Μια μέρα σαν σήμερα 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.
Ήταν απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003, ημέρα Κυριακή, λίγο πριν τις 19:30 και ο χρόνος για μια στιγμή πάγωσε στην κοιλάδα των Τεμπών: Χάνουν τη ζωή τους 21 μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα. Ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα.
Νταλίκα-ρυμουλκό που μετέφερε πλάκες νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου, ξέφυγε από την πορεία της και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με πούλμαν που κατευθυνόταν προς Θεσσαλονίκη και μετέφερε 49 μαθητές της Α’ Λυκείου από το Μακροχώρι, κωμόπολη της Ημαθίας, καθώς και δύο συνοδούς καθηγητές, που επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Αθήνα.
Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώθηκαν 21 μαθητές και τραυματίστηκαν ακόμα 9. Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες: Τα νοβοπάν σαν μαχαίρια, είχα κόψει στα δύο το πούλμαν. Επρόκειτο για μια ανείπωτη τραγωδία.
Οι αιτίες δεν αποσαφηνίστηκαν επαρκώς ποτέ. Αποκαλύφθηκε ότι ο οδηγός του φορτηγού οδηγούσε συνεχόμενα επί έξι ώρες χωρίς διάλειμμα, ενώ τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.
Η δίκη για όσους κατηγορήθηκαν έγινε τον Οκτώβριο του 2008, με τον οδηγό του λεωφορείου να αθωώνεται, αλλά τον οδηγό της νταλίκας να καταδικάζεται σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Βέροιας το 2012, «Παρά τις τιμωρίες, παρά τις αποζημιώσεις, τα παιδιά του Μακροχωρίου δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω.
Και τα παιδιά που δεν γύρισαν πίσω ποτέ ήταν οι: Ευαγγελία Θ. Γάτου, Αναστασία Π. Παυλίδου, Περιστερά Ι. Ουστά, Γεωργία Δ. Τραπεζανλή, Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος Ετών 15, Ηλίας Π. Τσολερίδης, Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης, Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης, Χριστίνα Ε. Σταματέλλου, Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης, Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος, Ευανθία Κ. Ψαλίδα, Δημήτριος Α. Κοσμίδης Ετών 15, Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος, Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου, Σάββας Λ. Παναγιωτίδης, Αθανάσιος Μαρκανταράς, Γιώργος Κ. Μήτσκας, Ιωάννα Θ. Καστίδου, Δημήτριος Θ. Σίγγας, Ολγα Β. Αγγελίνα. Όλοι τους 16 χρονών!
Ακολούθησε πραγματική κόλαση
Ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος στο βιβλίο του «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας όπως τα έζησα» περιγράφει γλαφυρά το τραγικό γεγονός: Συνολικά είχαμε εμπλοκή 5 αυτοκινήτων στο πολύνεκρο τροχαίο: Το τουριστικό λεωφορείο με τους μαθητές, της νταλίκας και τριών ΙΧ αυτοκινήτων που ακολουθούσαν από τα οποία τα δύο έπιασαν αμέσως φωτιά και καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ το τρίτο διαλύθηκε από τη σύγκρουση.
Ακολούθησε πραγματική κόλαση. Σκηνές αλλοφροσύνης. Μαθητές και μαθήτριες ούρλιαζαν και σφάδαζαν από τον πόνο. Κραυγές αγωνίας ακούγονταν από διάφορα σημεία. Φώναζαν και καλούσαν σε βοήθεια προσπαθούσαν να βγουν και να απεγκλωβιστούν από το στραπατσαρισμένο πούλμαν. Φλόγες και καπνοί που έβγαιναν από τα ΙΧ έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Κατά σύμπτωση την ώρα της πολλαπλής σύγκρουσης βρίσκονταν στα Τέμπη πέντε περιπολικά, που είχαν πάει για να διευκολύνουν τη διέλευση οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Η άμεση παρουσία των αστυνομικών διευκόλυνε σημαντικά τη διακίνηση των σωστικών συνεργείων και των ασθενοφόρων, που άρχισαν να καταφθάνουν και να μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης.
Μόλις έγινε γνωστό το πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές, στο δήμο Αποστόλου Παύλου όπου υπάγεται το Μακροχώρι καθώς και στα γύρω χωριά σήμανε συναγερμός. Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα. Οι γονείς και οι συγγενείς των παιδιών έτρεχαν αλλόφρονες για να μάθουν κάτι για τα παιδιά τους…
Την νταλίκα οδηγούσε ο Δημήτρης Ντόλλας, 43 χρόνων, από τις Φέρες του Έβρου. To τουριστικό λεωφορείο ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης από τη Βέροια. Μετά την πλαγιομετωπική σύγκρουση της νταλίκας με το λεωφορείο οι πλάκες μελαμίνης νοβοπάν που μετέφερε το φορτηγό σκόρπισαν και σαν λεπίδες θέρισαν τους μαθητές που κάθονταν από την αριστερή πλευρά του λεωφορείου. Οι προσπάθειες απεγκλωβισμού κράτησαν ώρες. Σε νοσοκομεία της Λάρισας και της Κατερίνης έφταναν ο ένας μετά τον άλλον έντρομοι οι γονείς για να μάθουν την τύχη των παιδιών τους. Επικράτησε πανικός και σύγχυση. Η διαδικασία που ράγιζε καρδιές ήταν η αναγνώριση των σορών των άτυχων παιδιών στο νεκροτομείο…