Είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της Φλώρινας τα κεμπάπια.
Τα κάνουν και στα σπίτια, αλλά κατεξοχήν τα σερβίρουν στις ταβέρνες, όπου συνοδεύονται κυρίως με τσίπουρο. Βασισμένα στη συνταγή της κ. Ιωάννας Πιτόσκα, της γνωστής Φλωρινιώτισσας ερευνήτριας της ευρύτερης, βαλκανικής κουζίνας της Δυτικής Μακεδονίας, μας τα μαγείρεψε η ομάδα του γαστριμαργικού μπαρ Ντάνγκαρα στη Θεσσαλονίκη, που σερβίρει παραδοσιακές σπεσιαλιτέ της Φλώρινας και της ευρύτερης περιοχής, φέρνοντάς τις στο σήμερα.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
200 γρ. κιμάς χοιρινός, από λαιμό ή σπάλα
200 γρ. κιμάς αρνίσιος, από μπούτι ή λαιμό
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πιπέρι σκόνη
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
ελάχιστη μαγειρική σόδα
1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε νερό, καλά στυμμένο
αλάτι
Για το σερβίρισμα
μπούκοβο
κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
φύλλα μαϊντανού
Για να φτιάξουμε κεμπάπια Φλώρινας, αρχικά βάζουμε, σε ένα βαθύ μπολ, τα τρία είδη κιμά και ζυμώνουμε καλά για να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε αλάτι, τα μπαχαρικά, τον δυόσμο, τη σόδα και το ψωμί και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο που να μοιάζει με του κεμπάπ.
Πλάθουμε από το μείγμα μακρόστενα κομμάτια σαν χοντρά σουτζουκάκια με μήκος περίπου 6 εκ.
Ψήνουμε τα κεμπάπια σε προθερμασμένο γκριλ, απευθείας πάνω σε λαδωμένη σχάρα, για 13-15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές και να αποκτήσουν τις σκούρες χαρακιές της σχάρας.
Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύουμε με τις ροδέλες κρεμμυδιού και φύλλα μαϊντανού και πασπαλίζουμε με καυτερή πάπρικα.
Πηγή: Γαστρονόμος