Η γιαγιά και η θεία Παρέσσα , αφού έφευγαν για το καφενείο ο πάππους και ο θείος , και λίγο πριν ξεκινήσουν τις δουλειές τους , έπιναν τον πρωινό τους καφέ , που φυσικά συνοδευόταν πάντα με κάτι, είτε κουλουράκι είτε καμιά πίτα , κάτι ίσα ίσα για να τους “κρατάει” όπως έλεγε η γιαγιά … Επίσης στον πρωινό αυτόν καφέ ιδιαίτερη θέση κατείχε και το κουτσομπολιό … Η συζήτηση των θεμάτων που απασχολούσαν την κοινωνία του μικρού μας χωριού και όχι μόνο …
ΠΑΡΕΣΣΑ: Σήμερα επικά πισία με τυρί …
ΑΝΗΚΑ: Μπράβο κουμπάρα … Μμμμ , νόστιμα και αφράτα , όχι σαν της Δέσπως …
ΠΑΡΕΣΣΑ: Γιατί Μαρί , πως τα κάμει ;
ΑΝΗΚΑ : Άμον μαστίχα , άμον λάστιχο … Ντιπ άχρηστο αυτό το κορίτσι , καλό , αλλά ντιπ βουδ …
ΠΑΡΕΣΣΑ: Εγώ εκείνη την μάνα της λυπούμε , μια με τον έναν , μια με τον άλλον και γάμος πάπαλα , σαράντα πάει , μέχρι ποτέ θα την ταΐζει η μάνα της …
ΑΝΗΚΑ : Γιατί μαρί κουμπάρα δουλεύει …
ΠΑΡΕΣΣΑ : Που μαρί , στον φούφουτο ; Το γκομένιασμα το λέμε τώρα και δουλειά …
ΑΝΗΚΑ : Και δεν είναι ; Τι σε εξασφαλίζει τα γεράματα ; Ούτε τα παιδιά , ούτε τα σκυλιά , ούτε τα σπίτια , αλλά μια καλή σύνταξη κουμπάρα … Και πως την βρίσκεις ; Ψάχνοντας έναν καλό γαμπρό …
ΠΑΡΕΣΣΑ: Και πούντος ; Περιμένει την Δέσπω την στραβοκάνα …
ΑΝΗΚΑ: Μπορεί, να ο Μπάμπης του Ταγού , να κάνει για να την πάρει … Δεν είναι κανένα τζόβενο , ούτε Κούρκουλο τον λες , αλλά να τα λεφτά , και όσον αφορά τις γυναίκες χάπατο …
ΠΑΡΕΣΣΑ: Αφού θέλει τη Δέσπω … Αχ μακάρι καλό κορίτσι είναι , να βρει την τύχη του … Λέω να κάνω λειτουργιά για την Κυριακή ή να την πάρω από τον φούρνο …
ΑΝΗΚΑ: Τι να σου πω κουμπάρα και από το φούρνο νόστιμα εν …
Και κάπως έτσι περνούσαν το πρωινό τους η γιαγιά και η θεία Παρέσσα … Με τον ελληνικό καφέ , και το αθάνατο ελληνικό κουτσομπολιό …
ΠΙΣΙΑ
- 750 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1 κουτ.γλ. αλάτι
- 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. φέτα τριμμένη
- 2 αυγά
Ζυμώνουμε τα υλικά (αλεύρι , μαγιά , νερό , αλάτι , ελαιόλαδο ) καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια . Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου μία ώρα . Παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο φύλλο . Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο . Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού .Τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνισμα .Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα .
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια .
Καλή σας , όρεξη …