Για πρώτη φορά στην επαγγελματική μου πορεία συμμετέχω σε εκλογές. Εμπνευσμένος από τη φιλοσοφία και το όραμα του Κ. Μητσοτάκη, αποδέχτηκα την πρόταση να συμμετάσχω στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ως ένας εκ των τεχνοκρατών που το απαρτίζουν. Η απόφασή αυτή πάρθηκε γιατί, είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε την ανατολή μιας ολοκληρωτικά νέας περιόδου στην διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας αυξάνονται σημαντικά οι νομοθετικές αρμοδιότητες του Ευρωκοινοβουλίου. Ως εκ τούτου θέλησα, ο αγροδιατροφικός τομέας να μην μείνει αυτή τη φορά χωρίς εκπροσώπηση. Να μην είναι μια παρένθεση μέσα στην ατζέντα όπου πρωταγωνιστεί ο Ευρωσκεπτικισμός, το Μεταναστευτικό, η ασφάλεια και η οικονομία της Ε.Ε.
Συμμετέχω στις Ευρωεκλογές με πλήρη συνείδηση της δυνατότητας μου να εξασφαλίσω στον Έλληνα παραγωγό και επιχερηματία ίση μεταχείριση με τους ομολόγους του ανά την Ε.Ε. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα αποτελεί έναν αγροτικό παραγωγικό κινητήρα υψηλής ισχύος και πολλαπλών δυνατοτήτων. Είναι επίσης γνωστό, πως η απόδοση αυτών των “μηχανών” αυξάνεται όσο πιο σωστό και πλούσιο είναι το μείγμα με το οποίο τροφοδοτούνται. Αυτό λοιπόν το μείγμα, είναι η γρήγορη ανάπτυξη υποδομών που θα διασφαλίσουν ορθή κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με βάση τις παραγωγικές ανάγκες κάθε περιφέρειας.
Άμεση προτεραιότητα μου λοιπόν είναι η αξίοποίηση των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τη γεωργία, η οποία είναι ένας τομέας εξαιρετικά ελπιδοφόρος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σίγουρα αυτό εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο σύνολο ευρωπαϊκών πόρων που με σωστή διαχείριση μπορούν πραγματικά ν’ αλλάξουν την καθημερινότητα και το μέλλον όλων των Ελλήνων.
Όλα τα παραπάνω είναι μια ιδεατή προσέγγιση των ευκαιριών που δίνονται στο εκάστοτε Κράτος ώστε να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί οικονομικά μέσω των τεράστιων ευκαιριών που προσφέρει η Ε.Ε., οι οποίες δυστυχώς, επαναλαμβανόμενα «χάνονται» από τη χώρα μας, είτε λόγω γραφειοκρατικής δυσκαμψίας, είτε λόγω πολλαπλών αιτιάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της άγνοιας (!) των ιθυνόντων.
Κι εδώ είναι που προκύπτει το πολιτικό ζήτημα. Ζήτημα αδιανόητο για τους ανθρώπους που γνωρίζουν τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η Ελλάδα νοείται ως ένα σύγχρονο κράτος του αναπτυγμένου κόσμου, όμως οι επιπτώσεις της κρίσης έχουν επηρεάσει, όχι μόνο την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά και την κοινωνική δομή της, την οικονομική κατάσταση αλλά και την ψυχολογία των πολιτών. Ταυτόχρονα, η παρούσα Κυβέρνηση που απέτυχε πολλαπλώς να βελτιώσει όλες τις παραπάνω αντιξοότητες, ενόψει Ευροεκλογών κλιμακώνει συνεχώς την εσωτερική πόλωση. Το γεγονός αυτό θέτει αυτόματα σε δεύτερη μοίρα το ευρωπαϊκό διακύβευμα, την ουσία των Ευρωεκλογών, το οποίο είναι ουσιαστικά καθοριστικό.
Δεν μπορεί λοιπόν ν’ αγνοηθεί το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολίτες δεν έχουν εκφραστεί μέσα από μία εκλογική διαδικασία. Ταυτόχρονα, έχουμε οδηγηθεί πολιτικές αλλαγές και έλειμμα κοινωνικής νομιμοποίησης της παρούσας Κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωομάδας, σε σχέση με τα αρχικά σχήματα στα οποία είχε εκφράσει ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του. Πιστεύω λοιπόν ότι οι εκλογές αυτές συμπίπτουν χρονικά με μια ανάγκη των πολιτών να έκφραστουν μέσα από μια εκλογική διαδικασία και είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο ορθολογικής επιλογής αλλά και έκφρασης άλλων συναισθημάτων, όπως δυσφορία, αγανάκτησης και επιθυμίας αποκατάστασης μιας πραγματικής κανονικότητας.
Προτρέπω τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσεχή εκλογική διαδικασία με σοβαρότητα και ωριμότητα διότι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών εξαιρετικά σημαντικό για το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η ισχυροποίηση Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσα στους κόλπους του οποίου λειτουργεί η Νέα Δημοκρατία, θα ενισχύσει την αξιόπιστη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική δομή που μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τα παραπάνω φαινόμενα. Αντίστοιχα, στο εθνικό επίπεδο, η ενίσχυση της εκπροσώπησης της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται μονόδρομος πολιτικής επιλογής για την αντιμετώπιση του άκρατου λαϊκισμού, της κοινωνικής αρρυθμίας, της αποκατάστασης των ισορροπιών της οικονομίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτι μεγαλύτερο από μια οικονομική, θεσμική και κρατική ένωση. Είναι μια ένωση λαών, όχι μια ένωση κρατών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εμπνευστής της Eυρωπαϊκής Ιδέας, Jean Monnet. Συντάσσομαι με αυτή την προσέγγιση και θα χρησιμοποιήσω μια φράση του ιδίου για να συνοψίσω την προσωπική μου άποψη σχετικα με το πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τους ρόλους που καλούμαστε ν’ αναλάβουμε για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την ουσιαστική και λειτουργική ένωση των ευρωπαϊκών λαών: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που θέλουν να είναι κάποιοι και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι.» Εγώ επιλέγω το δεύτερο!
Ο Δημήτριος Μελάς είναι ένας από τους 42 επίλεκτους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών 2019. Έχει διατελέσει Υπηρεσιακός Υπουργός και Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι κτηνίατρος με ειδίκευση στην υγιεινή τροφίμων.
Πηγή: Εφημερίδα «Παραπολιτικά», 24.05.2019