Ξημέρωσε 2021 με έκδηλη την αγωνία στο σύνολο της ανθρωπότητας. Ιός, εμβόλιο, ανασφάλεια, παιδεία, αγώνας επιβίωσης, ατομική ελευθερία κάποια από τα σημαντικότερα ζητήματα που κυριαρχούν στη σκέψη όλων μας είτε εκφραζόμαστε δημόσια είτε όχι.
Προσπαθώντας να κάνω τη δική μου ανασκόπηση – ενδοσκόπηση, περί των όσων έχουν λάβει χώρα, εντοπίζω πολλές και θεμελιώδεις ανακρίβειες στον τρόπο χειρισμού της πανδημίας από τη θεσμοθετημένη πολιτεία. Προφανώς σε μια τέτοια περίοδο δικαιολογούνται και αστοχίες και λάθη και παραλείψεις, αυτό όμως που δε δικαιολογείται είναι η πλάνη…
Πλάνη 1η Υπεύθυνη πολιτεία – Ανεύθυνοι πολίτες: Θεωρώ πως ήδη έχει καταρρεύσει το συγκεκριμένο αφήγημα καθώς η πολιτεία κατά την πανθομολογούμενη ορθή διαχείριση της πρώτης περιόδου επένδυσε καθαρά και μόνο στην επικοινωνία χωρίς να υπάρξει καμία πρόβλεψη ή έστω προσπάθεια εγκαθίδρυσης μιας νέας σχέσης με τον πολίτη βασισμένη στη γνώση και την διαπαιδαγώγηση. Μια σχέση που θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη για τη δύσκολη συνέχεια. Τι να πρώτο θυμηθώ : Μπαλκόνια, συναυλίες, μειώσεις βουλευτικών αποδοχών, και μια απίστευτη προσπάθεια από όλα τα ΜΜΕ να δημιουργηθεί ό μύθος του ενός και μόνο νικητή.
Πλάνη 2η Τα πάντα είναι υπόθεση των λοιμοξιολόγων : Προφανώς και είναι βαρύνουσας σημασίας η άποψη τους αλλιώς δεν θα είχε νόημα η ύπαρξη σχετικής επιτροπής, όμως έντεχνα οι δύσκολες αποφάσεις είναι δικές τους και οι καλές της πολιτείας. Οι αποφάσεις λοιπόν είναι πολιτικές και κατά την άποψη μου ορθώς.
Πλάνη 3η Η τακτική της συγκρισιμότητας: Βασίστηκε στη λάθος διαχείριση της πρώτης περιόδου, καθώς βόλευε επικοινωνιακά και κατέρρευσε στη διαχείριση της δεύτερης περιόδου όπου όλοι σχεδόν οι δείκτες έπαψαν να είναι ευνοϊκοί. Υπάρχουν αρκετές ατυχείς δηλώσεις υπουργών που δεν τιμούν κανέναν και υποκρύπτουν ή φανερώνουν έλλειψη ηθικής με στόχο τα πρόσκαιρα οφέλη.
Πλάνη 4η Αλώβητη κοινωνία – δίκαιος επιμερισμός βαρών: Στο πεδίο αυτό καταγράφεται μια απόλυτα λαθεμένη και ταξική προσέγγιση δημιουργώντας ήδη 4 κατηγορίες πολιτών.
- Συνταξιούχοι
- Δημόσιοι Υπάλληλοι
- Ιδιωτικοί υπάλληλοι
- Επιχειρηματίες
Βάση του μοντέλου αυτού υπήρξε η πεποίθηση περί μικρής διάρκειας σε χρονική έκταση ανάγκης υιοθέτησης μέτρων στήριξης και όσο αυτή πλέον επιμηκύνεται το χάσμα μεγαλώνει.
Πλάνη 5η Στοχευμένη διαχείριση της οικονομικής δραστηριότητας – συνεχόμενα ολικά ή μη lockdown: Η πράξη και κυρίως η χρονική διάρκεια των lockdown ως αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα τείνει να χάσει κυριολεκτικά το νόημα αλλά και τη λειτουργία της, πολύ δε περισσότερο τη χρησιμότητα της. Προφανώς χρειάζονται περιορισμοί αλλά πλέον επιβάλλεται αλλαγή τώρα, στη διαχείριση κλάδων της οικονομίας καθώς η διασπορά δεν είναι και δεν τεκμαίρεται ότι μπορεί να είναι κλαδική πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτικότερη, όσο ο χρόνος επιβολής αυτών μεγαλώνει. Ενδεικτικό το γεγονός ότι η τελευταία έξαρση του ιού στην Π.Ε. Κοζάνης δεν είχε καμία απολύτως συσχέτιση με την επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς σημαντικότατο μέρος της δραστηριότητας υπήρξε ανενεργό. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η αργή ανάκαμψη κλειστών κλάδων καθώς πέραν της λογικής του ελατηρίου υπάρχει και η φθορά της απραξίας όπως σε ένα επί καιρό σταματημένο αυτοκίνητο.
Πλάνη 6η Αυτοδιοίκηση και φορείς χωρίς ρόλο: Χωρίς προφανώς να αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων, οφείλουν όλοι οι εκπρόσωποι τους να επιδείξουν αντανακλαστικά και πρωτοβουλίες ώστε να αμβλυνθεί η όποια αβλεψία, καθυστέρηση ή αδυναμία σε κεντρικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά καλά παραδείγματα ο ιατρικός σύλλογος Κοζάνης τοπικά και το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών και η ΓΣΕΒΕΕ κεντρικά.
Πλάνη 7η Αποφάσεις χωρίς τεκμηρίωση και ενημέρωση: Θα πρόσθετα και χωρίς λογοδοσία, αλλά είναι προφανές και ξεκάθαρο πως τουλάχιστον οι αποφάσεις που λαμβάνονται και επηρεάζουν άμεσα τις ζωές μας πρέπει να αιτιολογούνται αλλά και να επεξηγούνται. Στην αρχική ξερή καταγραφή των κρουσμάτων έχουν πλέον προστεθεί και οι έννοιες των ενεργών κρουσμάτων και των επαφών highrisk , χωρίς όμως να δίνονται τα όρια επιφυλακής ή επιβολής μέτρων ανά περιφερειακή ενότητα ή ανά Δήμο. Δεν οφείλουν τουλάχιστον οι δείκτες αυτοί / δείκτες στόχοι να είναι σε πλήρη γνώση των τοπικών αρχών; Ενδεικτικό της υπεύθυνης στάσης η χθεσινή απόφαση της Γερμανίας, «Η καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης άνω των 200 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών, τα ομοσπονδιακά κρατίδια θα παίρνουν τοπικά μέτρα. …………..»
Πλάνη 8η Στην πανδημία δεν υπάρχει χώρος για άλλη άποψη: Προφανώς και η πλάνη αυτή δε μπορεί να σταθεί αυταπόδεικτα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως με πρωτεργάτες τα κεντρικά ΜΜΕ έχει στηθεί ένας πρωτοφανής μηχανισμός «ποινικοποίησης» ή μη προβολής στην καλύτερη περίπτωση της άλλης άποψης, ακόμα και αν αυτή είναι τεκμηριωμένη.
Πλάνη 9η Η σύνδεση της ελευθερίας αποκλειστικά με το εμβόλιο: Το εμβόλιο και χρειάζεται και θα επιτελέσει το ρόλο του, όμως επιχειρείται μια επικίνδυνη κατά την άποψη μου συσχέτιση με το άνοιγμα της οικονομίας και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Η πολιτεία οφείλει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την επιτυχή έκβαση του εμβολιασμού ικανού μέρους του πληθυσμού και η δεύτερη που έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει, αφορά στην προετοιμασία της κοινωνίας για σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και λοιπής δραστηριότητας. Είναι μεγάλη και ταυτόχρονα επικίνδυνη πλάνη η απόλυτη συσχέτιση των δύο διεργασιών.
Πλάνη 10η Πλήρης αποδοχή των μέτρων : Εμφανέστατη η προσπάθεια ελέγχου και καθοδήγησης της κοινής γνώμης με κάθε τρόπο. Ναι μεν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι υπέρ των περιορισμών, όμως είναι ξεκάθαρο πως το ποσοστό ανοχής στα μέτρα αυξάνεται στο τμήμα της κοινωνίας που δεν βάλλεται αν και εκεί πλέον παρατηρείται κόπωση. Στον αντίποδα το μέγεθος και το εύρος των περιορισμών πλέον αμφισβητούνται σχεδόν ανοιχτά από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που είναι λόγω δραστηριότητας και ηλικίας πιο ενεργό και βάλλεται περισσότερο.
Πλάνη 11η Τοπική master πλάνη. Η καραμέλα των μεγάλων ξένων επενδύσεων και η υποτίμηση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της επιχειρηματικής κουλτούρας της περιοχής: Οι άνθρωποι της περιοχής πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην επόμενη μέρα. Ναι η ενδογενής ανάπτυξη είναι η λύση. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα τοπικών επιχειρήσεων που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα τοπικά και εθνικά μας όρια και διαπρέπουν. Αυτοί θα είναι και πρέπει να είναι οι leader της επόμενης περιόδου. Καλές και οι ξένες επενδύσεις όμως πέραν των ισχυρών κινήτρων, τα εμπόδια παραμένουν σημαντικά και μεγάλα καθώς βασικές υποστηρικτικές υποδομές όπως ο σιδηρόδρομος έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή εκλείψει από το λεξιλόγιο μας. Οι λύσεις χρειάζονται και λύτες. Τίμα τους ανθρώπους σου για να προκόψεις, λοιπόν. Για αυτά όμως υπάρχει και θα υπάρξει και μελλοντικά εντός της κοινωνίας μας πολύπλευρη επιχειρηματολογία που μόνο όφελος μπορεί να προσδώσει.
Συμπερασματικά όπως και αν το βιώνει ο καθένας μας είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη ούτε από αρνητές ούτε από τιμητές του ιού (κλεμμένο από γιατρό, πολύ καλό μου φίλο).Χρειάζεται ψύχραιμες και νηφάλιες φωνές οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν αλλά επιλέγουν την ανωνυμία, διαμορφώνοντας όμως θύλακες υγείας σε μια ζαλισμένη αλλά ευτυχώς όχι παρατημένη ακόμα κοινωνία. Οι έννοιες ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αντηχούν ξανά επίκαιρες μέσα από το πρίσμα της νέας εποχής που διαμορφώνεται.
Υ.Γ.
Αλλάξτε ρότα,
Μη φοβάστε τον πολίτη, τον πολίτη τον χρειάζεστε, τους εαυτούς σας να φοβάστε..
Καλή φώτιση
Με εκτίμηση
Μητλιάγκας Γιάννης
Ελεύθερος Επαγγελματίας
Μέλος Δ.Σ. ΕΒΕ Κοζάνης