Συνταγματολόγοι παίρνουν θέση μετά την πρωτοφανή δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζενερίκου, για την “τροπολογία Κασιδιάρη” ενώ σήμερα μπαίνει προς συζήτηση στη Βουλή.
Μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη επιχειρεί μα κάθε τρόπο να βάλει η Κυβέρνηση προκειμένου να μην καταφέρει να κατέβει στις εκλογές και να μπει στη Βουλή, και στην προσπάθεια της αυτή καλεί όλα τα κόμματα να συνταχθούν με την τροπολογία που τίθεται προς ψήφιση αύριο (11.04.2023).
Με βάση τη νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι ένα πενταμελές σχήμα του, θα κληθεί να αποφασίσει αν το κόμμα του καταδικασμένου σε πολυετή κάθειρξη Ηλία Κασιδιάρη, με “μπροστάρη” τον επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, μπορεί να κατέλθει ή όχι στις εκλογές.
Βροχή αντιδράσεων για την πρωτοφανή δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου
Εν τω μεταξύ εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η θέση που εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζενερίκος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επειδή προωθεί την αποκαλούμενη “τροπολογία Κασιδιάρη”. Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός αναφέρει ότι πρόκειται για “φωτογραφική ρύθμιση που αποτυπώνει δυσπιστία προς το πρόσωπό του”.
Βορίδης: Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή
Την πρώτη απάντηση έλαβε ο κ. Τζανερίκος από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ο οποίος τόνισε ότι “σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή”, ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι “η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία”.
Παρέμβαση Βενιζέλου
Επί αυτού του δημόσιου διαλόγου τοποθετήθηκε με παρέμβαση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πήρε θέση και ως συνταγματολόγος και τόνισε ότι πρόκειται για κάτι το “αδιανόητο θεσμικά”, ενώ κάλεσε τον Χρήστο Τζενερίκο να “προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία”.
“Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Τι λένε καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου
Θέση πήρε και ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή.
“Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος δήλωσε από την πλευρά του ότι “θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή”.
Αναφερόμενος δε στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου, είπε ότι “η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από την διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο”.
“Μίλησε για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση”, σημείωσε επίσης ο κ. Λαζαράτος και τόνισε ότι “είναι μια γενική και αφηρημένη ρύθμιση που εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος”.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. “Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών” τόνισε.
Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: “Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση, όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε (ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση) δεν νομίζω ότι είναι παράνομη”.
Σημειώνεται ότι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία, λίγο πριν από τη διάλυσή της ενόψει των εθνικών εκλογών. Πάντως η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί στις αρχές Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές.
Πηγή: dikaiologitika