Μπουχτίσατε στα μελομακάρονα και δεν πάει κάτω ούτε ένα πια; Στις πιατέλες υπάρχουν ακόμη κάμποσοι κουραμπιέδες δίχως άχνη; Η βασιλόπιτα έχει μισοξεραθεί; Τέλεια! Έχετε την ιδανική πρώτη ύλη για απίθανα νόστιμα και εύκολα γλυκίσματα.
Ιδιαίτερα τα μελομακάρονα που, ως σιροπιασμένα, δύσκολα μπαγιατεύουν και διατηρούν τη ζουμερή και μαζί τραγανή υφή τους, είναι ένα κι ένα για μεταποίηση. Θα γίνουν ιδανική βάση για τσιζκέικ και για τάρτα με ξηρούς καρπούς, θα μπουν στο μείγμα για πλούσιες σπιτικές καριόκες με γλυκό υποβρύχιο (!) ή για ένα αρωματικό σπιτικό άλειμμα σοκολάτας. Ακόμη και απλά κομματιασμένα σε ποτηράκια με ωραία σπιτική κρέμα από πάνω είναι ένα γλύκισμα πανεύκολο και πεντανόστιμο.
Οι κουραμπιέδες πάλι, εκτός από την άχνη, δεν χάνουν ούτε στο ελάχιστο την αέρινη θρυπτή υφή τους και θα γίνουν η βάση για πλήθος ωραία γλυκά. Θα τα θρυμματίσουμε για να τα βάλουμε σε σούπερ πλούσια τρουφάκια ή θα τα σπάσουμε σε μικρά κομμάτια για να τα βάλουμε στο κλασικό μαμαδίστικο μωσαϊκό, αντικαθιστώντας τα πτι μπερ.
Αλλά εκεί που μπορούμε να κάνουμε αληθινά θαύματα είναι με τα περισσεύματα βασιλόπιτας, όποιο είδος κι αν φτιάξουμε. Οι ελαφρώς ξερές μπαγιάτικες φέτες της είναι ό,τι πρέπει για πανεύκολες πουτίγκες με ό,τι βάλει ο νους. Η πιο απλή ιδέα είναι να τις στρώσουμε σε ένα πυρέξ, να προσθέσουμε ξερά φρούτα και περιχύσουμε με μείγμα από γάλα, κρέμα γάλακτος και χτυπημένα αυγά. Εννοείται πως γίνονται και τέλειες αυγόφετες για τα ράθυμα γιορτινά μας πρωινά!
Ομως δεν περιοριζόμαστε σε τούτη την απλή (αν και πεντανόστιμη) λύση. Θα τις βάλουμε σαν βάση για τιραμισού, αντί για τα τυπικά μπισκότα σαβαγιάρ. Η γεύση του είναι αληθινά αξέχαστη!
Δείτε 11 συνταγές για νόστιμα γλυκά από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτα:
Πηγή: gastronomos.gr