Σε κάθε συζήτηση τον τελευταίο καιρό, κυριαρχούν τα ζητήματα που έρχονται σε άμεσο συσχετισμό με την καθημερινότητά μας. Η πανδημία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν εξαφανίστηκε, έδωσε τη σκυτάλη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός όμως – που προϋπήρχαν μεν, αλλά εντείνονται εξαιτίας της επίθεσης-, απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, ίσως και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το αιώνιο πολιτικό ερώτημα: «Πότε θα γίνουν εκλογές;» αναρωτιούνται πολιτευτές, στελέχη και δημοσιογράφοι.
Τα δύο χρόνια της πανδημίας είναι αναμφίβολα τα πιο δύσκολα της γενιάς μου, καθώς είναι τα χρόνια που ηλικιακά είμαστε σε θέση οι περισσότεροι, να καταλάβουμε τις δυσκολίες που κρύβονταν πίσω από τα προφανή, αφού την περίοδο της σκληρής οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην Ελληνική κοινωνία, ήμασταν σε αρκετά νεαρή ηλικία, για να έχουμε πλήρη αντίληψη των συνεπειών της. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια λοιπόν, ας θεωρήσουμε για την οικονομία της συζήτησης πως ήταν δύσκολο να έρθει το σύνολο του εκλογικού σώματος να ψηφίσει.
Από εδώ και πέρα όμως, βασιζόμενοι πάντα στις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κορωνοϊός δεν συνιστά πια την ίδια απειλή. Με τη νέα αυτή συνισταμένη στο «τραπέζι» τα σενάρια περί εκλογών επανέρχονται.
Η κλεψύδρα αδειάζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και φυσικά οι μελλοντικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνουν να προβληματίζουν τους Έλληνες ψηφοφόρους. Μέσα από όλα αυτά, φαίνεται η αποτυχία της κυβέρνησης, στο να βάλει φρένο στη ραγδαία αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα μεγάλο κλίμα δυσαρέσκειας.
Η εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής έφερε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Οι 270.000 και πλέον πολίτες, που έδειξαν με τη συμμετοχή τους ότι θέλουν μια προοδευτική επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν προσδοκίες από την αλλαγή και την ανανέωση που έδειξαν και με την ίδια την επιλογή τους.
Η κοινωνική άνοδος της δημοκρατικής παράταξης, που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, μας δείχνει ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται να επιστρέψουν. Το ζήτημα όμως εδώ, είναι το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την άνοδο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Τους ανθρώπους δηλαδή, με τους οποίους τα τελευταία χρόνια, η δημοκρατική παράταξη είχε χάσει τους δεσμούς της. Με τον ορθό πολιτικό μας λόγο, ο οποίος πρέπει να είναι απέναντι από αυτόν της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι στο πλαίσιο της ανούσιας αντιπολίτευσης, αλλά της δομημένης και συγκροτημένης φωνής που θα αντιπολιτεύεται με βάση το καλό των πολιτών. Ο δρόμος για να το πετύχουμε αυτό είναι δύσκολος.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος. Πρέπει, με βάση τις αρχές και τις αξίες μας ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, να βάλουμε στο επίκεντρο τη Δημοκρατική Παράταξη και το καλό των Ελλήνων, ώστε να σταθούν απέναντι στις προσωπικές φιλοδοξίες των οπορτουνιστών και των «γυρολόγων» και να αφήσουμε πίσω τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά για το κοινό καλό των πολιτών, ώστε δια του αποτελέσματος, να γίνει το καλό της παράταξης. Αν τα πετύχουμε όλα αυτά, τότε, θεωρώ δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρωταγωνιστήσει ξανά. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κλείνοντας. Για ένα είμαστε σίγουροι. Ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ. Όχι για να αποτελέσει συμπλήρωμα των δύο άλλων κομμάτων, αλλά για να γίνει πρωταγωνιστής. Όλοι είμαστε αναγκαίοι και πρέπει να μετρήσουμε τις αντοχές μας. Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος.
Πρέπει λοιπόν, να τιμήσουμε το μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές μας εκλογές του Δεκεμβρίου, το οποίο είναι ξεκάθαρο: Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς δημοκρατική παράταξη και δεν υπάρχει δημοκρατική παράταξη χωρίς ΠΑΣΟΚ.
Ας αγωνιστούμε λοιπόν όλοι μαζί, ώστε να είμαστε κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Το έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας και στους ανθρώπους που πάλεψαν για αυτήν. Καλό μας αγώνα!
Γιώργος Χατζηπαυλίδης
Φοιτητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Μέλος του Δικτύου Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής