Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page

Ένα εύκολο φαγητό που αρέσει σε όλους, μπορεί χαρακτηριστεί και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα λαζάνια όμως ξεχωρίζουν από την δική τους ιδιαίτερη γεύση!

Μία συνταγή για ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό και μοσχομυριστό φαγητό για όλη την οικογένεια, λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ, απολαύστε τα!

 

Υλικά:

  • 1 πακέτο έτοιμα λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 250γρ. τυρί φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Βούτυρο
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια

Για τη σάλτσα κιμά

  • 750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Aλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 lt γάλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • Αλάτι και λευκό πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά τηγάνιλιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4΄- 5΄.

Προσθέτουμε τον κιμά, απλώνοντας και ανακατεύοντάς τον. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά,μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, ενώ ταυτόχρονα με ξύλινη κουτάλα διαλύουμε τα μπαλάκια του κιμά που γίνονται.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφού περάσουν περίπου 10΄προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον.

Ρίχνουμε το κονιάκ, την κανέλα, τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε.

Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 30΄ μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο τέλος, ελέγχουμε πάλι το αλάτι και το πιπέρι.

Σε μία μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε καλά το γάλα με τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο. Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα σε μεσαία φωτιά. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, πάντα ανακατεύοντας για 6΄- 10΄, μέχρι η μπεσαμέλ να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Την αφήνουμε στην άκρη, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα στην επιφάνεια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C και ξεκινάμε να στήσουμε το φαγητό. Απλώνουμε στο ταψί του φούρνου 2 – 3 κουτάλες σούπας από τη σάλτσα με τον κιμά (στο σημείο αυτό αν δεν έχει πολύ σάλτσα ο κιμάς, βράστε 100γρ. χυμό ντομάτας με λίγο ελαιόλαδο και απλώστε την στο ταψί).

Επάνω από την σάλτσα, τοποθετούμε μία σειρά από λαζάνια, το ένα δίπλα στο άλλο, κόβοντάς τα αν χρειάζεται, ώστε να έρθουν στα τοιχώματα ακριβώς.Ρίχνουμε από πάνω τους λίγο γραβιέρα, τρίβουμε μέσα στον κιμά το τυρί φέτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον μισό από τον κιμά με το τυρί και μία λεπτή στρώση από την μπεσαμέλ.

Στρώνουμε πάλι λαζάνια, πασπαλίζοντας τα με την γραβιέρα από επάνω τον υπόλοιπο κιμά και τυρί τριμμένοκαι τελειώνουμε με λαζάνια σκεπασμένα με μπεσαμέλ.

Λιώνουμε λίγο βούτυρο το ρίχνουμε πάνω στην επιφάνεια του φαγητού, ρίχνουμε μοσχοπίπερο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα, σκεπάζουμε ερμητικά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40΄. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10΄-15΄ακόμα, μέχρι το φαγητό να πάρει ωραίο χρώμα!

 

Καλή επιτυχία!

 Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team