Η πρόταση που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί για το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» φαίνεται πως αποτέλεσε αιφνιδιασμό για την ελληνική πλευρά και ταυτοχρόνως επίσπευσε δραματικά τις εξελίξεις. Με το συγκεκριμένο όνομα η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να αποδέχτηκε για πρώτη φορά την λύση «έναντι όλων» την οποία πάγια ζητούσε η ελληνική πλευρά, ενώ ταυτόχρονα αποδέχτηκε και την αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος. Έτσι, έχει ήδη οριστεί συνάντηση εντός της εβδομάδος μεταξύ του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του Σκοπιανού ομολόγου του Ν. Ντιμιτρόφ στις ΗΠΑ, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.
Ο έκτακτος χαρακτήρας της παραπάνω συνάντησης φανερώνει σε μεγάλο βαθμό την δυναμική του ζητήματος για «λύση εδώ και τώρα», αλλά και την ασκούμενη πίεση από τους Αμερικανούς για το ζήτημα. Ο Έλληνας Υπ. Εξωτερικών θα συναντήσει τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες μια ημέρα πριν τον Ντιμιτρόφ, ενώ ο Σκοπιανός Υπ. Εξωτερικών ακύρωσε μια σειρά προγραμματισμένων διπλωματικών επισκέψεων προκειμένου να επισκεφτεί τις ΗΠΑ και να παραβρεθεί στην εν λόγω συνάντηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό στην συγκεκριμένη συνάντηση να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να καταρτιστούν τα τελικά έγγραφα της συμφωνίας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ακολουθήσει άμεσα η τελική συνάντηση μεταξύ των Πρωθυπουργών του δύο χωρών, όπου θα επισφραγιστεί η τελική συμφωνία.
Η αλήθεια είναι πως η Ελληνική Κυβέρνηση κατά τις πρώτες ώρες φάνηκε «δεκτική» στην συγκεκριμένη πρόταση. Ωστόσο η πρόταση αρχικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των κομμάτων της Ελληνικής Αντιπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης των Σκοπίων, με το εθνικιστικό VMRO να την απορρίπτει δημοσίως. Η παραπάνω κατάσταση φαίνεται πως οδήγησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που λαμβάνει αποστάσεις από την αρχικά φαινομενική αποδοχή από πλευράς Αθήνας της εν λόγω «λύσης», ενώ ταυτοχρόνως χαιρέτισε την στάση της Σκοπιανής Κυβέρνησης να αποδεχτεί την πάγια ελληνική θέση για ονομασία «έναντι όλων». Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση η ελληνική πλευρά προσέθεσε την γενικόλογη αναφορά πως «η Ελλάδα εργάζεται για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό», δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.
Στην παραπάνω φαινομενική αμηχανία της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Σκοπιανή φαίνεται πως πήρε το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις. Οι Σκοπιανοί κατέθεσαν μια πρόταση που αφαιρεί άμεσα τα διπλωματικά επιχειρήματα της Ελλάδας για μη-αποδοχή συμφωνίας. Προσφέροντας τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» τον οποίο θεωρούν «χρονικό», τα Σκόπια δείχνουν να αποδέχονται τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ονομασία «έναντι όλων» και συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός φέρεται να έφερε σε πολύ δύσκολη θέση και την δική του αντιπολίτευση του κόμματος VMRO, καθώς πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν πως πλέον θα μπορούσε να διασπαστεί η κοινοβουλευτική του ομάδα και να συγκεντρωθούν οι 80 βουλευτικές έδρες που απαιτούνται για την συνταγματική αλλαγή. Με την κίνησή της η Σκοπιανή Κυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικά να εμφανιστεί ενωτική στο εσωτερικό, εξουδετερώνοντας την κριτική που δέχεται για εθνική μειοδοσία από το VMRO. Προτείνει ένα όνομα που τονίζει το πατριωτικό ιδεώδες των Σκοπιανών, ενώ φαινομενικά καλύπτει και τις απαιτήσεις της Ελλάδας, αφαιρώντας της την δυνατότητα άρνησης που δεν θα την εκθέσει. Με την Σκοπιανή Αντιπολίτευση να βρίσκεται έτσι και αλλιώς υπό δημοκοπική αλλά και «έξωθεν» διπλωματική πίεση, ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός κάνει την «κίνηση Ματ» θέτοντας προ τετελεσμένων τόσο τους πολιτικούς του αντιπάλους, όσο και την ελληνική πλευρά.
Σε όλα τα παραπάνω, φαίνεται πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να σταματήσει το «κρυφτούλι» για το ζήτημα και να αποδεχτεί ή όχι την αλλαγή, την οποία υποτίθεται ότι επιθυμεί. Έχοντας ήδη δεχτεί ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ» από τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα για υπερψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης, ο Α. Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θα λάβει κατ’ ουσία μόνος του μια απόφαση με την οποία διαφωνεί κάθετα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα, η πίεση των Αμερικανών για το ζήτημα αλλά και οι έξυπνες κινήσεις της Σκοπιανής Κυβέρνησης έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, στην οποία φαίνεται ότι θα πιστωθεί εξ’ ολοκλήρου η ευθύνη του ναυαγίου σε περίπτωση μη-λύσης. Το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» αναφέρει ο θυμόσοφος λαός, αλλά ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται να αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν…