Πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου, το πρωί της Πέμπτης 10/9/20 θα συναντηθούν στην Κορσική Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης, με θέμα την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η κατάσταση θυμίζει καλοκαίρι του 1974 μετά τον Αττίλα 2. Και τότε και τώρα η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα οπλικά συστήματα και προστασία απέναντι στην τουρκική απειλή.
«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Αττίλας 1) 24 Ιουλίου 1974. Την επόμενη ημέρα τριμερή συνδιάσκεψη των ΥΠ.ΕΞ. Ελλάδας-Τουρκίας-Αγγλίας, που υιοθετούν στις 30 Ιουλίου αποφάσεις εμπειρογνωμόνων. 1η απόφαση: Ουδεμία στρατιωτική επέκταση πέραν των γραμμών της της 30ης Ιουλίου στις 22.00 …. Από 22 έως 26 Ιουλίου 1974 οι Τούρκοι παραβίασαν 55 φορές την εκεχειρία. Ύστερα από το ναυάγιο της δεύτερης συνδιάσκεψης στη Γενεύη στις 3.30 το πρωί της 14ης Αυγούστου και 65 λεπτά μετά στις 4.35 το πρωί, ο τουρκικός στρατός εξαπολύει επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου (Αττίλας 2).
Ξένες πρεσβείες, μυστικές υπηρεσίες και άλλοι δίαυλοι επικοινωνίας πληροφορούσαν την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αθήνα ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις των τούρκων (υπό την στήριξη πάντα του μισέλληνα ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ Κίσινγκερ) και για κατάληψη Ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Τα συμπεράσματα για την ταυτότητα των τούρκων εδώ και αιώνες είναι ξεκάθαρα: «Ο τούρκος δεν έχει μπέσα», «Ο τούρκος φίλος δεν γίνεται» και όπως έλεγαν οι παππούδες μας από τον Πόντο: «Ο τούρκον φίλος κι είναι τε».
Στις δύσκολες εκείνες στιγμές για την αδύναμη Ελλάδα, κάτω από τις συνεχείς απειλές των τούρκων ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ πραγματοποίησε το ακατόρθωτο. Αξιοποιώντας τη φιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Στεν διασφάλισε: Άμεση παράδοση των αεροσκαφών (40 Mirage F1CG) και στο μεσοδιάστημα της παράδοσης του συνόλου των αεροσκαφών έως το 1977 η Γαλλική αεροπορία να παρέχει πλήρη κάλυψη στην Ελλάδα για τις αμυντικές της ανάγκες. Η ουσιαστική αυτή κίνηση στις κρίσιμες εκείνες ώρες, αφόπλισε τους τούρκους και έμεινε στην ιστορία!
Στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στη Γαλλική «Διεθνή Επιθεώρηση» τεύχος 121 το φθινόπωρο του 2008 ο Γάλλος Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εστεν λέει: «Η πολιτική προτεραιότητα του Κων/νου Καραμανλή, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ συνδεόταν στενά με θέματα ασφάλειας. Η ένταση με την Τουρκία εξ’ αιτίας της κατοχής της Βόρειας Κύπρου και της αμφισβήτησης του καθεστώτος ορισμένων νησιών του Αιγαίου, δημιούργησαν μια κατάσταση ανασφάλειας. Η συμφωνία που κλείστηκε προέβλεπε ότι κατά την διάρκεια κατασκευής των αεροσκαφών και της εκπαίδευσης των πιλότων, εάν η Ελλάδα υφίστατο επίθεση, θα θέταμε στη διάθεσή της πολεμικά αεροσκάφη για να την προστατεύσουν. Υπήρχε επομένως δέσμευση από πλευράς Γαλλίας να αποστείλει τις αναγκαίες αεροπορικές δυνάμεις για την άμυνά της». Η ιστορία μας χαϊδεύει τ’ αυτιά, μας ανοίγει τα μάτια, μας διδάσκει και μας καθοδηγεί Έλληνα πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη. Κλείσε τ’ αυτιά σε δήθεν συμμαχικές σειρήνες που συνέπραξαν στο παρελθόν με τον εξ Ανατολών εχθρό μας. Πράξε θαρραλέα το πατριωτικό σου καθήκον, εμπιστέψου αυτούς που έμπρακτα μας στήριξαν στο παρελθόν και είναι πρόθυμοι (με το αζημίωτο πάντα) να μας στηρίζουν και σήμερα. Έχεις στη φαρέτρα σου το φωτεινό παράδειγμα