Έγραψε ο τοπικός τύπος για την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου να μετενομασθεί η πλατεία Μητροπολίτη Διονυσίου σε πλατεία ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ . Υπάρχει και οδός Μικράς Ασίας στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Ο σύλλογος Μίκρας Ασίας ορθώς εζήτησε πλατεία μάλλον ελεύθερο χώρο χρειάζεται για να χρησιμοποιηθεί από το σύλλογο για διάφορες εκδηλώσεις, γιατί η πλατεία είναι συγκεκριμένος χώρος για άλλους λόγους. Θα είναι μία ιστορική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου της Κοζάνης τιμώντας τους Μικρασιάτες. Διότι η Μικρά Ασία ήταν ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορική διαδρομή και με πολιτισμό από το 600 π.Χ. Και όπως γράφουν τα βιβλία . Οι Άγιοι της Ορθοδοξίας ήσαν πόντιοι και Μικρασιάτες. Έχοντας λοιπόν την ιστορική βαρύτητα άμα και τη Θρησκευτική να παραχωρηθεί ένα κατάλληλο μέρος για να τον διαμορφώσει ο σύλλογος όπως νομίζει, δηλαδή με γραφεία , αίθουσα για συνάντηση των μελών και άλλων εκδηλώσεων αναρτώντες και το τιμημένο λάβαρο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Θα είναι μια αξιοπρεπή και τιμητική παρουσία του συλλόγου της Μικράς Ασίας στην Κοζάνη.
Να θυμίσουμε ότι το 1920-22 πολέμησαν πολλοί Κοζανίτες .όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω Παράδειγμα. δύο αδέρφια του πατέρα μου και ο ίδιος, σύνολον τρεις, συμμετείχαν στον πόλεμο για να απελευθερώσουν τους αδερφούς Μικρασιάτες Πολλοί Κοζανίτες Σκοτώθηκαν , άλλοι τραυματίστηκαν και όσοι Αιχμαλωτίστηκαν υπέφερα πολύ από τη βάρβαρη συμπεριφορά των Οθωμανών .
Να σημειώσω ότι η Κοζάνη είχε σχέση με τη Σμύρνη και την περιοχή από αιώνες.
ο Μεγάλος Δάσκαλος της σχολής Κοζάνης Γρηγόρης Κονταρής το 1780 εξελέγη μητροπολίτης Σμύρνης, ανήγειρε το Ναό της Παναγίας Φανερωμένης με έξοχο καμπαναριό και δημιούργησε μεγάλη βιβλιοθήκη που δεν είχαν. Ο Γρ. Κονταρής είχε σπουδάσει στη Βενετία
Επίσης Στη Σμύρνη το 1820 μυήθηκε ο Νικόλαος Κασομούλης στη φιλική εταιρεία, παρέμεινε τρεις μήνες στη Σμύρνη και μιλούσε για τη Λαμπρή πόλη. Επιστρέφοντας μύησε πολλούς και οπλαρχηγούς στη Χαλκιδική. Είναι γνωστό ότι ο Κασομούλης συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 και συνέγραψε «τα Στρατιωτικά Ενθυμήματα της επαναστάσεως 1821-1833». Τα πλέον ακριβή ιστορικά ντοκουμέντα.
Ο μακαριστός μητροπολίτης Κωνστάντιος, Κοζανίτης , 1890-1910, διετέλεσε πολλά χρόνια μέλος της Ιεράς συνόδου του Πατριαρχείου και από την Κωνσταντινούπολη έστελνε ειδήσεις της Κοζάνης και δημοσιεύονταν στον τύπο της Σμύρνης . Επίσης έμειναν και πολλοί Κοζανίτες στη Σμύρνη τον προηγούμενο αιώνα , γνωρίζω τα ονόματά τους.
Μετά από όλα αυτά έχω να υποδείξω έναν χώρο που είναι ελεύθερος σε καλό σημείο, ανεξάρτητος και επί της οδού Βασιλικής Μικρού, πρόκειται για το «πάρκο Λογίου», έτσι είχε ονομαστεί,. είναι δωρεά των αδελφών Μικρού, πάνω από τέσσερα στρέμματα. Και βρίσκεται κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Και παραμένει το πάρκο «αλόγιο», εδώ και σαράντα χρόνια. Είχα γράψει κατά το παρελθόν να αξιοποιηθεί το πάρκο του Λογίου και να μεταφερθούν όλα τα βιβλία που έχουν συγγράψει Κοζανίτες στο χώρο αυτό, και να αναγερθεί ένα ωραίο κτίσμα για να τοποθετηθούν τα βιβλία με φωτογραφίες, αναμνηστικά και άλλα στοιχεία των συγγραφέων και να είναι παράρτημα της Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Δεν έγινε τίποτα και παραμένει όπως το δείχνει η φωτογραφία εγκαταλειμμένο , ενώ έχει περιφερειακά διαμορφωθεί. Για να αξιοποιηθεί το πάρκο ως έδρα των λογίων της Κοζάνης ίσως να χρειάζονταν οι κατάλληλοι άνθρωποι.
Στο χώρο αυτό μπορεί να τελούνται και οι «ΙΩΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» των Μικρασιατών, τιμώντας τη μνήμη του προσφυγικού Ελληνισμού που κάθε Σεπτέμβριο τελούνται στη Ν. Σμύρνη. Και θα είναι ένας ακόμη φάρος του Ελληνισμού στην Πόλη μας.
Υπάρχουν δύο παραδείγματα η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης με το αριστουργηματικό κτήριο που έκτισε στην οδό Φιλίππου, σε χώρο που έδωσε ο Δήμος δίνονται διάφορες εκδηλώσεις προβάλλοντας ιστορικά τον Πόντο. Επίσης και ο σύλλογος Ηπειρωτών με το όμορφο φυσικό περιβάλλον που παραχώρησε ο Δήμος εσωτερικά του δρόμου πηγαίνοντας στα Κοίλα στην αριστερή πλευρά , όπου έχει αναγερθεί και Ναός του Πατρο–κοσμά. Είθε να πραγματοποιηθεί η προσπάθεια του συλλόγου αναδεικνύοντας την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της Μικράς Ασίας , που αποτελεί υποχρέωση όλων μας.
Φωτογραφία:
- Η είσοδος του Πάρκου