Κέικ πορτοκάλι με γλάσο Aperol
1 ώρα και 50 λεπτά | Για 8 άτομα
Υλικά
175 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον
225 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας απεριτίφ Aperol
1/8 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου •
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι + 3 κ.σ. χυμό
2 μέτρια αυγά (1 ολόκληρο + 1 χωρισμένο σε κρόκο & ασπράδι)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. αμύγδαλο, ψιλοτριμμένο
2 ασπράδια από μέτρια αυγά
Για το γλάσο
5 κουτ.σούπας απεριτίφ Aperol
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
125 γρ. ζάχαρη λευκή
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ χωρητικότητας 900 γρ. και στρώνουμε τη βάση με μια μακρόστενη λωρίδα από αντικολλητικό χαρτί που αφήνουμε να προεξέχει από τις μικρές άκρες του σκεύους.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, το Aperol, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο για μερικά λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και το τριμμένο αμύγδαλο με μια σπάτουλα.
Με καθαρά τα εξαρτήματα του μίξερ και σε καθαρό, στεγνό μπολ, χτυπάμε τα τρία ασπράδια αυγών σε μαρέγκα με σφιχτές κορυφές.Ενσωματώνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του κέικ για να αραιώσει ελαφρώς. Κατόπιν, ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα με απαλές κινήσεις της σπάτουλας για να διατηρηθεί ο αέρας της. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα και 10 ́ ή μέχρι να φουσκώσει το κέικ, να πάρει χρώμα και ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέντρο του – αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 ́ και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι και περιχύνουμε με 2 κουταλιές σούπας απεριτίφ Aperol. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο Aperol με τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Χτυπάμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη να λιώσει η ζάχαρη και αμέσως περιχύνουμε λίγο-λίγο το κέικ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο σκεύος και να ζαχαρώσει η επιφάνειά του πριν το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Αλμυρές μπάρες ενέργειας με πράσο, τσένταρ και μέλι
1 ώρα | Για 16 τεμάχια
Υλικά
85 γρ. βούτυρο ανάλατο
60 γρ. μέλι
1 κουτ.σούπας ηλιέλαιο
2 μεγάλα πράσα, σε λεπτές ροδέλες
275 γρ. βρώμη ολόκληρη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. τσένταρ ωρίμανσης, τριμμένο
75 γρ. ξηρούς καρπούς (κολοκυθόσπορους, σουσάμι, ηλιόπορους)
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 αυγά μεγάλα, χτυπημένα ελαφρώς
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.
Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 65 γρ. από το βούτυρο με όλο το μέλι σε χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο σε χαμηλή φωτιά για 10 ́-15 ́ ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη με το αλεύ-ρι, 165 γρ. από το τσένταρ, τους περισσότερους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και όλο το καρύδι.
Περιχύνουμε με το μείγμα βούτυρου – μελιού και τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε όλο το πράσο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και πιέζουμε με ένα κουτάλι να καθίσει και να ισιώσει καλά. Από πάνω σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και τους ξηρούς καρπούς που κρατήσαμε και ψήνουμε για 25 ́-28 ́ ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και να γίνει τραγανή.
Αφήνουμε εκτός φούρνου για 10 ́, κόβουμε σε τετράγωνες μπάρες μέσα στο σκεύος και κρυώνουμε τελείως πριν σερβίρουμε.
Κέικ με χουρμάδες και αλμυρή σος μελιού
1 ώρα και 35 λεπτά + αναμονή| Για 10 άτομα
Υλικά
300 ml γάλα
250 γρ. χουρμάδες χοντροκομμένους
2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
150 γρ. βούτυρο ανάλατο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
25 γρ. μελάσα
100 γρ. μέλι
1 κoυτ. γλυκού υγρή βανίλια
2 μεγάλα αυγά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για την αλμυρή σάλτσα μελιού
200 γρ. ζάχαρη λευκή
125 γρ. μέλι
250 ml έτοιμη σαντιγί
50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κύβους
2 κουτ. γλυκού νιφάδες αλάτι θαλασσινό
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει, χωρίς να πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τους χουρμάδες και τη σόδα. Αφήνουμε στην άκρη για 20 ́.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μελάσα, το μέλι και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Στο μπλέντερ ή στο μούλτι πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το γάλα τους και το μείγμα βούτυρου μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε μέσα και χτυπάμε τα αυγά, κατόπιν το αλεύρι με την κανέλα και 1 πρέζα αλάτι. Αδειάζουμε τον λείο χυλό στο σκεύος και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε για 15 ́ εκτός φούρνου και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Αλμυρή σάλτσα μελιού: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το μέλι σε μέτρια φωτιά ανακα-τεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει το χρώμα της καραμέλας.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη σαντιγί και το βούτυρο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ́-2 ́ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε τρύπες στο κέικ και περιχύνουμε με αρκετή από τη σάλτσα μελιού.
Σερβίρουμε το κέικ με επιπλέον αλμυρή σάλτσα μελιού και στραγγιστό γιαούρτι αν μας αρέσει.
Ψωμί-μάφιν με μύρτιλα
45 λεπτά | Για 10 άτομα
Υλικά
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
25 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια
85 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα, αποψυγμένα
300 ml ξινόγαλο ή κεφίρ
150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Για το κραμπλ
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. ζάχαρη λευκή
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
25 γρ. βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και αλευρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.
Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα και πατάμε τους κύβους βούτυρου μέχρι να μην τους νιώθουμε στα δάχτυλά μας.
Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και τα μύρτιλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το ξινόγαλο με το γάλα και τη βανίλια. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και με ένα κουτάλι ή ένα μεγάλο μαχαίρι-παλέτα ομογενοποιούμε κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Το μείγμα θα είναι πολύ μαλακό και θα κολλάει, οπότε αλευρώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε κάθε φορά μια ποσότητα που θα χωράει στη χούφτα μας και πλάθουμε μικρές στρογγυλές μπάλες (υπολογίζουμε 8-10 μπάλες). Τις μεταφέρουμε στο ταψί και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να ακουμπάνε ελαφρώς μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο.
Κραμπλ: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το μείγμα τις μπάλες ζύμης. Ψήνουμε για 25 ́-30 ́ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
Αφήνουμε για 10 ́ εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με μπόλικο αλατισμένο βούτυρο.
Ρολίνια με μανιτάρια, φασόλια και φασκόμηλο
1 ώρα και 30 λεπτά | Για 8 άτομα
Υλικά
10 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια θυμάρι
1 κουτ. σούπας ιαπωνική πάστα μίσο
400 γρ. λευκά φασόλια βρασμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 κουτ. γλυκού φασκόμηλο αποξηραμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ. ψίχουλα ψωμιού, μαλακά
320 γρ. σφολιάτα
σουσάμι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια σε ένα μπολ με 150 ml καυτό νερό.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με 1 πρέζα αλάτι, για 10 ́-15 ́ ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώνουμε τα μανιτάρια κρατώντας το νερό τους. Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το νερό τους, τα λευκά μανιτάρια και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 ́ ή μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και αρχίσουν να στεγνώνουν. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την πάστα μίσο.
Πολτοποιούμε τα φασόλια στο μπλέντερ σε πάστα. Τη ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το μοσχοκάρυδο και τα ψίχουλα ψωμιού, αλατοπιπερώνουμε (αρκετό πιπέρι) και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Κόβουμε τη σφολιάτα στη μέση κατά μήκος. Απλώνουμε τη μισή γέμιση που ετοιμάσαμε στο κέντρο και κατά μήκος του ενός φύλλου, πιέζοντάς τη να μοιάζει με λουκάνικο. Ρολάρουμε και κλείνουμε σε κύλινδρο, τσιμπώντας τις άκρες της ζύμης να κλείσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
Τοποθετούμε το ρολό με τη ραφή προς τα κάτω. Κόβουμε σε 4 ρολάκια ίδιου μεγέθους. Ετοιμάζουμε άλλο ένα λουκάνικο με τον ίδιο τρόπο.
Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο επιπλέον λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλους σπόρους της επιλογής μας. Ψήνουμε τα ρολίνια σε ρηχά ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για 25 ́ ή μέχρι να ροδίσουν.
Κούκις με ταχίνι, σοκολάτα και πρέτσελ
50 λεπτά + αναμονή | Για 20-24 τεμάχια
Υλικά
225 γρ. βούτυρο ανάλατο
50 γρ. ταχίνι
225 γρ. λευκή κουβερτούρα
300 γρ. αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαφρώς καβουρδισμένους
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
2 πρέζες κανέλα, σκόνη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. ζάχαρη κα-στανή
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
85 γρ. πρέτσελ, χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με το ταχίνι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε εκτός φωτιάς.
Κρατάμε 25 γρ. από την κουβερτούρα στην άκρη και κόβουμε τα 200 γρ. σε μικρά κομμάτια.Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις 2 κουτ. σούπας σουσάμι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.Ρίχνουμε όλη τη ζάχαρη σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε με μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ενσωματώνουμε τα αυγά, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Ρίχνουμε μέσα τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι ίσα να αναμιχθούν τα υλικά. Σκορπίζουμε μέσα τα 3/4 από την κουβερτούρα και από τα πρέτσελ και ανακατεύουμε ελαφρώς να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 ́-45 ́ ή μέχρι να σφίξει να μπο-ρεί να βγει με το σκουπ του παγωτού σε μπάλες.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα και στρώνουμε δύο ρηχά ταψιά ή λα-μαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μέτριου μεγέθους σκουπ παγωτού βγάζουμε μπάλες ζύμης και τις ακουμπάμε στα δύο ταψιά, αφήνοντας 10 εκ. απόσταση μεταξύ τους γιατί η ζύμη θα πέσει και θα απλώσει. Από πάνω πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα, τα υπόλοιπα πρέτσελ και λίγο επιπλέον σουσάμι.Ψήνουμε τα κούκις για 9 ́-10 ́ ή μέχρι να σκουρύνουν περιμετρικά και στο κέντρο να είναι μαλακά. Ψιλοτρίβουμε τα 25 γρ. λευκής κουβερτούρας που έχουμε κρατήσει.
Βγάζουμε τα κούκις από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα όσο είναι ζεστά. Τα αφήνουμε για 10 ́ στα ταψιά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANT DUNCAN
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: SARAH COOK
Πηγή: olivemagazine.gr