρδιές, με μια ανάσα. Το Ανάσασμα είναι μια ευχάριστη πρόκληση, είναι μια εξαιρετική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και μια ωραία πρόταση για τα εταιρικά μας δώρα.

Θα τα βρείτε στις ενημερωμένες κάβες της περιοχής, και σε επιλεγμένα σημεία που θα δείτε εδώ: https://karakostasdistillery.gr/places.php
Δείτε τη συνέντευξη του Ιδιοκτήτη Στέλιου Καρακώστα εδώ: Karakostas Distillery: Το κρασί και το τσίπουρο της Πτολεμαΐδας στη νέα εποχή
Το Οινοποιείο Καρακώστα έχει ανοίξει τις πύλες του και μας περιμένει να ξεναγηθούμε στους χώρους του, αλλά και να δοκιμάσουμε τα αρώματα των κρασιών του, όπως και τα τσίπουρα του, κατόπιν επικοινωνίας.


































