Συμπληρώνουμε σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της περιπέτειας των έκτακτων μέτρων που έφερε η πανδημία. Από την αρχή της κρίσης έχουν εκδοθεί 7 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, 3 νόμοι και 330 περίπου Εγκύκλιοι και Αποφάσεις. Τρέχουν παράλληλα, σε πολύ κοντινές, σχεδόν ασφυκτικές προθεσμίες, για την υλοποίηση των μέτρων τουλάχιστον έξι ηλεκτρονικές πλατφόρμες που πρέπει να συμπληρωθούν, με την σημείωση ότι το 97% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξυπηρετούνται από εξωτερικά λογιστήρια, με ότι αυτό σημαίνει, για την ταχύτητα διεκπεραίωσης όλων αυτών των διαδικασιών. Ο κλάδος το τελευταίο αυτό διάστημα, έχει υπερβάλει εαυτόν, έχει φτάσει στα όρια του, και προσπαθεί τον περισσότερο χρόνο να ερμηνεύει αυτά που δεν ερμηνεύονται παρά να ασχολείται με την υλοποίηση τους. Κάποιες παρατηρήσεις-σχόλια για τις δύο βασικές πλατφόρμες ειδικών αποζημιώσεων των επιχειρήσεων
Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις
Θεωρούμε τουλάχιστον δίκαιο να ανοίξει ξανά η εφαρμογή, έστω και για λίγες ημέρες. Πρέπει κάθε επιχείρηση που το δικαιούται να το πάρει πάση θυσία, καθώς οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη να επιβιώσουν στην «εμπόλεμη» αυτή κατάσταση που ζούμε. Δεν μπορεί να δόθηκε παράταση στην πλατφόρμα των αιτήσεων για τους εργαζόμενους και να μην δοθεί για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν έκαναν την σχετική αίτηση, (με κλειστές επιχειρήσεις και απαγόρευσης κυκλοφορίας)- όταν μάλιστα απαιτείται φυσική μεταφορά των παραστατικών-λογαριασμών Iban κτλ.
Ειδική αποζημίωση 600 ευρώ για τον επιστημονικό κλάδο
Οι πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πολλοί διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν τα χρήματα. Μελετώντας την αίτηση διαπίστωσαν ότι έχουν βάλει λάθος λογαριασμό ή έκαναν κάποιον αναριθμητισμό. Η αίτηση προχωρούσε κανονικά, αφού δεν ελεγχόταν εάν ο αιτούμενος είναι ή όχι δικαιούχος του λογαριασμού. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι σήμερα 8/5, όμως το σύστημα δεν δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης εάν φαίνεται ότι έχει δοθεί δικαίωμα πληρωμής. Εκτός αυτού, υπάρχει ζήτημα με τα νομικά πρόσωπα. Αρχικά, τα νομικά πρόσωπα που έχουν τους ΚΑΔ του επιστημονικού κλάδου (βλ. λογιστική εταιρεία, δικηγορική εταιρεία, κ.α.) εξαιρέθηκαν, κακώς, από το επίδομα των 800 ευρώ. Η επιλογή που είχαν ήταν οι εταίροι αυτών να πάνε μέσω ΚΕΚ στην επιλογή Β των σχετικών αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα και να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ ο καθένας, για τα προσωπικά τους ΑΦΜ. Μετά την ακύρωση του προγράμματος voucher όμως, η επιλογή Β έκλεισε. Η επιλογή Α, που είναι ανοιχτή έως σήμερα, στην αίτηση ζητάει ΚΑΔ, όμως δεν μπορεί να καταχωρηθεί αυτός του νομικού προσώπου, δεδομένου ότι αντλείται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Με λίγα λόγια, το μέλος εταιρείας χάνει και αυτό το επίδομα για τεχνικούς λόγους, αφού δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα πλέον. Εν όψει των παραπάνω αντικειμενικών δυσχερειών επικοινωνούμε καθημερινά με στελέχη του υπουργείου και πειστικές απαντήσεις δεν παίρνουμε. Τα ανωτέρω θέματα θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να λυθούν άμεσα και να μην χαθούν άλλη μια φορά χρήματα μόνο και μόνο για τεχνικούς λόγους.
Γράφει ο Γεώργιος Δ Κοτζαμπάσης