Το γιουβετσάκι είναι ένα από τα ωραία φαγάκια, αυτά που λέμε Κυριακάτικα. Το έφτιαξα με πικάντικο λουκάνικο Πηλίου και αν και χωριάτικο δεν ήταν καθόλου βαρύ, γευστικότατο, η νοστιμιά του με ενθουσίασε!
Εύκολο, νόστιμο και αρκετά γρήγορο φαγητό. Δοκιμάστε το!
Υλικά:
- ½ πακέτο κριθαράκι (μέτριο)
- 5 λουκάνικα πικάντικα χωριάτικα
- ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κύβο κοτόπουλου
- 5-6 ντομάτες (ξεφλουδισμένες)
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι & πιπέρι
- Ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει στο μπλέντερ. Ρίχνουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και περιμένουμε να πάρει μία βράση η σάλτσα μας. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μας μαϊντανό και στο τέλος προσθέτουμε το κριθαράκι και αρκετό ζεστό νερό (περίπου 4-5 ποτήρια ). Μόλις έχει μισό γίνει το κριθαράκι το στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε και άλλο αν χρειάζεται. Προσθέτουμε και άλλο ζεστό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει τον κύβο κοτόπουλου και το ρίχνουμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος και ανακατεύουμε ελαφρά. Το θέλουμε ζουμερό μέσα στο φούρνο να ψηθεί, όχι όμως με πάρα πολύ νερό. Το βάζουμε στο φούρνο και το αφήνουμε να ψηθεί. Στο μεταξύ κόβουμε τα λουκάνικα σε φέτες και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε έως ότου εξατμιστεί.
Βγάζουμε το σκεύος απ’ το φούρνο και προσθέτουμε τα λουκάνικα. Ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα το γιουβέτσι περίπου 10 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα και λίγο πιπέρι. Πηγαίνει υπέροχα και με τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο.
Συνοδεύεται με ένα ποτήρι ωραίο ροζέ κρασί!
Καλή μας όρεξη!
Οι φίλοι αναγνώστες που θέλουν να μοιραστούν τις συνταγές που αγαπάνε να μαγειρεύουν μαζί μας, μπορούν να τις στείλουν στο e–mail: aretismageiremata@gmail.com ή με μήνυμα στο facebook: www.facebook.com/arete.papadopoulou