Παραδοσιακά ζυμαρικά γεμιστά με κιμά, βρασμένα τα οποία σερβίρονται με σκορδάτο γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας!
Η παρακάτω συνταγή είναι μια από τις παραλλαγές αυτού του υπέροχου φαγητού και μας την έστειλε η φίλη μας Κυριακή, η οποία μας εμπιστεύτηκε ότι είναι από τις αγαπημένες της από όταν ήταν παιδί, την έμαθε από την γιαγιά της με την ονομασία ΣΟΥ ΜΠΟΥΡΕ. Το φαγητό αυτό υπάρχει σε πολλές παραλλαγές στο διαδίκτυο με την ονομασία ΜΑΝΤΙ. Άσχετα με την ονομασία του, είναι ένα υπέροχο φαγητό πλούσιο σε γεύση, με πολλές παραλλαγές, που βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όσων έχουν μικρασιατικές ρίζες.
Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη αναγνώστρια κα. ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΥΣΟΥΛΤΖΟΓΛΟΥ
Υλικά :
για το ζυμάρι
- 1 ½ ποτήρι νερό
- 400 γρ αλεύρι περίπου (ή όσο πάρει)
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 600γρ. κιμά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
- ψιλοκομμένος μαϊντανός
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
- 2 κουπάκια γιαούρτι 10%
- 3 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη πάπρικα
- Αλάτι
Για την σάλτσα ντομάτας
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ½ ποτήρι νερό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση :
Φτιάχνουμε ζυμάρι με το αλεύρι, νερό, αλάτι και ένα χτυπημένο αυγό. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, τη σκόνη πάπρικα και το αλατοπίπερο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ισόποσα κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε με τον πλάστη ένα-ένα τα ζυμάρια σε λεπτά φύλλα. Με την βοήθεια της ροδέλας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε λωρίδες και κατόπιν σε τετράγωνα 4×4 εκατοστών.
Τοποθετούμε σε κάθε τετράγωνο ζύμης ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση κιμά. Τσιμπάμε και κλείνουμε το ζυμαρικό ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε, σαν πουγκάκια κατά προτίμηση (aν είστε επιδέξιοι μπορείτε να φτιάξετε τα ζυμαρικά όσο πιο μικρά γίνεται) και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τα αραδιάζουμε σε λαδόκολλα.
Αφού τα τελειώσουμε όλα, τα βράζουμε σε ελάχιστο νερό για 10 λεπτά.
Θέλουμε να μείνουν με λίγο νερό στο τέλος στην κατσαρόλα, οπότε αν περισσέψει αρκετό το πετάμε. Όταν τα «πουγκάκια» μας είναι έτοιμα θα ανέβουν στην επιφάνεια. Κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε στην άκρη μέσα στο νερό να φουσκώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τις λιωμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι και το αραιώνουμε (το γιαούρτι) με λίγο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε ελαφρά την σκελίδα του σκόρδου σε ελαιόλαδο με την σάλτσα τομάτας και την ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα τομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και την κρατάμε ζεστή.
Βγάζουμε τα ζυμαρικά μας με μία κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα μαζί με ελάχιστο ζωμό. Ανακατεύουμε το γιαούρτι να αφρατέψει, και το μοιράζουμε στα πιάτα με τα ζυμαρικά. Τα περιχύνουμε με την ζεστή σάλτσα, ρίχνουμε λίγη πάπρικα και σερβίρουμε αμέσως!
Tips:
- Το ζυμάρι πρέπει να είναι πολύ σκληρό και όχι σαν της πίτας.
- Βρέχοντας και τσιμπώντας με τα δάχτυλα τις ενώσεις του κάθε φύλλου, «σφραγίζουμε» τη γέμιση και τα ζυμαρικά μας δεν θα ανοίξουν στο μαγείρεμα.
- Για πιο «ανατολίτικη» εκδοχή αντί για πάπρικα προσθέστε σουμάκ.
Καλή μας όρεξη !!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou
Δείτε όλες τις συνταγές της Αρετής εδώ…