Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο είναι δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην Πτολεμαΐδα, στην πόλη που ο αείμνηστος Μικρασιάτης μεγαλοεπιχειρηματίας και ευπατρίδης Πρόδρομος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης, την δεκαετία του ΄50, σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα, μας ίδρυσε την Εταιρεία ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΟΣ (ΛΙ-ΠΤΟΛ), η οποία τροφοδότησε με τον απαραίτητο λιγνίτη τη ΔΕΗ και συνέβαλε στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη της Ελλάδας, τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και την ανάδειξη της Πτολεμαΐδας στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, γνωστής στο Πανελλήνιο και Διεθνώς.
Το Μποδοσάκειο, είναι ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και άριστης κατασκευής, κτισμένο σε προνομιακή θέση στο λόφο Κουρί της Πτολεμαΐδας σε έκταση εκατό στρεμμάτων, με ελικοδρόμιο και χώρους στάθμευσης στον περιβάλλοντα χώρο, προσβάσιμο από όλες τις πόλεις και τους νομούς της Περιφέρειας.
Είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας με σύγχρονες υποδομές ικανές να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες Πανεπιστημιακού επιπέδου. Διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών, πολλά χειρουργεία, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Ογκολογικό τμήμα, οργανωμένες κλινικές, Θάλαμο αρνητικής πίεσης, αίθουσα φυσιοθεραπείας, αμφιθέατρο, παιδικό σταθμό για τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων.
Το καλοκαίρι του 1992 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια από τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Γεώργιο Σούρλα, παρουσία της Διοίκησης του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πολλών καθηγητών Ιατρικής, Προέδρων Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, Βουλευτών, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.
Όλοι οι παρευρεθέντες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το Μποδοσάκειο και πολλοί καθηγητές την επιθυμία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε παρόμοιο Νοσοκομείο.
Στην συζήτηση που ακολούθησε ο Υπουργός Υγείας κ. Γ.Σούρλας έθεσε θέμα να γίνει το Μποδοσάκειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η Διοίκηση του Ιδρύματος Μποδοσάκη την πρόθεση να αναλάβει για τον σκοπό αυτό μέρος της δαπάνης.
Όμως ο απανταχού παρών “δαίμων” της μισαλλοδοξίας, της ιδιοτέλειας και της οπισθοδρόμησης που κατατρέχει την Πτολεμαΐδα, έκανε το “θαύμα” του για τη μη ευόδωση της πρότασης του Υπουργού.
Από τότε όλοι οι κατά καιρούς Υπουργοί Υγείας, οι οποίοι επισκέπτονται το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αναφέρονται στο ενδεχόμενο να γίνει Πανεπιστημιακό.
Τα τελευταία δέκα 10 χρόνια στο Μποδοσάκειο λειτουργεί με επιτυχία το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και εδώ και ένα χρόνο η Σχολή Υγείας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία περιλαμβάνει και τα τμήματα Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.
Είναι καιρός η Σχολή Υγείας να περιλάβει και την Ιατρική Σχολή για την παροχή Υπηρεσιών τριτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο.
Η προσθήκη δυο ορόφων στο Μποδοσάκειο θα αυξήσει τον αριθμό των κλινών, των κλινικών, των χειρουργείων, θα δημιουργήσει δυο ακόμη αμφιθέατρα και καλύτερες προϋποθέσεις λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.
Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο περιλαμβάνεται μεταξύ των δεκατριών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αναφοράς για τον κορωναϊό, όπως ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Λάρισας, Αθηνών, Πάτρας, Ηρακλείου και άλλων.
Η Κυβέρνηση και το Πράσινο Ταμείο εκτιμώντας τις δυνατότητες και την προσφορά του, προέβη σε γενναία χρηματοδότηση για την προμήθεια του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις οκτώ 8 κλίνες ΜΕΘ και τις εξήντα 60 κλίνες των ύποπτων και βεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού που διαθέτει το Νοσοκομείο.
Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και η αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, αξίζουν τον σεβασμό όλων, την προβολή και τον δημόσιο έπαινο και όχι μεθοδεύσεις απαξίωσης του έργου τους.
“Ανδρών αγαθών έργω γενομένων έργω και δηλούσθαι τας τιμάς” Θουκυδίδης.
Με εκτίμηση
Σωκράτης Βουνοτρυπίδης
Ιατρός