Από του σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες ως τους σιφνέικους ρεβιθοκεφτέδες και τους ταραμοκεφτέδες με σπανάκι, το συμπέρασμα είναι ένα: υπάρχει ζωή χωρίς κρέας και είναι άκρως απολαυστική. Οι συνταγές για νηστίσιμα κεφτεδάκια που ακολουθούν είναι νόστιμες, χορταστικές και κρατούν καλή παρέα στο κρασάκι, το τσίπουρο ή ένα ουζάκι.
Συνταγή για ντοματοκεφτέδες
Aφράτοι, μυρωδάτοι, βγαίνουν ζεστοί από το τηγάνι και με το που φτάνουν στο τραπέζι κλέβουν την παράσταση. Εδώ μια εκδοχή τους που είχε δώσει η Άρτεμις Χάλαρη στο Eatme
Υλικά: 500 γρ. σφιχτές ντομάτες, κομμένες (ή πομοντόρια ή ντοματίνια), 200 γρ. ντομάτα, περασμένη στον τρίφτη, 500 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 10-15 φύλλα δυόσμου, 7-8 φύλλα βασιλικού, 1 κ.σ. ξερή ρίγανη, 1/2-1 κ.γ. κανέλα, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. σόδα, ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε τηγάνι με λίγο νερό, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ο χυλός που θα δημιουργηθεί δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός ούτε πολύ νερουλός, πρέπει μόλις να κολλάει στο κουτάλι. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα για να ομογενοποιηθεί. Αν οι ντομάτες βγάλουν τα υγρά τους και αραιώσει ο χυλός, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ καυτό, για να μην αρπάξουν οι κεφτέδες εξωτερικά πριν προλάβουν να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά ούτε χλιαρό, για να μην τραβήξουν λάδι. Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, ρίχνουμε τους κεφτέδες, λίγους κάθε φορά και, όταν παίρνει χρώμα η μία πλευρά τους, τους γυρνάμε από την άλλη. Τους απομακρύνουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Tip. Βιγκαν υποκατάστατα λευκού τυριού μπορούν να συνοδεύσουν τους ντοματοκεφτέδες ή να γίνουν μέρος του μείγματος.
Συνταγή για ρεβιθοκεφτέδες
Υλικά: 2 1/2 φλιτζάνια ρεβίθια, βρασμένα, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 κουταλιά άνηθος, ψιλοκομμένος, λίγο ψωμί (ψίχα, μουσκεμένο και καλά στυμμένο), 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο, λίγο κόλιανδρο, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο λάδι για τους κεφτέδες και αρκετό για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνετε τα ρεβίθια στο πολυμίξερ και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να πολτοποιηθούν. Ανακατεύετε τον πολτό με λίγο λάδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, κόλιανδρο και κύμινο), το αλεύρι και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Πλάθετε κατόπιν σε επίπεδους στρογγυλούς κεφτέδες. Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε. Πηγή: icookgreek.com
Συνταγή για ταραμοκεφτέδες
Υλικά: 150 γρ. ταραμάς λευκός, 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σπανάκι ψιλοκομμένο, 700 γρ. μπαγιάτικο ψωμί ψίχα, 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, χυμό από 1/2 λεμόνι, πιπέρι, ελαιόλαδο και αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Σε μία λεκάνη βάζετε τον ταραμά, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και το σπανάκι και ανακατεύετε. Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Προσθέτετε στο μείγμα τηυν ψίχα, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και ζυμώνετε καλά.
Πλάθετε τους ταραμοκεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Πηγή: icookgreek.com
Πηγή: ethnos.gr