Από τις κλασσικές συνταγές που περνάνε από γενιά σε γενιά και που όταν τις δοκιμάσεις μία φορά δεν τις ξεχνάς με τίποτα!
Ένα πιάτο με μαγική γεύση, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα εντυπωσιακό τραπέζι με φίλους!
Υλικά :
- 1 κιλό μοσχαρίσια μάγουλα κομμένα σε λωρίδες
- 4 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 3 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- 2 ποτήρια κόκκινο κρασί ξηρό
- 1 κ.σ. ντοματοπολτό
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κλαδάκι δενδρολίβανο
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Για το ατζέμ πιλάφι
- 1 ποτήρι ρύζι
- 2 φωλιές φιδέ σπασμένες
- ½ φλ. σταφίδες
- ½ φλ. κουκουνάρι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- ½. κ.γ. κανέλα
- Αλάτι
Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά.Με μια τρυπητή κουτάλα τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρέας στην ίδια κατσαρόλα μέχρι να ροδίσει.
Ξαναρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τον ντοματοπολτό, το κρασί, την κανέλα, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και μόλις αρχίσει το φαγητό να κοχλάζει χαμηλώνουμε την φωτιά.
Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 2 ½ ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. (Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα βράζουμε το κρέας για μισή ώρα από την στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό).
Για το ατζέμ πιλάφι βάζουμε το βούτυρο να κάψει σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τον φιδέ μέχρι να ροδίσουν.(4-5 λεπτά).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε δυο ποτήρια νερό με λίγο αλάτι να βράσει.
Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε κανέλα, τον καβουρντισμένο φιδέ με τις σταφίδες και το κουκουνάρι.
Καλή επιτυχία !
Πηγή: www.foodprints.gr
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou
Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…