Συζήτηση για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έγινε στην τελευταία συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του δήμου Εορδαίας, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου να εισηγούνται αυξήσεις του ύψους του 30%.
Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνουν μηδενικές αυξήσεις και να ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική για ΑμΕΑ, Πολύτεκνους και ειδικές ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως και πέρυσι, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024, η εισήγηση της Υπηρεσίας για αύξηση των δημοτικών τελών ήταν στο 60%, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξηθούν κατά μόλις 28%.
«Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι για αύξηση στο 30%, γιατί βλέπουμε σαν υπηρεσία ότι δεν «βγαίνουμε» και είμαστε υποχρεωμένοι να εισηγηθούμε αύξηση», τόνισε στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας η αρμόδια υπηρεσιακή υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. «Έπρεπε να γίνει αύξηση και το 2022 και το 2023», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, αλλά και το αυξανομενο μισθολογικό κόστος. Εκκρεμούν δε, διαφόρων ειδών κρατικές χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία που δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα από τον Δήμο αλλά και νέες έκτακτες επιχορηγήσεις. “Ανάσα” αναμένεται να δοθεί στα έσοδα του Δήμου, και από τη διαδικασία ρύθμισης χρεών των δημοτών προς τον Δήμο, η οποία ενεργοποιείται τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να δημιουργήσει ρευστότητα στα δημοτικά ταμεία.
«Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εξοντώνεις τον επαγγελματία και θα αναγκαστεί να το μετακυλήσει στον καταναλωτή», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ταταρίδης από τη ΛΑ.ΣΥ., ζητώντας μείωση τελών.
«Τα έξοδά μας είναι περισσότερα από τα έσοδα από τα ανταποδοτικά, παρά την αύξηση που έγινε», προσέθεσε η οικονομική υπηρεσία, τονίζοντας πως η αύξηση που έγινε πέρυσι έγινε τον Μάρτιο και τα χρήματα φάνηκαν στα ταμεία του δήμου τον Ιούνιο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η “τρύπα”, το έλλειμμα δηλαδή στα οικονομικά του Δήμου έχει φτάσει στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Την εισήγηση καταψήφισε η «ΛΑ.ΣΥ.», προτείνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ΑμεΑ και το έλλειμμα να καλυφθεί από μεγάλες επιχειρήσεις.