Η ιστορία της ψήφου των γυναικών στην σύχρονη Ελλάδα είναι μια ιστορία που αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές αλλαγές που έλαβαν χώρα, τον αιώνα που μας πέρασε. Η πορεία προς την απόκτηση του δικαιώματος της ψήφου για τις γυναίκες ήταν μακρά και δυσκολοδιάκριτη, αλλά τελικά οδήγησε στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η κοινωνία της Ελλάδας ήταν συντηρητική και η συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή ήταν περιορισμένη. Ο ρόλος των γυναικών ήταν κυρίως ¨στα τα του οίκου” και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίζουν ή να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι κοινωνικές αλλαγές και οι κινήσεις για την ισότητα των φύλων αρχίζουν να επηρεάζουν την πολιτική τοπία της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, η κοινωνία ήταν υπό καταπίεση και η προσπάθεια για την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες ήταν αδύνατη. Ωστόσο, μετά το πέρας της δικτατορίας και την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι προσπάθειες για την απόκτηση του δικαιώματος της ψήφου από τις γυναίκες εντείνονται.
Η απόκτηση του δικαιώματος ψήφου από τις γυναίκες σε εθνικό επίπεδο ήρθε το 1952, με την έγκριση νόμου που παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να εκλέγονται στις εθνικές εκλογές. Αυτό σήμανε το τέλος μιας πολυετούς περιόδου αγώνα για το δικαίωμα της γυναικείας ψήφου στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την εγκατάλειψη των περιορισμών όσον αφορά το δικαίωμα της ψήφου για τις γυναίκες, η πραγματική συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή και στην εκπροσώπησή τους στην Ελληνική Βουλή παρέμεινε περιορισμένη. Ο αριθμός των γυναικών που εκλέγονταν στη Βουλή ήταν χαμηλός, με ποσοστό κάτω του 10% για πολλές δεκαετίες.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα ισότητας των φύλων, οι ενέργειες των γυναικείων οργανώσεων, καθώς και οι προσπάθειες των γυναικών – πολιτικών να εισέλθουν στο πολιτικό πεδίο και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους. Παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις και προβλήματα σχετικά με τη ψήφο των γυναικών στην Ελλάδα. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και περιορισμούς στον πολιτικό χώρο, όπως την χαμηλή τους εκπροσώπηση σε κορυφαίες θέσεις λήψης αποφάσεων και τα προβλήματα της γυναικείας εκπροσώπησης στην πολιτική εκτός των πολιτικών κομμάτων.
Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενθάρρυνσης των γυναικών να ασκούν το δικαίωμά τους στη ψήφο και στην εκλογή, τηδιευκόλυνση της συμμετοχής τους στα πολιτικά κόμματα και την προώθηση της γυναικείας συμμετοχής σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Φυσικά δεν ψηφίζουμε γυναίκες, μόνον εκ του γεγονότος ότι είναι γυναίκες. Ψηφίσουμε με γνώμονα την αξιοσύνη, και όλα τα άλλα έπονται!