Από τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του πολιτικού του προϊσταμένου, του Υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, εξέπεμπε καθαρά το μήνυμα πως πολύ σύντομα θα κατέθετε το νομοσχέδιο για τις συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και ακόμα ότι οι σχετικές και απαραίτητες διαδικασίες θα έτρεχαν τόσο γρήγορα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς (σ. σ. κάποια στιγμή γράφτηκε και μέχρι τέλος του περασμένου Νοέμβρη) να είχαν τελειώσει όλα (διαβούλευση, εισαγωγή στη Βουλή και ψήφιση).
Τελικά, έχουμε φτάσει στα μέσα, σχεδόν, του Δεκέμβρη και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει.
Προχθές, έγινε και μια συνάντηση για το θέμα αυτό μεταξύ του προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Πρόεδρου της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Υπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, Επικρατείας Μ. Βορίδη και του Υφυπουργού Οικονομικών Θ. Πετραλιά, η οποία σύμφωνα με τα ρεπορτάζ κατέληξε ουσιαστικά σε ναυάγιο, αφού στο μόνο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι στο ότι… διαφωνούν.
***
Προφανώς, κάποια στιγμή η Κυβέρνηση θα φέρει το περιβόητο νομοσχέδιο στη Βουλή και θα το ψηφίσει αφού διαθέτει και την απαραίτητη πλειοψηφία.
Ωστόσο, ο αρχικός της προγραμματισμός έχει εκτροχιαστεί και το ερώτημα είναι πλέον πότε θα ψηφιστεί για να γίνει Νόμος του κράτους και πότε θ’ αρχίσουν να τρέχουν και οι διαδικασίες που θα προβλέπει για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α.
Με βάση τα όσα ακούγονται και γράφονται ίσως αυτό που ξεκίνησε τον Αύγουστο να γίνει τελικά το Φλεβάρη ή το Μάρτη, χωρίς να μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως δεν θα τραβήξει και άλλο σε μάκρος.
Εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη…
***
Το θέμα σίγουρα δεν είναι απλό, ούτε εύκολο, καθώς σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο Νόμου, όπως αυτό είναι σήμερα και εφόσον δεν υπάρξουν κάποιες ριζικές τροποποιήσεις, θ’ αλλάξει εντελώς το τοπίο στις Δ.Ε.Υ.Α. που εξυπηρετούν τους πολίτες σε καίριους τομείς της καθημερινότητας τους (νερό, αποχέτευση).
Αλλά και ως περιοχή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς οι τρεις υπάρχουσες και λειτουργούσες σήμερα Δ.Ε.Υ.Α. στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης προβλέπεται να γίνουν μία, με τις οποίες θα συνενωθούν και οι υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού.
Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία πώς θα γίνουν όλα αυτά και μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα.
Για δυνατούς λύτες…
Μπροστά σ’ ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες φαίνεται πως βρίσκεται η Δημοτική αρχή Εορδαίας.
Ο τίτλος από το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες στο e-ptolemeos.gr αλλά και στον ΕΟΡΔΑΪΚΟ ΠΑΛΜΟ είναι χαρακτηριστικός:
“Δήμος Εορδαίας: Δεν «βγαίνουν τα κουκιά» – Αύξηση 30% στα δημοτικά τέλη ζητά η οικονομική υπηρεσία”
***
Το ρεπορτάζ, που αντλεί τα στοιχεία του απ’ τα όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, αναφέρει ότι “«Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι για αύξηση στο 30%, γιατί βλέπουμε σαν υπηρεσία ότι δεν «βγαίνουμε» και είμαστε υποχρεωμένοι να εισηγηθούμε αύξηση», τόνισε στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας η αρμόδια υπηρεσιακή υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. «Έπρεπε να γίνει αύξηση και το 2022 και το 2023», σημείωσε χαρακτηριστικά.”
Πιο κάτω, και στο ίδιο πάντα ρεπορτάζ σημειώνεται ακόμα πως “«Τα έξοδά μας είναι περισσότερα από τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, παρά την αύξηση που έγινε», προσέθεσε η οικονομική υπηρεσία, τονίζοντας πως η αύξηση που έγινε πέρυσι έγινε τον Μάρτιο και τα χρήματα φάνηκαν στα ταμεία του δήμου τον Ιούνιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η “τρύπα”, το έλλειμμα δηλαδή στα οικονομικά του Δήμου έχει φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.”
***
Βέβαια, στην αρχή του ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι “Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν μηδενικές αυξήσεις και να ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική για ΑμΕΑ, Πολύτεκνους και ειδικές ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.”
Μια πρόθεση που δείχνει πως η Δημοτική αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων πάνω σ’ αυτό το δύσκολο, όπως και αν το δει κανείς, θέμα.
***
Το τι θα γίνει, τελικά, θα το μάθουμε προσεχώς και σύντομα, όταν το θέμα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως η Δημοτική αρχή βρίσκεται όντως μπροστά σ’ ένα πρόβλημα για δυνατούς λύτες, για το οποίο πρέπει να σταθμίσει και ν’ αξιολογήσει μια σειρά σημαντικούς παράγοντες.