Ποτέ δεν περίμενα ότι συνδυάζοντας μοσχαράκι με καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, καρότο ψιλοκομμένο σβησμένα σε μπύρα και τυρί κρέμα, θα προέκυπτε ένα υπέροχο πιάτο σαν αυτό.
Μη ξέροντας τι ονομασία να δώσω στο πιάτο αυτό, το ονόμασα «βασιλικό φαγητό» όπως το αποκαλεί ο γιος μου! Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψουμε το μοσχαράκι με μια εκπληκτική κρεμώδη σάλτσα, ένα πιάτο που ότι και να σας πω θα είναι λίγο!
Το μοσχαράκι είναι μία προσφορά από το κρεοπωλείο «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ», Δημοκρατίας 87 Τ.Κ.50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ. 2463053611
Υλικά :
- 500 γρ. μοσχάρι χτένι
- 200 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
- 1 κουτάκι μπύρα
- 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 2 καρότα
- 1 κουτί μανιτάρια
- 500 γρ. ντομάτα σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλλα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
Πλένουμε το μοσχάρι και το κόβουμε σε μερίδες.
Το βάζουμε στη χύτρα με το νερό που ορίζουν οι οδηγίες της χύτρας και το βράζουμε από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα για 35 λεπτά. Φυσικά το φαγητό μας γίνεται και σε κατσαρόλα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα πασπαλίζουμε με 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη να καραμελώσουν.
Ανοίγουμε την χύτρα μετά το χρόνο βρασίματος, αδειάζουμε το κρέας με το ζουμί του σε ένα μπολ. Στην ίδια χύτρα προσθέτουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα καρότα τα οποία έχουμε ψιλοκόψει και τα μανιτάρια.
Βάζουμε ξανά το μοσχαράκι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με την ζάχαρη. Σβήνουμε με την μπύρα και ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το κέτσαπ, το ξυλάκι κανέλας αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε από τον ζωμό τόσο όσο να γίνει μία αραιή σάλτσα.
Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίζει να σφυρίζει η βαλβίδα. Ανοίγουμε την χύτρα, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. (5-8 λεπτά). Προσθέτουμε το τυρί κρέμα
και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μερικές βράσεις ακόμα, ώσπου η σάλτσα να δέσει και να έχει μία ωραία κρεμώδη υφή. Στην ουσία το κρέας στο φαγητό αυτό σχεδόν λιώνει και ενσωματώνεται με την σάλτσα.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για να σφίξει η σάλτσα και το σερβίρουμε με μακαρόνια (πένες ή βίδες πηγαίνει τέλεια) ρύζι ή και με πατάτες τηγανιτές.
Καλή επιτυχία !
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou
Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…