Ποια είναι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας; Τι είναι αυτό που συγκράτησε το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σταθερά σε καθεστώς κόμματος εξουσίας επί 47 χρόνια ενώ οι παρτενέρ της στον δικομματισμό αυτά τα χρόνια (ΕΚ- ΕΔΗΚ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) άκμασαν και παράκμασαν; Τι είναι αυτό που ώθησε τους ανταγωνιστές της που προέρχονταν από τον ίδιο πολιτικό χώρο να εξαφανιστούν από το προσκήνιο ή να ενσωματωθούν τελικά σε αυτήν; Η απάντηση είναι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας, τα μέλη και τα στελέχη που κράτησαν τον πυρσό αναμμένο τις τελευταίες δεκαετίες ακόμη και υπό συνθήκες θυελλωδών ανέμων.
Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1974 με στόχο να λειτουργήσει ως ένας ισχυρός πολιτικός σχηματισμός, ικανός να προστατεύσει τη δημοκρατία, όχι μόνον από τον κομμουνισμό και φασισμό, αλλά και από τα αίτια που είχαν προκαλέσει στο παρελθόν την πτώση της Δημοκρατίας. Άντεξε από τότε μέχρι σήμερα γιατί είχε τη δύναμη να αλλάζει και να ανταποκρίνεται στις νέες κάθε φορά συνθήκες, όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Έγινε μια ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη.
Το 1979 έγινε το πρώτο κόμμα εξουσίας που διοργάνωσε Συνέδριο με εκλεγμένους συνέδρους. Τη δεκαετία του ‘80 κατά τις προεδρίες του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το κόμμα απέκτησε ισχυρές οργανώσεις νεολαίας και γυναικών και μαχητικές κλαδικές οργανώσεις ακόμη και σε κλάδους που παραδοσιακά υστερούσε έναντι της Αριστεράς. Από τις δημοτικές εκλογές του 1986 άρχισε να εκλέγει στελέχη της στους μεγάλους Δήμους, ενώ τα επόμενα χρόνια κατόρθωσε να αλώσει “αυτοδιοικητικά κάστρα” και να αναδείξει έκτοτε επιτυχημένους Δημάρχους, Νομάρχες και τα τελευταία χρόνια Περιφερειάρχες. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ κυριάρχησαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και ανέδειξαν χιλιάδες στελέχη, εκ των οποίων έφτασαν σε ηγετικές θέσεις μέσα στο κόμμα.
Η μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση (1981-1989, 1993-2004, 2015-2019) μπορεί να στέρησε τα στελέχη της από κυβερνητική εμπειρία, αλλά προφύλαξε το κόμμα από τον κυβερνητισμό και τα πελατειακά δίκτυα που χαρακτήριζαν το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών, προέρχεται από γενιές που οργανώθηκαν στη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, στην ΟΝΝΕΔ και στις Τοπικές Οργανώσεις τα πέτρινα χρόνια της ελληνικής κεντροδεξιάς, δηλαδή τις δεκαετίες του 80 και του 90. Στελέχη που εντάχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία για λόγους ιδεολογικούς ή συναισθηματικούς και όχι με σκοπό να βρεθούν σε κυβερνητικούς θώκους ή να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν κάποιοι και κάποιες εξ αυτών μπορεί να αδρανοποιήθηκαν ή να μετακινήθηκαν περιστασιακά σε μικρότερα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα, αλλά επανενεργοποιούνται στη Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την και φυσικά πριν από κρίσιμες εκλογικές μάχες.
Μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες την περίοδο 2014-2015 και το φιάσκο της ακύρωσης των εσωκομματικών εκλογών, το κόμμα υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε reboot. Επιτάχυνε τον βηματισμό της και απάντησε στις βασικές κριτικές που απευθύνονται στα ελληνικά πολιτικά κόμματα: Ότι είναι οικονομικά καταχρεωμένα, ότι αποτελούν κλειστά συστήματα, ότι δεν έχουν λειτουργικά κομματικά όργανα, αλλά μόνον χειροκροτητές και συνεπώς δεν παράγουν πολιτική. Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν μέσα από την ενεργό συμμετοχή μελών και στελεχών.
Αυτός είναι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι οι γυναίκες και οι άντρες που με συνδρομή τους, καλύπτουν πλήρως τις εξορθολογισμένες λειτουργικές ανάγκες του κόμματος, ενώ κρατούν ζωντανές και τις τοπικές οργανώσεις και δραστηριοποιούνται στους χώρους εργασίας τους. Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα κόμματα πάνω από όλα χρειάζονται μαχητές που να δρουν μέσα και έξω από αυτά, προβάλλοντας στον κύκλο τους για τις θέσεις του κόμματος και το αντίστροφο. Όσοι βιάστηκαν στις αρχές αυτού του αιώνα να προδικάσουν το τέλος των μαζικών κομμάτων διαψεύστηκαν οικτρά από την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη της η Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα, με ένα εξ αυτών είναι η οργανωμένη βάση και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Ένα τέτοιο είναι η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η Νέα Δημοκρατία γίνεται το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που δίνει το δικαίωμα στα μέλη της να συμμετάσχουν και ψηφιακά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη κομματικών οργάνων.
Φυσικά τα περισσότερα μέλη της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές με τον παραδοσιακό τρόπο με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα. Για τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας αυτή η Κυριακή είναι μια ημέρα γιορτής, ειδικά με τη δοκιμασία της υγειονομικής κρίσης, που εκτός των άλλων περιόρισε για μεγάλα χρονικά διαστήματα την πολιτική δράση στις οθόνες υπολογιστών και κινητών.
Στις οθόνες και στις κάλπες θα συναντηθούν κάποιοι από αυτούς που ακολούθησαν το κάλεσμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 και κάποιοι που αποφάσισαν πολύ πρόσφατα να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιοι και κάποιες που οργανώθηκαν στα μαθητικά ή στα φοιτητικά τους χρόνια και έκτοτε συμμετέχουν, αλλά και εκείνες και εκείνοι που παλιότερα συμμετείχαν σε άλλα πολιτικά μετερίζια θα βρεθούν με κάποιους άλλους που δεν είχα γραφτεί ποτέ σε πολιτικό κόμμα. Οι αφετηρίες διαφέρουν, όπως και οι εποχές, ο στόχος του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας, που οδεύει προς το 14ο Συνέδριό της παραμένει όλα αυτά τα χρόνια μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα!
*Παπαγγελόπουλος Δημήτρης
Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης. Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μπορείτε να τον ακολουθήσετε στο twitter: @papaggelopoulos
Πηγή:marketnews.gr