Στο φιλόδοξο εγχείρημα δημιουργίας τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων στη Δυτική Μακεδονία, που έχει συναντήσει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες ήδη, αλλά και όλα τα μελλοντικά σχέδια του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με συμμέτοχη την τοπική κοινωνία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβλταϊκών Δ. Μακεδονίας Φώτης Ζυγούρης, απαντώντας σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον των ενεργειακών κοινοτήτων.
Τι προτάθηκε στις τοπικές κοινωνίες
Όπως τονίζει ο κ. Ζυγούρης, προτάθηκε προς την τοπική κοινωνία, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, που θα δημιουργήσουν ένα δικό τους υποσταθμό και δικό τους δίκτυο , με σκοπό να γίνει ένας μεγάλος φωτοβολταϊκός σταθμός της τάξης των 100 MW και να μπορεί να συμμετέχει σε αυτές η τοπική κοινωνία. «Δώσαμε προτεραιότητα στους κατοίκους της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, να συμμετέχουν με όποιο ποσό θέλουν, με ελάχιστο ποσό τις 5.000 ευρώ και μέγιστο τις 400.000 ευρώ, ώστε να απομείνει εισόδημα στην περιοχή από όλη αυτή τη διαδικασία που εξελίσσεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας και για το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλες επιχειρήσεις που έρχονται να επενδύσουν στην ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. «Γιατί να μην είμαστε και εμείς; Γιατί να μην αποκομίσει και η τοπική κοινωνία εισόδημα από αυτό τον τομέα;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά.
Το τεράστιο ενδιαφέρον του κόσμου
Για την πολύ γρήγορη κάλυψη των διαθέσιμων μεριδίων από τον κόσμο, και κατά πόσο αντιμετωπίζονται φοβικά οι πολυμετοχικές εταιρείες και το εγχείρημα, ο κ. Ζυγούρης, απάντησε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις ως τον Δεκέμβριο. Μέσα σε 15 ημέρες, όμως, καλύφθηκε το σύνολο του διαθέσιμων μεριδίων. «Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, ξεπεράστηκε κάθε προσδοκία», είπε χαρακτηριστικά. Αρκετοί παράγοντες οδήγησαν σε αυτό: «Πρώτα, το ότι ο κόσμος ήταν πολύ καλά πληροφορημένος για τις ΑΠΕ, την ενεργειακή κοινότητα και την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη κίνηση από εμάς, που έδινε αναλυτικά στοιχεία, αποδόσεις πολύ ικανοποιητικές με ελκυστικό αποτέλεσμα. Και τρίτον, το κοινό της περιοχής είναι σχετικό με την ενέργεια, γνωρίζοντας την πλεονάζουσα θέση της ΔΜ και ειδικά του νομού, και ειδικά με τη συζήτηση που υπάρχει για την απολιγνιτοποίηση, να θέλει να συμμετέχει στις ΑΠΕ».
Άλλωστε, ο Σύνδεσμος εδώ και μήνες εκπέμπει το μήνυμα, πως τέτοιου είδους έργα μπορούν να καλύψουν ένα μέρος του εισοδήματος που θα απολεστεί λόγω απολιγνιτοποίησης.
Ο Σύνδεσμος, λόγω τεράστιου ενδιαφέροντος από περιοχή της Εορδαίας, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα μερίδια, κατάρτισε λίστα με επιλαχόντες μεριδιούχους: «Υπάρχει τεράστια μερίδα ανθρώπων από την Εορδαία που δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, και διερευνάται η πιθανότητα να γίνει ένα τέτοιο πρότζεκτ εκεί και θα γίνουν συζητήσεις με τον δήμαρχο και τους ανάλογους τοπικούς φορείς», λέει σχετικά.
Η μαζική είσοδος ξένων εταιρειών στην περιοχή και η δέσμευση εκτάσεων
Σχετικά με το κατά πόσο η δέσμευση εκτάσεων από ενεργειακούς κολοσσούς στην περιοχή αποτελεί «πληγή», ο κ. Ζυγούρης τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις προσδοκούν το κέρδος και οι αποφάσεις παίρνονται πολύ πιο εύκολα όταν δεν υπάρχουν πολυμετοχικά σχήματα. Το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας των ενδιαφέρον των δικτύων δημιουργεί ένα θέμα. Αλλά είναι στα χέρια των τοπικών αρχών πως θα διαχειριστούν όλα αυτά τα αιτήματα και να σκέφτονται ότι ένα τμήμα θα πρέπει να γίνει από τοπικούς παράγοντες, όπως είναι ο σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταϊκών που εκπροσωπεί τοπικούς επενδυτές».
Οι εκτάσεις δεν είναι απεριόριστες, προσθέτει, για αυτό δήμοι και άλλοι θεσμοί μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη τέτοιων έργων. «Ευχής έργον είναι να υπάρξει ένας ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός ώστε να μην δημιουργούνται θέματα με άλλες παραγωγικές ομάδες, όπως κτηνοτρόφοι – γεωργοί. Ο κάθε δήμος και η περιφέρεια θα μπορούσε να χωροθετήσει συγκεκριμένα σημεία για ανάπτυξη τέτοιων μονάδων και να καθορίσει τη χρήση της ώστε να μην έρχεται η κάθε εταιρεία και ζητάει χωρίς σχεδιασμό. Να ξέραμε από την αρχή σε ποιες εκτάσεις επιτρέπεται, διαφορετικά οι εισηγήσεις να είναι αρνητικές. Ώστε να μην έρχονται σε δύσκολη θέση τα δημοτικά συμβούλια. Το χωροταξικό θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο στη Δυτική Μακεδονία, αλλά οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και δεν ξέρω αν οι τοπικοί θεσμοί και αυτοδιοίκηση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτή την ταχύτητα».
Ποια τα επόμενα βήματα – πότε θα μπει το πρώτο πάνελ
Ήδη ολοκληρώνεται η λίστα συμμετεχόντων στις τοπικές ενεργειακές κοινότητες και οι υποψήφιοι μέτοχοι θα ενημερωθούν μέχρι και την άλλη εβδομάδα, ενώ ήδη έχουν χωροθετηθεί οι εκτάσεις, έχουν γίνει αυτοψίες και γίνεται τοπογράφηση σε έκταση που ιδιοκτησιακά ανήκει στο δήμο Κοζάνης και θα ακολουθήσει αίτηση προς το δήμο και τα αρμόδια όργανα. Ακολούθως θα γίνει και η καταβολή της πρώτης δόσης της ίδιας συμμετοχής, που θα γίνει τμηματικά ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Αισιοδοξία υπάρχει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2021.
Αναζητούνται και νέες εκτάσεις – Μελλοντικά σχέδια
Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση άλλων εκτάσεων, διερευνάται η δυνατότητα χρήσης και δημόσιων εκτάσεων για παρόμοια πρότζεκτς, όχι μόνο δημοτικών. Στις δημόσιες εκτάσεις, απαντάει ο κ. Ζυγούρης, υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει ένα έργο με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Έχει να κάνει μόνο η δασική υπηρεσία, υπάρχει συγκεκριμένο τίμημα που είναι γνωστό από την αρχή και είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα, σε αντίθεση με τις δημοτικές, όπου θα γίνει δημοπρασία με όποιο επιπλέον ενδιαφερόμενο μπορεί να υπάρξει.
Συζήτηση από πλευράς του Συνδέσμου, έχει γίνει και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο μέσω της συμμετοχής σε πιλοτικό πρόγραμμα που «τρέχει» η περιφέρεια.
Επίσης, ο σύνδεσμος ετοιμάζει τη συμμετοχή του σε ένα hub επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, στο οποίο θα συμμετέχουν και επιχειρήσεις από την περιοχή που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στον τομέα κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών αλλά και γενικότερα στην μελέτη και την έρευνα.
Ακόμη, γίνονται επαφές με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών (juwi Hellas, Solar Concept Hellas), που πρότειναν συνεργασία στον τομέα της κατασκευής, δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δικό τους αδειοδοτημένο χώρο. Έτσι προκύπτει και μια δυνατότητα σε τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μαζί με τους «μεγάλους» μέσα από κοινές εγκαταστάσεις, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος για τους τοπικούς. Τέλος, επαφές γίνονται και με τον πρόεδρο της ΔΕΗ για τη διερεύνηση δέσμευσης έκτασης 1500 στρεμμάτων σε ιδιόκτητες εκτάσεις της.
Η κουλτούρα συνεργατικότητας
Με τον Σύνδεσμο να έχει ανοίξει τα φτερά του σε πολλά μέτωπα, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια κουλτούρα συνεργατικότητας σε θέματα ενέργειας στην περιοχή, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρη ο οποίος σχολιάζει το θέμα ως εξής: «Δυσκολίες υπάρχουν, μιας και πολλές φορές οι δημοτικοί σύμβουλοι αποφασίζουν μετά από πιέσεις και μικροπολιτική φιλοσοφία, θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν τα δημοτικά συμβούλια να πάρουν την ευθύνη της χωροταξίας των εν λόγω έργων, και δεν ξέρω με ποια κριτήρια θα κρίνει ο καθένας δημοτικός σύμβουλος θα πρέπει να γίνει αυτό, ή δεν θα πρέπει να γίνει».