Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κολοκυθόπιτα σιροπιαστή

Μαγειρεύοντας με την Αρετή: Κολοκυθόπιτα σιροπιαστή

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Αγαπημένη συνταγή των παιδικών μου χρόνων,  πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα σιροπιαστή, που αποθεώνεται από τους λάτρεις των σιροπιαστών!

Ποιος θα έλεγε όχι σε ένα κομμάτι αυτής της κολοκυθόπιτας με χαρακτηριστικό άρωμα και την ιδιαίτερη, πλούσια γεύση και  που πιστέψτε με, θα σας μείνει αξέχαστη!!

 

Τα υλικά είναι μία προσφορά από το κατάστημα «tsik»

 

Νοσοκομείου 17, Τ.Κ. 50200 – Πτολεμαΐδα, ΤΗΛ.: 2463054625.

Το κατάστημα «tsik» φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων του από το 1979!

 

Υλικά :

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας (20 περίπου φύλλα)
  • 300 γρ. καρύδι
  • 800 γρ. κολοκύθι τριμμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 ml σπορέλαιο
  • 6-8 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Σουσάμι

Για το άλειμμα των φύλλων :

  • 200 ml σπορέλαιο

Για το σιρόπι :

  • 3 ποτήρια νερό
  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

 

Εκτέλεση :

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο καλά, στους 180 °C στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 32-34 εκ. τον πάτο και τα γύρω τοιχώματά του και το αφήνουμε στην άκρη. Χονδροσπάμε τα καρύδια στο μούλτι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τρίβουμε την κολοκύθα, την αλατίζουμε και την βάζουμε στο σουρωτήρι για λίγα λεπτά (15-20΄) να στραγγίξει. Έπειτα, την στύβουμε με τα χέρια μας καλά – καλά.

Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και την ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας την συνέχεια να φύγουν τα πολλά υγρά της κολοκύθας.

Χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης ένα – ένα,

αφήνοντας στην άκρη τα καρύδια. Τα ανακατεύουμε συνέχεια να λιώσει το μέλι, η ζάχαρη και τέλος αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε τα καρύδια

και ανακατεύουμε καλά

Παίρνουμε το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα τα οποία ενδιάμεσα τα έχουμε λαδώσει. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα ακτινωτά, δηλαδή όπως δείχνει η φωτογραφία.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Τέλος στρώνουμε 2 φύλλα διπλωμένα στη μέση και λαδωμένα. Σύνολο 10 φύλλα.

Αδειάζουμε την γέμιση μέσα στο ταψί

και γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου που τα λαδώνουμε.

Όπως τα γυρνάμε τα λαδώνουμε. Σκεπάζουμε την γέμιση με τα υπόλοιπα 10 φύλλα, στρώνοντας όπως και κάτω αλλά ανάποδα τώρα, δηλαδή 2 φύλλα διπλωμένα

και 8 ακτινωτά. Δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε μεταξύ τους.

Λαδώνουμε την πίτα και κόβουμε σε ρόμβους ή σε τρίγωνα φτάνοντας το μαχαίρι περίπου στην μέση της πίτας

και όχι μέχρι κάτω.

Ραντίζουμε με ½ ποτήρι νερό και ρίχνουμε το σουσάμι σε όλη την πίτα.

Ψήνουμε για 55 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την σιροπιάσουμε.

Σιρόπι : Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 8 λεπτά από την ώρα που έρθει σε σημείο βρασμού.

Σιροπιάζουμε σταδιακά με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό, με τη βοήθεια μίας κουτάλας.

Αφήνουμε να απορροφήσει καλά το σιρόπι και απολαμβάνουμε το υπέροχο γλυκό που μόλις φτιάξαμε!!

Καλή επιτυχία !

 

Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο                          e–mail:  aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team