Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών στο όργανο παρακολούθησης της πορείας του προγράμματος ΔΑΜ. Η αρμόδια επιτροπή κουβεντιάζει τις εξελίξεις και ο ίδιος συμμετείχε στην εν λόγω συνεδρίαση.
Συζητώντας για την εξέλιξη του προγράμματος ΔΑΜ στις περιοχές που βρίσκονται σε απολιγνιτοποίηση και μετατόπιση του παραγωγικού μοντέλου, επεσήμανε ότι οι εν λόγω περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα και επιζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη δρομολόγηση του επίμαχου χρονοδιαγράμματος.
«Υπήρχε μια αδήριτη ανάγκη να σχηματιστεί ένα σχέδιο μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Δ. Μακεδονίας συνέβαλε και συμβάλει από την πρώτη στιγμή παρουσιάζει τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από τη μετάβαση, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα. Από τη μια πλευρά υπάρχει η αδιαμφισβήτητη υλοποίηση δράσεων που θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τον πληθυσμό της περιοχής, από την άλλη όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάνε χέρι – χέρι με την κοινωνία».
Πιο βασικό κομμάτι, εκτιμά, είναι η εφαρμογή πολιτικών που αφορούν τη νεολαία, θέτοντας ζήτημα φυγής των νέων από τον τόπο, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της περιοχής, καθώς καταρτισμένο προσωπικό αποχωρεί από την περιοχή και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε επενδύσεις. «Από τη μια πλευρά είναι η έλλειψη εφαρμογής επενδύσεων και από την άλλη δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να συμμετέχει στις επενδύσεις», ανέφερε επιπρόσθετα.
Για τον στόχο καταπολέμησης της ανεργίας μέσω ΔΑΜ αλλά και την έλλειψη νέων σήμερα στην περιοχή, καθώς αποχωρούν για εύρεση εργασίας, ο ίδιος επεσήμανε πως αυτή είναι βασική μομφή των πολιτών: «Το σχέδιο σχεδιάστηκε και διαμορφώθηκε χωρίς την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, αυτοδιοίκησης και περιφέρειας. Υπάρχει όλη η καλή πρόθεση να ξεδιπλωθούν οι δράσεις και υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Από την άλλη, πρέπει να εφαρμοστούν στοχευόμενες ειδικές δράσεις που δεν κοστίζουν πολύ. Υπάρχει η πρόσφατη αναθεώρηση του ΔΑΜ, υπάρχει η πρόθεση να μπορούμε να προτείνουμε ειδικές δράσεις, και να υλοποιούνται. Το ζήτημα παραμένει, να μην αφήσουμε την αιμορραγία των νέων στην περιοχή», σημείωσε με έμφαση.
«Με ευρωπαϊκές δράσεις, και την πολλαπλή συμμετοχή νέων, μπορούμε να σχεδιάσουμε, να προτείνουμε ειδικές πολιτικές για τη νεολαία, το έχουμε κάνει ήδη. Θα είμαστε πρωτοπόροι σε αυτές τις δράσεις. Γιατί να μην αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις που έχουμε;», αναρωτήθηκε.
Η πρόταση του ΟΕΝΕΦ είναι, με μικρές επενδύσεις που θα γίνουν, να ανακουφίζεται ο κοινωνικός ιστός με στόχευση προς τα πάνω. Πιο συγκεκριμένα: Αναμένεται η υλοποίηση του Κέντρου Νεολαίας Εκπαίδευσης και Καινοτομίας στη Φλώρινα, με τον κ. Φιλιπίδη να τονίζει πως αναμένεται σύντομα η προκήρυξη: «Ήταν από τα πρώτα έργα που εγκρίθηκαν και έγινε μεγάλη προσπάθεια να προσπελαστούν οι γραφειοκρατικοί σκόπελοι και πλέον το έργο βρίσκεται σε θετική τροχιά. Θα αποτελέσει παράδειγμα, καθώς για πρώτη φορά θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Θα συμβάλλει σε δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ψυχικής υγείας, ανάδειξης κοινωνικού πλούτου, θα έχει συνεδριακό χώρο και θα συμβάλει στην εξωστρέφεια», σημείωσε. Αναμένεται προ των Χριστουγέννων, εντός 15νθημέρου να βγει η πρόσκληση προκήρυξης υλοποίησης του έργου, που εκτίνεται σε πάνω από 1.100 τ.μ..». Το εν λόγω έργο, τόνισε, θα αποτελέσει καλό οδηγό για την εδραίωση της εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ως προς την υλοποίηση δράσεων.
Επίσης, στον Φιλώτα λειτουργεί από το 2022 το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πάνω από 2500 μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας μετακινήθηκαν δωρεάν και εκπαιδεύτηκαν στις δράσεις που αφορούν τη μετάβαση, να γνωρίσουν τις ΑΠΕ, έπαιξαν, έμαθαν. Φιλοξενήθηκαν επίσης, εκτός από μικρούς μαθητές, αλλά και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, αλλά και σχολεία πανελλαδικά, μέχρι και από την Αθήνα. Οι εν λόγω δράσεις καινοτομίας, σημείωσε ο ίδιος, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Επίσης, τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν ακόμη περισσότερο οι δράσεις στήριξης της νεολαίας και να στηριχθούν από φορείς και δήμους, περιφέρεια. «Μια εκπόνηση στρατηγικής για τη νεολαία, μπορεί να αποτελέσει βασικό πολύ σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει σε άλλες τέτοιου τύπου δράσεις», είπε σχετικά.
Για την εξέλιξη του ΔΑΜ, δήλωσε αισιόδοξος, τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά και αξίζει κανείς να το πιστέψει με γνώμονα το αύριο των νέων.


































