Αξεπέραστη παραδοσιακή γεύση, πεντανόστιμη πίτα με κιμά και πράσο, με ιδιαίτερο χωριάτικο φύλλο!
Χορταστική και λαχταριστή πίτα που μπορείτε να την απολαύσετεκαι σαν κυρίως πιάτο, συνοδευόμενη από μία σαλάτα. Επίσης, μπορείτε να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τα γούστα….της οικογένειας!
Υλικά:
Για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. νερό (χλιαρό)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας γάλα
- 2 κουτ. σούπας ξύδι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- Αλάτι – πιπέρι
Για την γέμιση
- 600 γρ. ανάμεικτος κιμάς
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 5 πράσα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο τριμμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 500 γρ. χυμό ντομάτας
- 2 αυγά
- 300 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουτ. σούπας σιμιγδάλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 2 κουτ. σούπας φυτίνη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακούβα, προσθέτουμε το αυγό, το γάλα, το ξύδι το πιπέρι. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε 5-6 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε να αφρίσει. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς μέσα στο μπολ με το αλεύρι και λίγο λίγο ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο μπάλες η μία λίγο πιο μεγάλη από την άλλη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι μας σε λεπτό φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε με την βοήθεια του πλάστη το πρώτο φύλλο. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας το φύλλο, ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και αφήνουμε τις άκρες να κρέμονται από έξω από το ταψί (με τον ίδιο τρόπο θα ετοιμάσουμε και το δεύτερο φύλλο).
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8΄-10΄ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 5’. Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε τις 2 κουταλιές φυτίνη και ρίχνουμε μέσατα πράσα να σοταριστούν 3’ με 4’. Σε μία φαρδιά κατσαρόλαρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέσα στον κιμά και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, το καρότο, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το γάλα και το νερό (μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε και άλλο νερό θέλουμε να σκεπαστεί ο κιμάς) και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25’. Προσθέτουμε και τα πράσα στον κιμά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15΄ μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανόψιλοκομμένο και τη γραβιέρα. Αφού κρυώσει λίγο η γέμιση, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε. Στο ταψί που έχουμε στρώσει το πρώτο φύλλο περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και αδειάζουμε την γέμιση.Με τον πλάστη απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και αν είναι μεγαλύτερο από το ταψί το κόβουμε με τον πλάστη. Ενώνουμε με τα δάχτυλα τα δύο φύλλα κάνοντας τα κόθρο γύρω γύρω.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα. Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι και την χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15΄ μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλή μας όρεξη !!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com