Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2025
No Result
View All Result
  • Προφίλ
  • Διαφήμιση
  • Καριέρα
  • Πρακτική Άσκηση
  • Επικοινωνία
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΠΟΝΤΙΑΚΑ

    ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πτολεμαΐδα
    Κοζάνη
    Αμύνταιο
    Φλώρινα
    Καστοριά
    Γρεβενά

    ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    To Στίγμα
    Επίκαιρος
    Τα παραπολιτικά του παλμού
    Σύντροφος

    SPORTS

    Βαθμολογίες
    Μπάσκετ
    Ποδόσφαιρο
    Στίβος
    Τέννις
    Βόλεϊ
    Χάντμπολ

    Web TV

    ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    ΣΤΗΛΕΣ

    Αγροτικά
    Φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα
    Το μάτι του πολίτη
    Περί Φυσικής
    Εντέχνως
    Βιβλιοδείκτης
    Τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δεις!
    Σινεμά
    Μουσικές Επιλογές
    Σχολικά κείμενα
    Καφέ Ρωμανία
    Μνημεία της Εορδαίας
    Γαστρονομία
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

    PLUS

    Καιρός
    Κινηματογραφικές Προβολές
    Διαγωνισμοί
    Δι@ύγεια Δυτ. Μακεδονίας
    Εφημερεύοντα φαρμακεία
    Πρόγραμμα τηλεόρασης
    Δρομολόγια τρένου, ΚΤΕΛ & πρόγραμμα πτήσεων
    Το Φθηνότερο Βενζινάδικο
    Ποιότητα ατμόσφαιρας
    Σεισμοί
    Πρώτο θέμα
    Πρωτοσέλιδο Παλμού
    Πρωτοσέλιδο Πτολεμαίου
    Δωρεάν 2μηνη συνδρομή στον «Π»
    Δείτε Google Analytics
    Πρακτική άσκηση AEI/TEI/ΟΑΕΔ στο E-PTOLEMEOS.GR
    PougaridisMedia – Τυπογραφείο – Εκτυπώσεις – Πτολεμαΐδα

  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcastsNew
  • True Story RadioLive
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    ΠΟΝΤΙΑΚΑ

    ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πτολεμαΐδα
    Κοζάνη
    Αμύνταιο
    Φλώρινα
    Καστοριά
    Γρεβενά

    ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    To Στίγμα
    Επίκαιρος
    Τα παραπολιτικά του παλμού
    Σύντροφος

    SPORTS

    Βαθμολογίες
    Μπάσκετ
    Ποδόσφαιρο
    Στίβος
    Τέννις
    Βόλεϊ
    Χάντμπολ

    Web TV

    ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

    ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    ΣΤΗΛΕΣ

    Αγροτικά
    Φωτογραφίζουμε τα κακώς κείμενα
    Το μάτι του πολίτη
    Περί Φυσικής
    Εντέχνως
    Βιβλιοδείκτης
    Τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δεις!
    Σινεμά
    Μουσικές Επιλογές
    Σχολικά κείμενα
    Καφέ Ρωμανία
    Μνημεία της Εορδαίας
    Γαστρονομία
    Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

    PLUS

    Καιρός
    Κινηματογραφικές Προβολές
    Διαγωνισμοί
    Δι@ύγεια Δυτ. Μακεδονίας
    Εφημερεύοντα φαρμακεία
    Πρόγραμμα τηλεόρασης
    Δρομολόγια τρένου, ΚΤΕΛ & πρόγραμμα πτήσεων
    Το Φθηνότερο Βενζινάδικο
    Ποιότητα ατμόσφαιρας
    Σεισμοί
    Πρώτο θέμα
    Πρωτοσέλιδο Παλμού
    Πρωτοσέλιδο Πτολεμαίου
    Δωρεάν 2μηνη συνδρομή στον «Π»
    Δείτε Google Analytics
    Πρακτική άσκηση AEI/TEI/ΟΑΕΔ στο E-PTOLEMEOS.GR
    PougaridisMedia – Τυπογραφείο – Εκτυπώσεις – Πτολεμαΐδα

  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcastsNew
  • True Story RadioLive
No Result
View All Result
e-ptolemeos.gr Ειδήσεις Πτολεμαΐδα Νέα Κοζάνη Εορδαία News
No Result
View All Result
Λαχταριστές ζύμες! 6 συνταγές για απολαυστικό πρωινό
Tags: ΓαστρονομίαΜαγειρικήΣυνταγές

Λαχταριστές ζύμες! 6 συνταγές για απολαυστικό πρωινό

Πηγαίνουμε τα αγαπημένα μας γλυκά και αλμυρά φουρνίσματα σε άλλο επίπεδο, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και τεχνικές μέσα από 6 λαχταριστές συνταγές.

21 Μαΐου 2022, 10:15 πμ
από e-ptolemeos team
σε Γαστρονομία και διατροφή
Reading Time: 1 mins read

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Σχετικές Αναρτήσεις

Συνταγές: Πέστροφα Βεγορίτιδας ψητή (video)
Γαστρονομία και διατροφή

Συνταγές: Πέστροφα Βεγορίτιδας ψητή (video)

7 Νοεμβρίου 2025, 7:00 μμ
Στραπατσάδα με πιπεριές Φλωρίνης – Συνταγή με τον Ανδρέα Λαγό (VIDEO)
Γαστρονομία και διατροφή

Στραπατσάδα με πιπεριές Φλωρίνης – Συνταγή με τον Ανδρέα Λαγό (VIDEO)

4 Σεπτεμβρίου 2025, 7:30 μμ
Χειροποίητη λεμονάδα με Κρόκο Κοζάνης και τζίντζερ
Γαστρονομία και διατροφή

Χειροποίητη λεμονάδα με Κρόκο Κοζάνης και τζίντζερ

21 Αυγούστου 2025, 8:02 μμ
Συνταγές σε βίντεο: Βλάχικη τσουκνιδόπιτα (πίτα βινίτα)
Γαστρονομία και διατροφή

Συνταγές σε βίντεο: Βλάχικη τσουκνιδόπιτα (πίτα βινίτα)

18 Αυγούστου 2025, 8:00 πμ
Συνταγές σε βίντεο: Η αυθεντική συνταγή για ξιδάτες πιπεριές Φλωρίνης
Γαστρονομία και διατροφή

Συνταγές σε βίντεο: Η αυθεντική συνταγή για ξιδάτες πιπεριές Φλωρίνης

17 Αυγούστου 2025, 9:00 πμ
54χρονος στα Γρεβενά έστησε παράνομη λαχειοφόρο αγορά και πουλούσε λαχνούς – Συνελήφθη από την Αστυνομία Γρεβενών
Αγγελίες Εργασίας

Ζητούνται 4 άτομα για εργασία σε e-shop στην Πτολεμαΐδα

13 Νοεμβρίου 2025, 1:18 μμ
54χρονος στα Γρεβενά έστησε παράνομη λαχειοφόρο αγορά και πουλούσε λαχνούς – Συνελήφθη από την Αστυνομία Γρεβενών
Αγγελίες Εργασίας

Ζητείται άμεσα βοηθός σε εξειδικευμένο οδοντιατρείο

12 Νοεμβρίου 2025, 4:33 μμ
Θέση εργασίας: Η Tottis Foods αναζητά Ηλεκτρολόγο Βάρδιας
Αγγελίες Εργασίας

Ζητούνται Ηλεκτρολόγοι για μόνιμη συνεργασία (περιοχές Κοζάνης – Πτολεμαΐδας – Αμυνταίου)

11 Νοεμβρίου 2025, 5:38 μμ
Προσλήψεις 69 ατόμων στον ΑΔΜΗΕ
Αγγελίες Εργασίας

Προσλήψεις 141 μόνιμων στον ΑΔΜΗΕ (προκήρυξη)

11 Νοεμβρίου 2025, 8:15 πμ
Θέση Εργασίας: Υπεύθυνος Πωλήσεων & Marketing – Στην Pougaridis Media στην Πτολεμαΐδα
Αγγελίες Εργασίας

Θέση Εργασίας: Υπεύθυνος Πωλήσεων & Marketing – Στην Pougaridis Media στην Πτολεμαΐδα

10 Νοεμβρίου 2025, 5:30 μμ




Share on FacebookShare on TwitterEmail Share

Κέικ πορτοκάλι με γλάσο Aperol

1 ώρα και 50 λεπτά | Για 8 άτομα

Υλικά
175 γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον
225 γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας απεριτίφ Aperol
1/8 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου •
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι + 3 κ.σ. χυμό
2 μέτρια αυγά (1 ολόκληρο + 1 χωρισμένο σε κρόκο & ασπράδι)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. αμύγδαλο, ψιλοτριμμένο
2 ασπράδια από μέτρια αυγά

Για το γλάσο
5 κουτ.σούπας απεριτίφ Aperol
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
125 γρ. ζάχαρη λευκή

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βουτυρώνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ χωρητικότητας 900 γρ. και στρώνουμε τη βάση με μια μακρόστενη λωρίδα από αντικολλητικό χαρτί που αφήνουμε να προεξέχει από τις μικρές άκρες του σκεύους.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, το Aperol, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ολόκληρο αυγό και τον κρόκο για μερικά λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και το τριμμένο αμύγδαλο με μια σπάτουλα.

Με καθαρά τα εξαρτήματα του μίξερ και σε καθαρό, στεγνό μπολ, χτυπάμε τα τρία ασπράδια αυγών σε μαρέγκα με σφιχτές κορυφές.Ενσωματώνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του κέικ για να αραιώσει ελαφρώς. Κατόπιν, ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα με απαλές κινήσεις της σπάτουλας για να διατηρηθεί ο αέρας της. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και ισιώνουμε απαλά την επιφάνεια. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 1 ώρα και 10 ́ ή μέχρι να φουσκώσει το κέικ, να πάρει χρώμα και ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέντρο του – αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 ́ και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Αμέσως μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι και περιχύνουμε με 2 κουταλιές σούπας απεριτίφ Aperol. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο Aperol με τον χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Χτυπάμε γρήγορα με έναν αυγοδάρτη να λιώσει η ζάχαρη και αμέσως περιχύνουμε λίγο-λίγο το κέικ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο σκεύος και να ζαχαρώσει η επιφάνειά του πριν το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Αλμυρές μπάρες ενέργειας με πράσο, τσένταρ και μέλι

1 ώρα | Για 16 τεμάχια

Υλικά
85 γρ. βούτυρο ανάλατο
60 γρ. μέλι
1 κουτ.σούπας ηλιέλαιο
2 μεγάλα πράσα, σε λεπτές ροδέλες
275 γρ. βρώμη ολόκληρη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. τσένταρ ωρίμανσης, τριμμένο
75 γρ. ξηρούς καρπούς (κολοκυθόσπορους, σουσάμι, ηλιόπορους)
50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 αυγά μεγάλα, χτυπημένα ελαφρώς

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί 22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί.

Σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 65 γρ. από το βούτυρο με όλο το μέλι σε χαμηλή φωτιά. Στο μεταξύ, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το πράσο σε χαμηλή φωτιά για 10 ́-15 ́ ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρώμη με το αλεύ-ρι, 165 γρ. από το τσένταρ, τους περισσότερους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και όλο το καρύδι.

Περιχύνουμε με το μείγμα βούτυρου – μελιού και τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε όλο το πράσο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στο σκεύος και πιέζουμε με ένα κουτάλι να καθίσει και να ισιώσει καλά. Από πάνω σκορπίζουμε το υπόλοιπο τυρί και τους ξηρούς καρπούς που κρατήσαμε και ψήνουμε για 25 ́-28 ́ ή μέχρι η επιφάνεια να χρυσίσει και να γίνει τραγανή.

Αφήνουμε εκτός φούρνου για 10 ́, κόβουμε σε τετράγωνες μπάρες μέσα στο σκεύος και κρυώνουμε τελείως πριν σερβίρουμε.

Κέικ με χουρμάδες και αλμυρή σος μελιού

1 ώρα και 35 λεπτά + αναμονή| Για 10 άτομα

Υλικά
300 ml γάλα
250 γρ. χουρμάδες χοντροκομμένους
2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
150 γρ. βούτυρο ανάλατο
150 γρ. ζάχαρη καστανή
25 γρ. μελάσα
100 γρ. μέλι
1 κoυτ. γλυκού υγρή βανίλια
2 μεγάλα αυγά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Για την αλμυρή σάλτσα μελιού
200 γρ. ζάχαρη λευκή
125 γρ. μέλι
250 ml έτοιμη σαντιγί
50 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κύβους
2 κουτ. γλυκού νιφάδες αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να κάψει, χωρίς να πάρει βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τους χουρμάδες και τη σόδα. Αφήνουμε στην άκρη για 20 ́.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μελάσα, το μέλι και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Αφήνουμε εκτός φωτιάς να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια βαθιά στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση. Τη στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.

Στο μπλέντερ ή στο μούλτι πολτοποιούμε τους χουρμάδες με το γάλα τους και το μείγμα βούτυρου μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε μέσα και χτυπάμε τα αυγά, κατόπιν το αλεύρι με την κανέλα και 1 πρέζα αλάτι. Αδειάζουμε τον λείο χυλό στο σκεύος και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αν το βυθίσουμε στο κέντρο του. Αφήνουμε για 15 ́ εκτός φούρνου και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Αλμυρή σάλτσα μελιού: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το μέλι σε μέτρια φωτιά ανακα-τεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει το χρώμα της καραμέλας.

Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη σαντιγί και το βούτυρο. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ́-2 ́ ή μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα το αλάτι και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Κάνουμε τρύπες στο κέικ και περιχύνουμε με αρκετή από τη σάλτσα μελιού.

Σερβίρουμε το κέικ με επιπλέον αλμυρή σάλτσα μελιού και στραγγιστό γιαούρτι αν μας αρέσει.

Ψωμί-μάφιν με μύρτιλα

45 λεπτά | Για 10 άτομα

Υλικά
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
25 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια
85 γρ. ζάχαρη λευκή
200 γρ. μύρτιλα φρέσκα ή κατεψυγμένα, αποψυγμένα
300 ml ξινόγαλο ή κεφίρ
150 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια

Για το κραμπλ
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. ζάχαρη λευκή
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
25 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα και αλευρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη σόδα και την κανέλα.

Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τρίβουμε το μείγμα και πατάμε τους κύβους βούτυρου μέχρι να μην τους νιώθουμε στα δάχτυλά μας.

Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και τα μύρτιλα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το ξινόγαλο με το γάλα και τη βανίλια. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και με ένα κουτάλι ή ένα μεγάλο μαχαίρι-παλέτα ομογενοποιούμε κάνοντας όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις. Το μείγμα θα είναι πολύ μαλακό και θα κολλάει, οπότε αλευρώνουμε τα χέρια μας και παίρνουμε κάθε φορά μια ποσότητα που θα χωράει στη χούφτα μας και πλάθουμε μικρές στρογγυλές μπάλες (υπολογίζουμε 8-10 μπάλες). Τις μεταφέρουμε στο ταψί και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη έτσι ώστε να ακουμπάνε ελαφρώς μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ορθογώνιο.

Κραμπλ: Ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το μείγμα τις μπάλες ζύμης. Ψήνουμε για 25 ́-30 ́ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Αφήνουμε για 10 ́ εκτός φούρνου να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με μπόλικο αλατισμένο βούτυρο.

Ρολίνια με μανιτάρια, φασόλια και φασκόμηλο

1 ώρα και 30 λεπτά | Για 8 άτομα

Υλικά
10 γρ. αποξηραμένα άγρια μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια θυμάρι
1 κουτ. σούπας ιαπωνική πάστα μίσο
400 γρ. λευκά φασόλια βρασμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 κουτ. γλυκού φασκόμηλο αποξηραμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ. ψίχουλα ψωμιού, μαλακά
320 γρ. σφολιάτα
σουσάμι

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια σε ένα μπολ με 150 ml καυτό νερό.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με 1 πρέζα αλάτι, για 10 ́-15 ́ ή μέχρι να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε τα μανιτάρια κρατώντας το νερό τους. Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το νερό τους, τα λευκά μανιτάρια και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 ́ ή μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και αρχίσουν να στεγνώνουν. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την πάστα μίσο.
Πολτοποιούμε τα φασόλια στο μπλέντερ σε πάστα. Τη ρίχνουμε στο μπολ με τα μανιτάρια και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φασκόμηλο, το μοσχοκάρυδο και τα ψίχουλα ψωμιού, αλατοπιπερώνουμε (αρκετό πιπέρι) και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Κόβουμε τη σφολιάτα στη μέση κατά μήκος. Απλώνουμε τη μισή γέμιση που ετοιμάσαμε στο κέντρο και κατά μήκος του ενός φύλλου, πιέζοντάς τη να μοιάζει με λουκάνικο. Ρολάρουμε και κλείνουμε σε κύλινδρο, τσιμπώντας τις άκρες της ζύμης να κλείσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.

Τοποθετούμε το ρολό με τη ραφή προς τα κάτω. Κόβουμε σε 4 ρολάκια ίδιου μεγέθους. Ετοιμάζουμε άλλο ένα λουκάνικο με τον ίδιο τρόπο.

Αλείφουμε την επιφάνειά τους με λίγο επιπλέον λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλους σπόρους της επιλογής μας. Ψήνουμε τα ρολίνια σε ρηχά ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για 25 ́ ή μέχρι να ροδίσουν.

Κούκις με ταχίνι, σοκολάτα και πρέτσελ

50 λεπτά + αναμονή | Για 20-24 τεμάχια

Υλικά
225 γρ. βούτυρο ανάλατο
50 γρ. ταχίνι
225 γρ. λευκή κουβερτούρα
300 γρ. αλεύρι
3 κουτ. σούπας ελαφρώς καβουρδισμένους
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, σκόνη
2 πρέζες κανέλα, σκόνη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. ζάχαρη κα-στανή
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
85 γρ. πρέτσελ, χοντροσπασμένα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο με το ταχίνι ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε εκτός φωτιάς.

Κρατάμε 25 γρ. από την κουβερτούρα στην άκρη και κόβουμε τα 200 γρ. σε μικρά κομμάτια.Ανακατεύουμε το αλεύρι με τις 2 κουτ. σούπας σουσάμι, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι.Ρίχνουμε όλη τη ζάχαρη σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε με μίξερ χειρός να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ενσωματώνουμε τα αυγά, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.

Ρίχνουμε μέσα τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι ίσα να αναμιχθούν τα υλικά. Σκορπίζουμε μέσα τα 3/4 από την κουβερτούρα και από τα πρέτσελ και ανακατεύουμε ελαφρώς να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 ́-45 ́ ή μέχρι να σφίξει να μπο-ρεί να βγει με το σκουπ του παγωτού σε μπάλες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα και στρώνουμε δύο ρηχά ταψιά ή λα-μαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μέτριου μεγέθους σκουπ παγωτού βγάζουμε μπάλες ζύμης και τις ακουμπάμε στα δύο ταψιά, αφήνοντας 10 εκ. απόσταση μεταξύ τους γιατί η ζύμη θα πέσει και θα απλώσει. Από πάνω πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα, τα υπόλοιπα πρέτσελ και λίγο επιπλέον σουσάμι.Ψήνουμε τα κούκις για 9 ́-10 ́ ή μέχρι να σκουρύνουν περιμετρικά και στο κέντρο να είναι μαλακά. Ψιλοτρίβουμε τα 25 γρ. λευκής κουβερτούρας που έχουμε κρατήσει.

Βγάζουμε τα κούκις από τον φούρνο και τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα όσο είναι ζεστά. Τα αφήνουμε για 10 ́ στα ταψιά και τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν καλά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ANT DUNCAN

ΣΥΝΤΑΓΕΣ: SARAH COOK

Πηγή: olivemagazine.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

ΑΣΕΠ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις της 4Κ/2023

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 6Κ/2025 με μόνιμες θέσεις – Δείτε αναλυτικά

10 Νοεμβρίου 2025, 8:29 μμ
Πτολεμαΐδα: Πότε θα γίνει η “Λευκή Νύχτα” στα εμπορικά καταστήματα – Έρχεται η “Black Friday” με εκπλήξεις

Πτολεμαΐδα: Πότε θα γίνει η “Λευκή Νύχτα” στα εμπορικά καταστήματα – Έρχεται η “Black Friday” με εκπλήξεις

12 Νοεμβρίου 2025, 12:30 μμ
«Η Μεγάλη Πτολεμαΐδα, με αγαπάει, η Μεγάλη Πτολεμαΐδα, με αγαπάει…» – Κατήγγειλε την πρώην γυναίκα του για μάγια και βουντού
Ελλάδα

«Η Μεγάλη Πτολεμαΐδα, με αγαπάει, η Μεγάλη Πτολεμαΐδα, με αγαπάει…» – Κατήγγειλε την πρώην γυναίκα του για μάγια και βουντού

13 Νοεμβρίου 2025, 3:29 μμ
Ο Δεύτερος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»
Κοινωνία

Ο Δεύτερος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

13 Νοεμβρίου 2025, 2:59 μμ
Μια ομάδα ανθρώπων συνεδριάζει σε ένα φωτεινό δωμάτιο στο Δημαρχείο Φλώρινας για να συζητήσουν τις ετοιμασίες για τις επερχόμενες χιονοπτώσεις στη Φλώρινα.
Κοινωνία

Ξεκινά η διαδικασία ετοιμότητας για τις χιονοπτώσεις στο Δήμο Φλώρινας – Συνεδρίασε η Πολιτική Προστασία

13 Νοεμβρίου 2025, 2:32 μμ
Λιβάνιος: «Σεισμική αλλαγή στη Δ. Μακεδονία, σαν να λέμε στη Σαντορίνη δεν θα έχει τουρίστες ξανά»- Τα μηνύματα του Υπουργού Εσωτερικών στους Περιφερειάρχες
Ρεπορτάζ

Λιβάνιος: «Σεισμική αλλαγή στη Δ. Μακεδονία, σαν να λέμε στη Σαντορίνη δεν θα έχει τουρίστες ξανά»- Τα μηνύματα του Υπουργού Εσωτερικών στους Περιφερειάρχες

13 Νοεμβρίου 2025, 2:24 μμ
Τακτική γενική συνέλευση του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 20/11
Κοινωνία

Τακτική γενική συνέλευση του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Πτολεμαΐδας την Πέμπτη 20/11

13 Νοεμβρίου 2025, 2:06 μμ
Ρεπορτάζ

Περισσότερη στήριξη στα ΑμεΑ: Η ΔΕΥΑ Εορδαίας ενισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο νερού

13 Νοεμβρίου 2025, 1:35 μμ
Ρεπορτάζ

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Χιονοδρομικό της Βασιλίτσας- Στη D Group για 40 χρόνια- Επένδυση «4 εποχών» και 20εκ. ευρώ

13 Νοεμβρίου 2025, 1:19 μμ
54χρονος στα Γρεβενά έστησε παράνομη λαχειοφόρο αγορά και πουλούσε λαχνούς – Συνελήφθη από την Αστυνομία Γρεβενών
Αγγελίες Εργασίας

Ζητούνται 4 άτομα για εργασία σε e-shop στην Πτολεμαΐδα

13 Νοεμβρίου 2025, 1:18 μμ
Ινστιτούτο Εργασίας: Πληροφόρηση και Συμβουλευτική για τους εργαζόμενους
Uncategorized

Δ. Μακεδονία: Πρόγραμμα κατάρτισης για 3.000 ανέργους & εργαζόμενους

13 Νοεμβρίου 2025, 1:10 μμ
Load More
ADVERTISEMENT

Τα δημοφιλέστερα σήμερα:

Πτολεμαΐδα: Πότε θα γίνει η “Λευκή Νύχτα” στα εμπορικά καταστήματα – Έρχεται η “Black Friday” με εκπλήξεις
True Story Radio

Πτολεμαΐδα: Πότε θα γίνει η “Λευκή Νύχτα” στα εμπορικά καταστήματα – Έρχεται η “Black Friday” με εκπλήξεις

από Βάσω Σάφη
12 Νοεμβρίου 2025, 12:30 μμ

περισσότεραDetails
ΑΣΕΠ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις της 4Κ/2023
Κοινωνία

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 6Κ/2025 με μόνιμες θέσεις – Δείτε αναλυτικά

από e-ptolemeos team
10 Νοεμβρίου 2025, 8:29 μμ

περισσότεραDetails

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

E-PTOLEMEOS.GR NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΣΕΠ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις της 4Κ/2023
Κοινωνία

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 6Κ/2025 με μόνιμες θέσεις – Δείτε αναλυτικά

10 Νοεμβρίου 2025, 8:29 μμ
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για τους διορισμούς εκπαιδευτικών – Η εγκύκλιος για αιτήσεις ΑΣΕΠ
Κοινωνία

ΑΣΕΠ: Έρχεται προκήρυξη για 300 μόνιμους οδηγούς

9 Νοεμβρίου 2025, 12:45 μμ
Γιώργος Κοντοφάκας: Από την Πτολεμαΐδα ο πιλότος του F16 που “έσκισε” τον εορδαϊκό ουρανό!
Ρεπορτάζ

Γιώργος Κοντοφάκας: Από την Πτολεμαΐδα ο πιλότος του F16 που “έσκισε” τον εορδαϊκό ουρανό!

9 Νοεμβρίου 2025, 7:24 μμ
Σε καθεστώς διπλής ομηρίας οι κάτοικοι στην Ποντοκώμη Κοζάνης – Αβέβαιο το μέλλον, καμία προοπτική
Κοινωνία

Σε καθεστώς διπλής ομηρίας οι κάτοικοι στην Ποντοκώμη Κοζάνης – Αβέβαιο το μέλλον, καμία προοπτική

6 Νοεμβρίου 2025, 9:00 πμ
Δείτε όλη τη ροή ειδήσεων
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Γνώμες
  • Παραπολιτικά
  • Αθλητισμός
  • Εργασία
  • podcasts
  • True Story Radio

Ταυτότητα Ιστοσελίδας:
Ιδιοκτησία: ΡΟΔΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Ε.Ε. [Pougaridis Media]

ΑΦΜ 802210768 ΔΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ | Α.ΓΕΜΗ: 172191636000
Δ/νση Έδρας: 25ης Μαρτίου 36, ΤΚ 50200 Πτολεμαΐδα,
Email: info@e-ptolemeos.gr Τηλ. 2463080986

Πιστοποιημένη Ιστοσελίδα με μοναδικό αριθμό Μ.Η.Τ. 252006 (Νόμος 5005/2022)

Ιδιοκτήτης, Νόμιμος εκπρόσωπος, Διευθυντής, Διαχειριστής και δικαιούχος του domain name: Αντώνης Πουγαρίδης

Διευθύντρια σύνταξης: Βασιλική Σάφη

Η επιχείρηση έχει υπογράψει δήλωση συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63)

Όροι Χρήσης  |   Πολιτική Απορρήτου  |   Επικοινωνία

© pougaridismedia 2024

Προφίλ Διαφήμιση Καριέρα Πρακτική Άσκηση Επικοινωνία

  • Αρχική
  • Podcasts
  • Τοπική Επικαιρότητα
    • Πτολεμαΐδα
    • Κοζάνη
    • Αμύνταιο
    • Φλώρινα
    • Καστοριά
    • Γρεβενά
  • Αθλητικά
    • Βαθμολογίες
    • Μπάσκετ
    • Ποδόσφαιρο
    • Στίβος
    • Τέννις
    • Βόλεϊ
    • Χάντμπολ
    • Αθλητικές Εκπομπές
  • Παραπολιτικά
    • Επίκαιρος
    • Παραπολιτικά του παλμού
    • Σύντροφος
    • Στίγμα
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Ενέργεια
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Extras
    • Το Στίγμα
    • Ανεμοδείκτης
    • Για να θυμούνται οι παλιοί…
    • Συνεντεύξεις
    • Web TV
    • Αστυνομικό Δελτίο
    • Προσεχείς Εκδηλώσεις
    • Εκδηλώσεις που έγιναν

© Copyright 2012-2023 Pougaridis Media. Τα καλύτερα μας χρόνια είναι αυτά που θα 'ρθουν.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

  • Αρχική
  • Podcasts
  • Τοπική Επικαιρότητα
    • Πτολεμαΐδα
    • Κοζάνη
    • Αμύνταιο
    • Φλώρινα
    • Καστοριά
    • Γρεβενά
  • Αθλητικά
    • Βαθμολογίες
    • Μπάσκετ
    • Ποδόσφαιρο
    • Στίβος
    • Τέννις
    • Βόλεϊ
    • Χάντμπολ
    • Αθλητικές Εκπομπές
  • Παραπολιτικά
    • Επίκαιρος
    • Παραπολιτικά του παλμού
    • Σύντροφος
    • Στίγμα
  • Ελλάδα
  • Ρεπορτάζ
  • Ενέργεια
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Αγγελίες Εργασίας
  • Extras
    • Το Στίγμα
    • Ανεμοδείκτης
    • Για να θυμούνται οι παλιοί…
    • Συνεντεύξεις
    • Web TV
    • Αστυνομικό Δελτίο
    • Προσεχείς Εκδηλώσεις
    • Εκδηλώσεις που έγιναν

© Copyright 2012-2023 Pougaridis Media. Τα καλύτερα μας χρόνια είναι αυτά που θα 'ρθουν.