Το φιρίκι είναι μικρότερο, λιγότερο εντυπωσιακό στην όψη από τις γνωστές ποικιλίες μήλου, όμως είναι πολύ νόστιμο και ιδιαίτερα αρωματικό.Γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, με πλούσιο άρωμα και γεύση, από τα πιο «αρχοντικά» γλυκά του κουταλιού, μιας και γεμίζει το πιατάκι με τον όγκο του.
Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΛΑΤΙΔΟΥ.
Υλικά:
- 2 κιλά φιρίκια
- 1,5 κιλό ζάχαρη
- 6 ποτήρια νερό
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 2-3 βανίλιες
- 6-7 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ κούπα χυμό λεμονιού (για το 1ο στάδιο)
- Αμύγδαλα καβουρδισμένα (προαιρετικά)
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε 5 -6 κούπες νερό, την κούπα με το χυμό λεμονιού, και το αλάτι και τα ανακατεύουμε να διαλυθούν. Πλένουμε τα φιρίκια και βγάζουμε το κέντρο που περιέχει τα σποράκια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαιράκι. Στη συνέχεια τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους, φροντίζοντας να μην αφήνουμε γωνίες με το μαχαίρι και τα ρίχνουμε στο παραπάνω διάλυμα.
Όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη. Τα σκεπάζουμε με κάτι βαρύ για να βυθίζονται όλα. Αν χρειάζεται , προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Tα αφήνουμε 20 λεπτά (από την ώρα που θα πέσει το τελευταίο στη λεκάνη) μέσα στο διάλυμα αλατιού-λεμονιού.
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα και σε δυνατή θερμοκρασία. Μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, (δεν χρειάζεται να βράσει) ξεπλένουμε πολύ καλά τα φιρίκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μέτρια για να μην εξατμιστεί το νερό και δέσει το σιρόπι πριν να είναι έτοιμο το φιρίκι.
Αυτή η φάση μου πήρε περίπου 50 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε το γλυκό να μείνει στο σιρόπι του για 24 ώρες σκεπασμένο.
Την επόμενη ημέρα το ξανά βάζουμε μαζί με τα γαρύφαλλα και το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν κοντεύει να δέσει το γλυκό ρίχνουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.Αφού κρυώσει το γλυκό, γεμίζουμε τα φιρίκια με 1-2 αμύγδαλα το καθένα, τα οποία τα έχουμε καβουρδίσει σε αντικολλητικό τηγάνι (προαιρετικά).
Μοιράζουμε το γλυκό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα γεμίζουμε με το σιρόπι του γλυκού. Βράζουμε τα καπάκια από τα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε ανάποδα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
Καλή μας όρεξη !!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com