Ακούγοντας τον πρωθυπουργό και την πρόταση του για Ζ.Ε.Ε. (Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου) στην Θεσσαλονίκη, θυμήθηκα την συζήτηση που είχα κάνει με το φίλο μου Αντώνη Π. Τον Απρίλιο του 2012. Μια συζήτηση που με είχε οδηγήσει στο άρθρο με τίτλο Αγαπητέ κε Δακή vol2. Στο άρθρο αυτό τοποθέτησα δημόσια σαν απλός πολίτης-παρατηρητής μια επιστολή – πρόταση για τις Ζ.Ε.Ε. (Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου) και πρότεινα:
Η περιοχή ανάμεσα στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη με την παρέμβαση του κράτους να μετατραπεί σε Ζ.Ε.Ε
Παραθέτω λοιπόν επιπλέον στοιχεία και επαναλαμβάνω την θέση μου (σαν απλός παρατηρητής) για την δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών στην περιοχή στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής περιόδου που διανύουμε.
Η FYROM κυρίες και κύριοι έχει θεσπίσει, ζώνες ελεύθερου εμπορίου και αυτές απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα από την ελληνική ακτογραμμή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελεύθερη οικονομική ζώνη Bunrdzic (ΖΕΕ). Tα κύρια σημεία της συγκεκριμένης Ζώνης είναι τα παρακάτω: Στον ιδρυτή χορηγείται από την κυβέρνηση δικαίωμα μίσθωσης, με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της ΖΕΕ, σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης. Στον ιδρυτή και τους χρήστες της ΖΕΕ παραχωρούνται φορολογικές και τελωνειακές ελαφρύνσεις. Μόλις χορηγηθεί η μίσθωση, ο ιδρυτής είναι αρμόδιος για την εμπορική προώθηση της περιοχής στους δυνητικούς χρήστες. Ο ιδρυτής θα επωφεληθεί από την απόδοση από μελλοντικές επενδύσεις με διάφορους τρόπους:
§ επίγειο μίσθωμα από τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους ως χρήστες της ΖΕΕ,
§ επίγειο μίσθωμα από τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν και ενοικιάζουν κτήρια στους χρήστες της ΖΕΕ,
§ μίσθωμα του εδάφους και των κτηρίων στις επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται από τον ιδρυτή της ΖΕΕ,
§ υπηρεσίες που χρεώνονται σε όλους τους χρήστες. Ο ιδρυτής διατηρεί την ελευθερία επιβολής των μισθωμάτων στους χρήστες της ΖΕΕ. Ο ιδρυτής είναι αρμόδιος για την ανάπτυξη και την εσωτερική υποδομή της περιοχής και η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη διάθεση του συνόλου των αναγκαίων υπηρεσιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο υπολογισμός του προγράμματος ανάπτυξης των υποδομών και του απαραίτητου χρόνου υλοποίησής τους γίνεται βάσει του βαθμού κατοχής της περιοχής κατά τη διάρκεια της περιόδου της μίσθωσης. Ο ιδρυτής αναμένεται καταβάλει ένα ετήσιο μίσθωμα στη Διεύθυνση των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών, ποσό το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της διεύθυνσης και του ιδρυτή.
Ας αρπάξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται να επανεκκινήσουμε την οικονομία της περιοχής. Ας κάνουμε ένα βήμα για την την μετά λιγνίτη εποχή!
*Θεόδωρος Ξανθόπουλος Διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής