Τα ροξάκια, ανήκουν στα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά και πολλοί τα συνδέουμε με τις ημέρες των Χριστουγέννων!!
Ωραιότατο και νοστιμότατο γλυκό που φτιάχναμε και θα συνεχίζουμε να φτιάχνουμε στο σπίτι μας. Γίνεται εύκολα και το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Προσοχή: είναι εθιστικά!!!
Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΖΗΣΑΚΟΥ
Υλικά:
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 ποτήρι ηλιέλαιο
- 3 αυγά
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2κουτ. σούπας ζάχαρη
- Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
- 2φακελάκιαμαγιά
- 1 πρέζα αλάτι
- 2βανίλιες
- 1 κουτ. γλυκού κανέλλα
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- 5 κουταλιές σούπας κακάο
- Τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
για το σιρόπι
- 4,5 ποτήριανερό
- 1 κιλόζάχαρη
- 50γρ. γλυκόζη
- 1 ξυλάκι κανέλλας
- Φλούδες από 1 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα ίσα-ίσα να ζεσταθεί ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά. Χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι καλά, τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το γάλα και τη μαγιά. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τα προσθέτουμε σιγά-σιγά μαζί με το αλάτι καιτις βανίλιες και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι καθόλου σφικτή να είναι περίπου σαν την ζύμη από τα τσουρέκια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και έπειτα την κόβουμε σε 4 ίσα μέρη. Τα 3 μέρη τα τυλίγουμε με μεμβράνη και στο 4ο προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ζυμώνουμε. Σε αυτό το σημείο, αν θέλετε προσθέστε λίγο καρύδι τριμμένο. Χωρίζουμε τη σοκολατένια ζύμη σε 3 μέρη.
Πλάθουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σοκολατένιας ζύμης σε μακρόστενο σχήμα, σαν κορδόνι.
Παίρνουμε τα άλλα 3 μέρη της λευκής ζύμης που έχουμε κρατήσει. Τα ζυμώνουμε και ανοίγουμε κάθε κομμάτι μακρόστενο ώστε να μπορεί να τυλίγεται μέσα η σκουρόχρωμη ζύμη . Βάζουμε το σκούρο κορδόνι ζύμης πάνω στην ανοιχτόχρωμη και κλείνουμε σε σφιχτό ρολό. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Τα κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 1,5 εκατοστών και τα πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη μας να γίνουν φαρδιά και πλατιά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κενά μεταξύ τους και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 12-15 λεπτά στους 180°C, τα ροξάκια δεν πρέπει να παραψηθούν γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα απορροφηθεί σωστά το σιρόπι. Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 7- 8 λεπτά. Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και κρύα τα ροξάκια και τα αφήνουμε να «ρουφήξουν» όσο περισσότερο σιρόπιγίνεται, εγώ τα αφήνω περίπου 2 ώρες. Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά, ώστε να σιροπιαστεί και αυτή. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Θα διατηρήσει τα ροξάκια μας φρέσκα μέχρι να καταναλωθούν. Προσωπικά προτιμώ να τα τρώω κρύα από το ψυγείο.
Tips :
- Μπορείτε να ετοιμάσετε μεγάλη δόση, να τα αποθηκεύσετε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και να τα σιροπιάσετε όποτε θέλετε.
- Αν δεν τα σιροπιάσουμε θα έχουμε πολύ νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα.
Καλές γιορτές !!!!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com