Πριν από λίγες μέρες παρακολουθήσαμε μια συνέντευξη τύπου του τέως δημάρχου Κοζάνης με θέμα την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, του στρατοπέδου που βρίσκεται στην Κοζάνη και το οποίο λειτουργεί κανονικά, παρά τις άοκνες προσπάθειες υποβάθμισής του από το τοπικό πολιτικό προσωπικό.
Στη συνέχεια η παράταξη που ηγείται στον δήμο Κοζάνης εξέδωσε μια ανακοίνωση κατηγορώντας τον τέως δήμαρχο για απραξία, για παραπληροφόρηση, προσάπτοντας λίγο-πολύ ότι δεν έπραξε τίποτα παρά μόνο δηλώσεις για τις εντυπώσεις και για λόγους εκλογικής ψηφοθηρίας.
Θα τολμήσουμε, δίχως να θεωρούμε τους εαυτούς μας ειδήμονες αλλά λογικά σκεπτόμενους, να θέσουμε τα πράγματα με ψυχραιμία και λογική αλληλουχία. Πρωτίστως, θέλουμε να επισημάνουμε όπως και στο παρελθόν ότι για τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής ευθύνεται το πολιτικό προσωπικό της, τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής όσο και της αυτοδιοίκησης. Από αυτή τη γενική αληθινή παραδοχή δεν εξαιρείται η περίπτωση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και συγκεκριμένα στην πόλη της Κοζάνης. Έπειτα είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι ο σχεδιασμός για την ύπαρξη στρατού στην περιοχή και είχε διαρρεύσει, όριζε στην Κοζάνη ως έδρα της μεραρχίας αντί του Α΄ Σώματος Στρατού, για το οποίο επίσης πολλοί -κατοπινά- δήλωσαν ότι ήταν λάθος η κατάργησή του. Πού ήταν οι πολιτικοί άρχοντες της Δυτικής Μακεδονίας να αγωνιστούν για την παραμονή του; Τι έπραξαν; Μήπως πίστεψαν ότι με την υποβάθμιση θα μπορούσαν να σκυλεύσουν επί του πτώματός του; Πλέον η περιοχή βιώνει τις επιπτώσεις της υποβάθμισης σε πολλά επίπεδα και η ανάκαμψη είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Για να δούμε όμως τη σημερινή κατάσταση στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε μια κάποια λύση. Αρχικά είναι αναγκαίο να ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης της έκτασης για τις ανάγκες του, για τις ανάγκες της περιοχής ευρύτερα και όχι μόνο της Κοζάνης. Είναι ευκαιρία να διορθωθεί ένα λάθος που κόστισε πολύ και σε πολλά επίπεδα. Συνεπώς προέχει το ζήτημα της οργάνωσης της στρατιωτικής υπηρεσίας. Μπορεί το πολιτικό προσωπικό της περιοχής να μεταβιβάσει όσα αφουγκράζεται και όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν από τα χείλη πολιτών που κατέχουν το αντικείμενο; Έχουν οι πολιτικοί μας τη δύναμη και το σθένος να τα μεταφέρουν στους αρμοδίους στην Αθήνα;
Αφού, λοιπόν, ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης ο οποίος οφείλει να είναι έντιμος απέναντι στο όλον για τις ανάγκες του (ανεξάρτητα από τις καλές σχέσεις στρατιωτικών και πολιτικών προϊσταμένων), είναι απαραίτητο να συζητηθούν τα ανταλλάγματα. Όλοι κάνουν λόγο για να πάρουν έδαφος. Κάνουν λόγο οι αυτοδιοικητικοί, κάνουν λόγο οι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, κάνουν λόγο και οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί πολίτες, πλην όμως κανείς δεν κάνει λόγο για το ποιος θα επωμιστεί το κόστος κατασκευής των νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που θα απαιτηθούν σε αντικατάσταση όσων επηρεάζονται και την αποζημίωση ασφαλώς. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα πουλήσει ο τζάμπα; Θα δωρίσει; Τι θα κάνει;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε αφενός την επιστροφή από τη στρατιωτική υπηρεσία στο δήμο Κοζάνης την έκταση του Στρατοπέδου Ρωμανέλη στο Δρέπανο, πριν περίπου 10 χρόνια. Και τι έγινε με την έκτασή του; Πώς την αξιοποίησε ο δήμος Κοζάνης; Σημειωτέον ότι τότε στην ηγεσία του δήμου Κοζάνης ήταν η σημερινή παράταξη που ασκεί διοίκηση.
Αφετέρου, η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Κοζάνης χρησιμοποίησε τη δημιουργική ασάφεια, επηρεαζόμενη από τις πολιτικές αποχρώσεις της τότε κυβέρνησης, προτείνοντας οικονομικά ανταλλάγματα που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση η πρόχειρη, ατυχής και άστοχη δήλωση του τέως πρωθυπουργού από την Κοζάνη πριν περίπου 3 χρόνια, για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, ωφέλησε πρόσκαιρα ορισμένους της πολιτικής σκηνής του νομού Κοζάνης, ενώ τελικά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα καθώς εκτέθηκε ο ίδιος που την εκστόμισε. Περισσότερο όμως η παραπληροφόρηση (το γράφω διακριτικά) ήταν που κόστισε, που έθιξε τους πολίτες καθώς και τους στρατιωτικούς.
Τελικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ανάγκες όλων πρέπει να ληφθούν υπόψη στην προτεινόμενη λύση. Δεν μπορεί να εξακολουθεί η Κοζάνη να υποτιμά τη στρατιωτική υπηρεσία και την προσφορά της ακόμα και στη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Το στρατόπεδο Μακεδονομάχων είναι μια έκταση που εξυπηρετεί τις ανάγκες του δήμου Κοζάνης στο βήμα που κάνει ο τελευταίος προς το μέλλον. Όμως δεν έχει πεισθεί η τοπική κοινωνία για το άρτιο σχέδιό του και τις ικανότητές του διαχρονικά. Από την άλλη δεν μπορεί η περιοχή να απεμπολήσει και πάλι έναν ικανό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού που της προσφέρει πολλά, ειδικότερα τη χρονική συγκυρία που είναι δυσμενής για την περιοχή εξαιτίας των εξελίξεων της ΔΕΗ.
Ο πολιτικός καμβάς της περιοχής, οφείλει να διασφαλίσει τα συμφέροντα της περιοχής δίχως να χαλάσει και πάλι μια δομή που λειτουργεί επαρκώς και προσφέρει στην περιοχή. Δηλαδή, είναι αναγκαία για την πόλη της Κοζάνης:
- Η παραμονή του στρατού στην περιοχή και μάλιστα πολύ περισσότερό αναγκαία η αναβάθμισή του.
- Η χωροταξική ανάσα -δίχως να πληγεί ο πνεύμονας για την περιοχή που λέγεται στρατός.
- Η έντιμη μελέτη για την εξεύρεση λύσης που θα δώσει στο σύνολο το καλύτερο αποτέλεσμα, μακριά από στεγανά της Αυτοδιοίκησης.
Καταληκτικά, ο δήμος Κοζάνης θα είναι χρήσιμο να αντιληφθεί ότι δίχως να αποζημιώσει τον Ιδιοκτήτη δύσκολα θα προχωρήσει η όποια παραχώρηση, που θα συνοδεύεται από διάφορα είδη επενδύσεων. Επίσης η Πολιτεία πρέπει να ξαναδεί την περίπτωση του αδρανούς (δυστυχώς) στρατοπέδου Ρωμανέλη για τη στέγαση του σχηματισμού.