Η συμπατριώτισσα μας Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρώην αντιπρύτανης, συνεχίζει να γράφει και να διδάσκει με τα βιβλία της, προσφέροντας πνευματική τροφή, απαραίτητη για όλους μας και ιδιαιτέρως για μικρά παιδιά και εν προκειμένω τα εγγόνια της.Έχουν προηγηθεί τρία βιβλία της. Το πρώτο με τίτλο «Μια γυναίκα θυμάται», που αναφέρεται στην παιδική και μαθητική της ηλικία. Το δεύτερο,«Το βέλος του χρόνου», αναφέρεται στην πανεπιστημιακή της διαδρομή,στους ακαδημαϊκούς τίτλους και στις τιμητικές διακρίσεις. Δεν μπορούσε βέβαια να αφήσει απέξω τη γενέτειρά της. Έτσι, στο τρίτο βιβλίο της, «Ρίζες γρυπές, προορισμόςΚοζάνη»,παρουσιάζει την πολυτάραχη και δημιουργική διαδρομή της οικογένειάς της, που απαρτίζεται από τέσσερις διαφορετικές οικογένειες των προγόνων της. Με πλούσια πολυσήμαντη δράση και συμμετοχή σε ιστορικά γεγονότα. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έρευνασε βάθος, που θα βοηθήσει τον μελλοντικό ιστορικό της Κοζάνης για μια σημαντική περίοδο των περασμένων αιώνων.Μάλιστα, το βιβλίο παρουσιάστηκε και στην Κοζάνη στις 22 Απριλίου 2018 στην αίθουσα του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Κοζάνης. Να προσθέσω ότι η συγγραφέας αξιοποίησε την πνευματική πείρα που διαθέτει και ως πανεπιστημιακός. Σημειωτέον, από τη θέση της αντιπρυτάνεως που κατείχε ανέπτυξε πρωτοβουλία να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο στην Κοζάνη, το οποίο και ονομάζεται σήμερα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας», και συνεχίζει την παράδοση υψηλής παιδείας στον τόπο μας, ως συνέχεια της Σχολής Κοζάνης του 18ου αιώνα (1745 και εξής),στην οποία δίδαξε μεταξύ άλλων και ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Βούλγαρης. Το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, γιόρτασε την 31 Ιανουαρίου των τριών ιεραρχών το 2004 και τίμησε την Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη για την συμβουλή της στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόεδρος του πανεπιστημίου ήταν τότε ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χρ. Μασαλάς
Όσον αφορά το νέο βιβλίο της συγγραφέως, αυτό επιγράφεται «Αστέρια δροσάτα.Γνώση για … λάμψη» και κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Ζυγός. Η γιαγιά Ολυμπία, με τις ακαδημαϊκές γνώσεις της και με το ένστικτο της οικογενειακής κληρονομιάς, ασχολήθηκε με τα τρία εγγόνια της από τα δύο παιδιά της, ποιοτικά και πνευματικά, σε ρόλο δασκάλας, αφηγούμενη από έμπνευση ή ενόραση με έκφραση παραμυθιού ιστορικά γεγονότα και άλλα όσα υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία και στη χώρα μας και τα διαμορφώνει σε δύο ενότητες: «Οι Οικογενειακές βιωματικές εξορμήσεις», με τέσσερις υποενότητες, όσες κι οι εποχές του έτους. Και τα «Ανάλεκτα», όπου περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ποιήματα, πεζά έργα και τραγούδια, που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα. Επίσης, όσα αφηγείται σε μορφή του παραμυθιού συνοδεύονται με εικόνες.Είναι μια πλήρης ενημέρωση ως μάθημα, γεγονός που δείχνει τη συγκρότηση μιας πανεπιστημιακής δασκάλας, η οποία ακόμη και σε χώρο μη ακαδημαϊκό καλλιεργεί τα τρυφερά εγγόνια που είναι υπεράνω όλων. Δεν παύει όμως να θυμίζει στα εγγόνια τη γενέτειρά της Κοζάνη. Έτσι, καταγράφει την ιστορία της και διάφορες εκδηλώσεις, Αποκριές, θρησκευτικά πανηγύρια και άλλα, αλλά και την πορεία της πόλης ανά τους αιώνες.
Το βιβλίο αυτό βοηθά τα παιδιά να επικοινωνούν με χαρά και αγάπη με τις γιαγιάδες και τους παππούδες, από τους οποίους έχουν να μάθουν πολλά για τη ζωή, για τους προγόνους τους και για την κοινωνία στην οποία θα δραστηριοποιηθούν αύριο ως άτομα και επιστήμονες, με ποιότητα και αρετή. Ένα βιβλίο χρήσιμο για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που δίνει επαφή και διέξοδο στις σύγχρονες οικογένειες, ώστε να αναπτύσσεται ο θεσμός της οικογένειας με στέρεο δεσμό και σεβασμό στις ρίζες.
Με τα παραμύθια και την παιδική λογοτεχνία ασχολήθηκαν πολλοί λογοτέχνες και συγγραφείς. Θα παραθέσω τρία παραδείγματα.Αναφέρω την Πηνελόπη Μπενάκη-Δέλτα, που ήταν μορφή της νεοελληνικής παιδικής λογοτεχνίας,συγγράφοντας το 1916 πολλά παιδικά βιβλία. Επίσηςσημαντική παιδαγωγός ήταν η θεία Λένα (Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά), συγγραφέας 54 παιδικών βιβλίων, με καθημερινές εκπομπές στο ραδιόφωνο για τα παιδιά, παραμύθια, ιστορίες, ποιήματα και τραγούδια.Συνεργάστηκε από το 1938 μέχρι το 1966 με την ραδιοφωνία. Η φράση «Καλημέρα παιδάκια», η ώρα του παιδιού, άφησαν εποχή. Γνωστός βέβαια διεθνώς είναι ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το σπίτι του Άντερσεν είναι στην πόλη Οντένσε στο νησί Φιονία της Δανίας, και το οποίο έχει μεταβληθεί σε Μουσείο του Άντερσεν.Ο ίδιος ήταν και ποιητής. Έχω επισκεφθεί το μουσείο,το περιεργάστηκα και εντυπωσιάστηκα από την επιμελημένη οργάνωσή του. Τράβηξα φωτογραφίες. Ο Άντερσεν μάλιστα είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1841 και εξέδωσε βιβλίο με την επίσκεψήκαι περιήγηση του στους αρχαιολογικούς χώρους.
Μετά την επίσκεψη στου Μουσείο Άντερσεν, τα όσα είδα και διάβασα, θεωρώ ότι το βιβλίο της Ολυμπίας Γκίμπα –Τζιαμπίρη «Αστέρια Δροσάτα. Γνώση για…… Λάμψη» έχει θέση στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Άντερσεν.
Συγχαίρουμε λοιπόν την άξια συμπατριώτισσά μας κ. Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη για το νέο βιβλίο της και αναμένουμε και νέους καρπούς της πένας της.
Γιάννη Κορκάς
Φωτογραφίες
1.Το Εξώφυλλο του Βιβλίου
2. 6-12-1998, εορτή του πολιούχου Κοζάνης Αγίου Νικολάου. Η Αντιπρύτανης ΑΠΘ Ολυμπία Γκίμπα-Τζιαμπίρη τίμησε με την παρουσία της τον παππού Αϊ-Νικόλα.Δίπλα ο μακαριστός μητροπολίτης Αμβρόσιος, ο δήμαρχος Πάρις Κουκουλόπουλος και οι βουλευτές Ν. Παπαφιλίππου, Ηλ. Βλαχόπουλος και Λαζ.Λωτίδης καθώς και άλλοι, στην αίθουσα του Μπλιούρειου Ιδρύματος του Αγίου Νικολάου.
3. Απρίλιος 1977.Ηοικία-μουσείο τουΧάνς Άντερσεν στο Οντένσε της Δανίας (Αρχείο Γιάν. Κορκά).