Η προσωπική σχέση μου με την ιστορία είναι βιωματική και είναι θέμα αρχών, με έχει καθορίσει ό,τι άκουσα κι έμαθα από τους γονείς και τους παππούδες μου οι οποίοι έζησαν έντονα το Μακεδονικό Αγώνα.
Γι’ αυτό μίλησα τον Ιανουάριο του 2018 κατά της απαράδεκτης Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς αναστολές, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γι’ αυτό πήγα στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας χωρίς να περιμένω «γραμμές». Γι’ αυτό και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρική Μακεδονίας αλλά και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος πήραμε όλοι οι Δήμοι μαζί ομόφωνη απόφαση – ψήφισμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το θέμα της Μακεδονίας μας καίει. Ο Παύλος Μελάς, ο εύπορος Αθηναίος που παράτησε τη βολή του και θυσίασε τη ζωή του για την ελεύθερη Μακεδονία, είναι ο ήρωάς μας. Δεν μπορούμε να χωνέψουμε το γεγονός ότι βρέθηκε ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει ότι υπάρχει και μια ακόμη Μακεδονία στα βόρεια σύνορά μας και μάλιστα κάνοντας το χατίρι των εθνικιστών των Σκοπίων.
Όσοι ζουν μακριά και δεν το αντιλαμβάνονται, είτε στην Αθήνα είτε αλλού, ας έχουν υπόψη ότι είμαστε απόγονοι Μακεδονομάχων με μνήμες νωπές ή με μαρτυρίες μέσα στα σπίτια μας. Η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική. Κι εμείς οι Μακεδόνες, Έλληνες. Όσες συμφωνίες κι αν υπογράψουν, η ίδια η Ιστορία θα μας δικαιώσει.
Το να δίνεις χώρο στην Ιστορία, να τιμάς στιγμές και πρόσωπα που καθόρισαν το δικό μας παρόν, είναι πολιτική επιλογή μιας διοίκησης, από την κυβέρνηση έως την αυτοδιοίκηση. Με απλά λόγια, όταν ο ψηφοφόρος εκλέγει Δήμαρχο ξέρει καλά τι περιμένει από αυτόν.
Στο Δήμο Δέλτα έχουμε πάρει την απόφασή μας από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, το 2014: αναδεικνύουμε την ιστορία του τόπου μας, σημαντικές ψηφίδες στο παζλ της αέναης εναλλαγής δράματος και θριάμβου της ρωμιοσύνης.
Γι’ αυτό τονίζουμε την προσφορά των κατοίκων των χωριών του τότε Δήμου Δέλτα στο Μακεδονικό Αγώνα. Το 2018 πραγματοποιήσαμε μια εξαιρετική εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Αθ. Καραθανάση.
Γι’ αυτό αναδείξαμε σε όλη την Ελλάδα την προσφορά των κατοίκων της Κουλιακιάς στο πέρασμα του Αξιού ποταμού από τον ελληνικό στρατό το 1912, κάτι το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος το 2016 όταν τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας. Μάλιστα, κατασκευάσαμε και μνημείο για να τιμήσουμε την προσφορά των κατοίκων, 104 χρόνια μετά…
Γι’ αυτό διεκδικήσαμε και πήραμε τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου όπου έγιναν οι τελικές διαπραγματεύσεις και η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης το 1912, αφού πρώτα αναδείξαμε αυτή τη λεπτομέρεια της ιστορίας δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.
Γι’ αυτό διοργανώσαμε εκθέσεις έργων των λαϊκών ζωγράφων Σ. Ζήση και Κ. Καραμπουκούκη, με θέματα από τον Μακεδονικό Αγώνα, που βίωσαν έντονα οι κάτοικοι στα χωριά μας.
Γι’ αυτό ενισχύουμε οικονομικά τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας, με πίστη στο έργο που προσφέρουν για τη συνέχιση της «ελληνικότητας».
Γι’ αυτό κάθε χρόνο καθιερώσαμε την τιμή από πλευράς Δημοτικής Αρχής στη μνήμη της Γενοκτονίας των δικών μας προγόνων –φέτος προβάλλαμε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» του Ν. Ασλανίδη και τιμήσαμε την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.
Με οδηγό αυτή την πίστη στη δύναμη της ιστορίας διοργανώσαμε τιμητική εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία. Με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη και με τιμή στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, παρουσία δύο εξαιρετικών ερευνητών της ιστορίας του Πόντου από τις νεότερες γενιές και εκπροσώπων της έδρας: του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη και το Θεοδόση Κυριακίδη.
Γράφει ο Ευθύμιος Θ. Φωτόπουλος, υπ. Δήμαρχος Δέλτα