Για τα νέα δεδομένα γαλαξιακής εξέλιξης και τον αποικισμό νέων πλανητών μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα Τετάρτη στους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του 3ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Μεταπτυχιακής Φυσικής και Αστρονομίας και Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Νίκος Πράντζος.
Μόνο που η ομιλία του έγινε μέσω SKYPE, καθώς οι υποχρεώσεις του κ. Πράνζτου και τα ταξίδια που χρειάζεται να κάνει ανά τον κόσμο δεν του επέτρεψαν να βρεθεί δια ζώσης με τους μαθητές του σχολείου της Πτολεμαΐδας.
Η ομιλία ενός Αστροφυσικού στους μαθητές του 3ου ΓΕΛ έγινε με πρωτοβουλία του Καθηγητή Φυσικής του σχολείου Θοδωρή Παναγιωτίδη, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό στους μαθητές το μάθημα της Φυσικής. Εξέφρασε μάλιστα την χαρά του που ο διακεκριμένος Αστροφυσικός, παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του και τον περιορισμένο χρόνο του, βρήκε το χρόνο να μιλήσει από τη Γαλλία μέσω SKYPE με τους μαθητές, για τη γαλαξιακή εξέλιξη και την αποίκιση των πλανητών, ενώ προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο εκδηλώσεις.
Ο Αστροφυσικός κ. Πράντζος συνομίλησε και με δημοσιογράφους, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εξερεύνηση του διαστήματος γίνεται πρώτα απ όλα για θεμελιώδους λόγους, για να καταλάβουμε πως δουλεύει ο κόσμος γύρω μας και πως έγινε το σύμπαν και δεύτερο για την εφαρμοσμένη έρευνα, ώστε να δημιουργήσουμε τεχνολογία για να καλυτερέψουμε τη ζωή μας στη γη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δορυφόροι που στείλαμε και περιστρέφονται γύρω από τη γη έχουν στραμμένα τα μάτια τους προς τα κάτω και μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και πως ο σημερινός πολιτισμός μας θα ήταν αδύνατος χωρίς την παρουσία αυτών των δορυφόρων.
Όσον αφορά την ύπαρξη ζωής σε άλλο πλανήτη είπε ότι «είναι κάτι που το ελπίζουμε», αλλά το αν θα γίνει ή όχι εξαρτάται από τον εάν έχει υπάρξει ζωή, για να τονίσει ότι στο ηλιακό μας σύστημα μορφές ζωής δεν έχουν βρεθεί έστω και σε μικροβιακή μορφή «και οι ελπίδες είναι πολύ μικρές». Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να βρεθεί ζωή σε άλλα ηλιακά συστήματα «αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα πάρει αυτό.»