Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο υπέγραψε ο Δήμος Εορδαίας, με στόχο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάπτυξη του ιδρύματος. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Στο ίδιο συμβούλιο ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς, του οποίου οι ώρες λειτουργίας συμπληρώνονται εντός του Απριλίου, ώστε να μη μείνει χωρίς θέρμανση η Πτολεμαΐδα για λίγες ημέρες. Επίσης, αναφέρθηκε, επίσης και στην πανδημία, αλλά και για τη σύσκεψη που έγινε για το θέμα των αποθεμάτων ορυκτών κοιτασμάτων στο Βέρμιο.
Ειδικότερα, αρχικά, ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς αναφερόμενος στην έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού. «Και με τη δική μας βοήθεια, έκκληση και ό,τι άλλο χρειάζεται να ελαχιστοποιήσουμε τη διάδοση των κρουσμάτων. Καταλαβαίνω την κούραση του κόσμου. Θέλει λίγη προσοχή ακόμη για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαδικασία εμβολιασμού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Πλακεντάς, ενημέρωσε το σώμα για τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο δημαρχείο, μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ν. Λυσσαρίδη, των προέδρων κοινοτήτων στο Βέρμιο, σχετικά με τις επιστολές που ανταλλάχθηκαν σε σχέση με το θέμα τυχόν αξιοποίηση κοιτασμάτων κοβαλτίου και νικελίου στο Βέρμιο. Ο δήμαρχος επεσήμανε πως απαντήθηκαν ερωτηματικά και έμειναν και κάποια αναπάντητα, για την εμπλοκή της ΛΑΡΚΟ και τις αδειοδοτήσεις που κατέχει για έρευνα από το 2003, ώστε να φανεί αν έχουν λήξει αυτές σήμερα και τι θα γίνει αύριο αν πουληθεί η εταιρεία. «Δέσμευσή μας είναι ότι θα αναζητηθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το θέμα και η επόμενη συζήτηση θα γίνει στο ΔΣ με συγκεκριμένα χαρτιά για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας», προσέθεσε.
Ακόμη, αναφέρθηκε την επιστολή του ιδίου προς τη ΔΕΗ για να ενημερωθεί ποια είναι η διάρκεια ωρών που απομένει για τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, που τροφοδοτούν με τηλεθέρμανση την Πτολεμαΐδα. Όπως έγραψε ήδη ο «Π», στις 17/4 λήγουν οι ώρες λειτουργίας, για το λόγο αυτό ο κ. Πλακεντάς έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα, ζητώντας παρέμβαση για να λειτουργήσει και άλλες 15 ημέρες, μέχρι παραδοσιακά να κλείσει η τηλεθέρμανση.
Επίσης, ήδη βγήκε ο ανάδοχος για την Πτολεμαΐδα 5, όπως τόνισε ο κ. Πλακεντάς, και ο δήμος βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του υπουργείου, ενώ εξετάζονται και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για τη θέρμανση την περίοδο αυτή, κάτι που θα εξαρτηθεί και από τις θερμοκρασίες.
Ο κ. Πλακεντάς, προσέθεσε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επανάσταση του 1821.
Σε σχετική ερώτηση για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης την περίοδο ‘21-’22 ο κ. Πλακεντάς απάντησε πως ήδη γίνεται διαδικασία για ηλεκτρολέβητες που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, μέχρι να γίνει η οριστική σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5. Ο κ. Πλακεντάς προσέθεσε πως το θέμα των τηλεθερμάνσεων είναι συγκεκριμένο και για Πτολεμαΐδα και για Κοζάνη και για Αμύνταιο και οι περιοχές θα το «βρουν μπροστά τους», πολλές φορές.
Για την ΕΔΕ σε υπάλληλο του Δήμου για οικονομικές ατασθαλίες
Σε ερώτηση της Αθηνάς Τερζοπούλου για την ΕΔΕ που είχε διετάχθη ένα χρόνο σε υπάλληλο πριν για οικονομικές ατασθαλίες στο δήμο, ο κ. Πλακεντάς απάντησε πως η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε. Με βάση τη νομοθεσία προβλέπεται μια σειρά ενημερώσεων σε αποκεντρωμένη και οικονομικές αρχές του τόπου και αναμένεται η διαδικασία του ελέγχου από τις υπηρεσίες, όπως είπε σχετικά. Επίσης, έγιναν οι ενέργειες που προβλέπονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για τον υπάλληλο που βαρύνεται με τις κατηγορίες, κάτι που έχει να κάνει με το ποινικό και διοικητικό κομμάτι της υπόθεσης.
Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Εορδαίας με το Πανεπιστήμιο
Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας υπογράφει ο Δήμος Εορδαίας. Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο έγινε –με τηλεδιάσκεψη- παρουσία του Πρύτανη Θεόδωρου Θεοδουλίδη.
Το θέμα εισηγήθηκε η Μαρία Αντωνιάδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων Σχέσεων, ενώ αναφερόμενος σχετικά ο κ. Θεοδουλίδης, σχολίασε πως «σήμερα εγκαινιάζεται και τυπικά η συνεργασία του Πανεπιστημίου με τον δήμο Εορδαίας. Το μνημόνιο είναι συνήθως ένα γενικό κείμενο και πρόκληση είναι πάντα να μη μείνει στα χαρτιά. Διαβάζοντάς το δίνει έμφαση σε θέματα τέχνης, πολιτισμού, κοινωνικά, αθλητικά, ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα υποστήριξης του δήμου σε τεχνικά θέματα του πανεπιστημίου. Περιλαμβάνει και τους τέσσερις τρόπους με τους οποίους υπηρετείται η περιφερειακή ανάπτυξη από ένα περιφερειακό ίδρυμα».
Όλα αυτά απαιτούν ένα κρίσιμο μέγεθος για το πανεπιστήμιο, προσέθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη βάση του 10, λέγοντας ωστόσο πώς για την πόλη της Πτολεμαΐδας δεν υπάρχει κίνδυνος, αφού έχουν υψηλές βάσεις και πολύ υψηλή ζήτηση και προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση. Στην Εργοθεραπεία υπάρχουν 100 εισακτέοι κατ’ έτος ενώ υπάρχουν 150 αιτήσεις για κατατακτήριες, συμπλήρωσε.
Επίσης, ο κ. Θεοδουλίδης προσέθεσε πως υπογράφηκε η σύμβαση για τη Ζώνη Καινοτομίας του Πανεπιστημίου, με στόχο την εγκαθίδρυση της έρευνας και της καινοτομίας στο ίδρυμα, προκειμένου να αναπτυχθεί ερευνητικά και ακαδημαϊκά.
Στρατηγικός στόχος για την Πτολεμαΐδα είναι η ανάπτυξη της Σχολής Επιστημών Υγείας, για αυτό και σε ό,τι αφορά τα κτηριακά γίνονται κάποιες μετατροπές, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία παραχώρησης οικοπέδου, για την ανάπτυξη της Σχολής.
Επίσης, αναπτύσσεται συνεργασία με τον δήμο σε θέματα αθλητισμού, αγωγής υγείας, κ.α. Όπως σημείωσε, ακόμη, ο κ. Θεοδουλίδης, το πανεπιστήμιο έχει τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης των υποδομών του στην Πτολεμαΐδα και τη ΖΕΠ, ενώ υπάρχει φιλόδοξο πρόγραμμα φοιτητικής μέριμνας με φοιτητικές εστίες.
Κοιτάμε να γίνουμε ελκυστικοί για να αναχαιτίσουμε το brain drain από την περιφέρειά μας, κατέληξε, με στόχο το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, που το ίδρυμα θέλει να φτιάξει. Ακόμη, στόχος είναι το Πανεπιστήμιο να γίνει το πρώτο Πράσινο πανελλαδικά, ανθρωποκεντρικό, με μέριμνα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, είπε ο πρύτανης.
Επίσης, ο ίδιος προσέθεσε πως το Πανεπιστήμιο κατέθεσε business plan για τη μεταλιγνιτική περίοδο, ενώ το ίδρυμα συμμετείχε στη διαβούλευση και στη διαβούλευση και στο εδαφικό.
Η θέση της αντιπολίτευσης
Η Αθηνά Τερζοπούλου αναφέρθηκε στην πρόκληση της απολιγνιτοποίησης που δίνει νέους ρόλους στο Πανεπιστήμιο και στην αυτοδιοίκηση και επαφίεται στην ενεργή σύμπραξη των φορέων για να προωθηθεί η συνεργασία, εγκρίνοντάς το και θέτοντας παρατηρήσεις για τα θέματα πολιτισμού που αναδεικνύονται. Έθιξε δε την κατάσταση που επικρατεί στο Παλαιοντολογικό Μουσείο, θέμα που ανέδειξε ο «Π», κάνοντας λόγο για «τριτοκοσμική εικόνα», εφιστώντας την προσοχή. Η κ. Αντωνιάδου απάντησε σχετικά πως θα προσπαθήσουν να διορθώσουν τις παθογένειες του πολιτισμού.
Για την ανάγκη στήριξης του πανεπιστημίου έκανε λόγο ο κ. Κοκκινίδης, εκφράζοντας φόβους για την υποβάθμιση του ιδρύματος και το «κόψιμο» τμημάτων από την κυβέρνηση, εκφράζοντας ενστάσεις για τη βάση του 10. Ακόμη, έθιξε το θέμα έλλειψης εστιών στην Πτολεμαΐδα. Ζήτησε, επίσης, να γίνει η γεωτεχνική μελέτη ώστε η περιοχή να μην γίνει “el dorado” για θέματα ΑΠΕ. Ο κ. Θεοδουλίδης απάντησε ότι έχει κατατεθεί μελέτη για την άναρχη μελέτη των ΑΠΕ, ενώ για το εστιατόριο απάντησε ότι μπαίνει στην πόλη, ενώ για τις εστίες το υπουργείο το βλέπει συνολικά και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κ. Χόλμπα έθιξε το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και του παρατεταμένου κλεισίματος του Πανεπιστημίου λόγω πανδημίας. Ενώ ζήτησε κατάργηση της βάσης του 10. Για το θέμα, δήλωσε πως θα το καταψηφίσει για γενικότερους λόγους.
Πλακεντάς: «Όραμά μας ένα σύγχρονο campus»
Κλείνοντας ο Π. Πλακεντάς ευχαρίστησε τον κ. Θεοδουλίδη για την προσπάθεια που κάνει για τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον Δήμο Εορδαίας και την Πτολεμαΐδα. «
Το πανεπιστήμιο είναι ο πρώτος πυλώνας ανάπτυξης στη Δ Μακεδονία, Είναι ένας θεσμός που πρέπει να στηριχθεί με τον μεγαλύτερο τρόπο. Μπορεί να λάμψει αν στηριχθεί. Μπορεί να αποτελέσει το πανεπιστήμιο σημείο αναφοράς για το Βόρεια Βαλκανική., Μπορεί να αποτελέσει φάρο και η Εορδαία μπορεί να έχει τη θέση που της αξίζει και μπορεί να πάρει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις εγκαταστάσεις είπε πως εξετάζονται μια σειρά από λύσεις ανάπτυξης του χώρου και μεσοπρόθεσμα να υπάρξει κτίριο που μπορεί να μπει για να εξυπηρετήσει ανάγκες, ενώ μεγάλο όραμα είναι ένα σύγχρονο κάμπους με εστίες και εστίαση στο χώρο του στρατοπέδου. Το θέμα του τοπικού ρυμοτομικού που το παρακολουθούμε, αν εγκριθεί, θα απελευθερώσει 40 στρέμματα, ώστε να ξεκινήσει η χωροθέτηση», προσέθεσε. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.