Οι επικείμενες ευρω-εκλογές αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα των 10.8 εκατομμυρίων πολιτών και 185 δις Ευρώ ΑΕΠ, καθώς η χώρα μας θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά και καθοριστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα καθορίσουν τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 500 εκατομμυρίων πολιτών και 15.3 τρις ευρώ ΑΕΠ, σε θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την οικονομία, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι πολιτικές που θα διαμορφωθούν σε αυτούς τους βασικούς τέσσερις άξονες είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’επέκταση και της χώρας μας στο δυναμικά εναλλασσόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των 7 δις κατοίκων και ΑΕΠ των 93 δις Δολαρίων ΗΠΑ.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία μετά από 10 χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης της οικονομίας της, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 30%, από 21.194 ευρώ το 2008 σε 16.736 ευρώ σήμερα, να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξης μέσα από την Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η χώρα μας μπορεί να έχει μικρή πολιτική και οικονομική δύναμη στο διεθνές στερέωμα, όμως μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή η δύναμη μπορεί να πολλαπλασιαστεί και σε συνδυασμό με τομείς της οικονομίας όπως η θαλάσσια οικονομία και ο τουρισμός, που είναι παραδοσιακά παγκοσμιοποιημένοι και διεθνώς αναγνωρισμένοι, να δημιουργηθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης την εθνικής οικονομίας και της χώρας.
Ο στόχος αυτού του νέου αναπτυξιακού μοντέλου είναι η Ελλάδα να βρεθεί στο κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή και διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών. Τομείς όπως ο αγροτικός, ο κτηνοτροφικός, η αλιεία, ο μεταποιητικός, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα logistics, ο τουρισμός είναι μεταξύ των βασικών πυλώνων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση των μηχανισμών και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με τη βέλτιστη απορρόφηση των απαραίτητων κοινοτικών κονδυλίων μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Σε αυτό το νέο μοντέλο χρειάζεται η συστράτευση και αξιοποίηση του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων με όχημα την επιχειρηματικότητα.
Ζούμε σε μία χώρα που ως παράκτια δύναμη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα που προκύπτει από τη γεωγραφική της θέση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη για να επηρεάσει θετικά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε γίνει χώρα εισόδου των προϊόντων που καταλήγουν στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όπως τον προηγούμενο αιώνα ήταν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και παράλληλα έχουμε και την ισχυρότερη ναυτιλία στον πλανήτη. Τα δύο αυτά συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες επενδύσεις στο διαμετακομιστικό και μεταποιητικό κλάδο οι οποίες θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες και κυριότερα εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Εδώ βρίσκεται η λύση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας μας και βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό αποτελεί ο σεβασμός στο περιβάλλον, στην ιστορία και στις δυνατότητες της φυλής μας. Ως ναυτικός γύρισα τον κόσμο. Ως ναυτιλιακός οικονομολόγος έμαθα να αναλύω το οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτό που συστήνω στους νέους φοιτητές και τα παιδιά που με πλησιάζουν και αναρωτιούνται για το μέλλον τους είναι τα δουν τι γίνεται σε άλλες χώρες του πλανήτη. Δε χρειάζεται να εφεύρουμε τον κύκλο, αρκεί να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες. Να αφουγκραστούμε και να μάθουμε από άλλες χώρες οι οποίες είναι επιτυχημένες.
Το όραμα όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας Ελλάδας που θα στηρίζεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία η οποία θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας προκειμένου να ανταγωνίζεται επιχειρηματικά στο διεθνές περιβάλλον στηριζόμενη περισσότερο στις δικές της δυνάμεις αξιοποιώντας τις δεξιότητες των παραγωγικών της συντελεστών χωρίς περιορισμούς αλλά και ενισχύοντας τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η δημιουργία των νέων αυτών θέσεων εργασίας θα οδηγήσει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου και του εισοδήματος των Ελλήνων μέσω παροχής καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής αξίας. Όσο η απασχόληση θα αυξάνει με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα θα μας δοθεί η δυνατότητα ως οικονομία να ελαφρύνουμε τα εισοδήματά μας από τα βάρη ασφαλιστικών και άλλων εισφορών που επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος δίνοντας ανάσα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τη σύγχρονη, κατασκευασμένη σε ένα μεγάλο βαθμό νοοτροπία να αναζητούμε τον εργοδότη μας στο ελληνικό δημόσιο και μόνο και να επανέλθουμε στην πραγματική δύναμη του Έλληνα να δημιουργήσει και να παράγει. Είναι επιτακτική ανάγκη να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας με κάθε δυνατό τρόπο για να περιορίσουμε το φαινόμενο του «brain drain» στρέφοντας τα παιδιά μας σε εργασίες με πραγματικό αντίκρισμα, αποφεύγοντας το ανυπολόγιστο κόστος που αποφέρει η συνειδητή μετανάστευση των Ελλήνων που υπονομεύει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο ρόλος του δημόσιου τομέα είναι ιδιαίτερα νευραλγικός σε αυτή τη νέα πορεία και πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη του νέου μοντέλου παραγωγής και δημιουργίας πλούτου μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών και θέσπισης ενός σταθερού αλλά και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Για αυτό και η επάνδρωσή του με στελέχη υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι ικανή αλλά και αναγκαία συνθήκη.
Με το νέο μου εγχείρημα της υποψηφιότητάς μου στις Ευρωεκλογές με τη συμμετοχή μου στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, έχω ως στόχο την εκπροσώπηση της Ελληνικής θαλάσσιας οικονομίας και ναυτιλίας στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να αξιοποιήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος των Ελλήνων. H έλλειψη εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, του μοναδικού κλάδου στον οποίο διαπρέπει η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, αποτελεί τροχοπέδη για την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. H βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας μέσω νέων επενδύσεων θα πρέπει να ξεκινήσει από την καρδιά της Ευρώπης της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέλος λαμβάνοντας ενεργά μέρος στη διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων που έρχονται για τη δημιουργία της Ευρώπης των παιδιών μας και των εγγονιών μας.