Το Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας θα θεμελιώσει – εγκαινιάσει την μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων ετών της ΔΕΗ.
Πιστεύω λοιπόν πως είναι η ώρα να γίνει γνωστό, ο χρόνος της απόφασης του έργου κατασκευής της Πτολεμαΐδα V, καθώς και ποιοι ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν εκείνη την ημέρα 15 χρόνια πριν, δίνοντας μέλλον στην Πτολεμαΐδα και τον λιγνίτη.
21 Ιουλίου του 2004 ημέρα Τετάρτη, με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο της ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ Παντελή Καραλευθέρη και τα μέλη αυτής (από αριστερά προς δεξιά στην φώτο της εφημερίδας Πτολεμαίος) Γ. Αρνίδη, Αρ. Βατάλη, Αθ. Μάστορα, Αν. Κεπίδη, Κ. Κοσμίδη, Δ. Λιούρη και Ι. Πεσκέλογλου. έγινε το πρώτο από τα 3 ραντεβού που θα είχε η ΔΑΚΕ στην Αθήνα. Το 1ο με τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ Ιωάννη Παλαιοκρασά και στη συνέχεια το 2ο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεώργιο Σαλαγκούδη. Κυρίαρχο θέμα και στις δυο συσκέψεις η κατασκευή μιας νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα σε αντικατάσταση των τριών παλαιών μονάδων τους ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά και η προοπτική μιας ακόμη στην Μελίτη (Μελίτη 2).
Το θετικό αποτέλεσμα του «ΝΑΙ στην κατασκευή μιας νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα» του πρώτου ραντεβού με τον Παλαιοκρασά, ήταν καθοριστικό για το ΝΑΙ και από πλευράς κυβέρνησης δια στόματος υφυπουργού Ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα και του δευτέρου θετικού ΝΑΙ, η ανακοίνωση της κατασκευής νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα σε αντικατάσταση των παλαιών στην επόμενη επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Κοζάνη.
«Δυστυχώς» 15 χρόνια μετά οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οδηγίες απελευθέρωσης αυτής, οι συμφωνίες και οι αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή, μαζί με τις υψηλότατες τιμές Co2, καθώς και η συνεχής αύξηση των ορίων εκπομπών και των άλλων ρύπων, καθιστούν την μονάδα λειτουργικά όμηρο και ενδεχόμενα μη παραγωγικά εμπορική, παρά του ότι είναι – ήταν σχεδιασμένη με την τελευταία τεχνολογία.
Η έλευση του πρωθυπουργού της χώρας το ερχόμενο Σάββατο για την θεμελίωση της Πτολεμαΐδας V είναι ευκαιρία να βρεθεί λύση ώστε η μονάδα να λειτουργήσει, να προσφέρει στην χώρα και να αποσβέσει το κόστος κατασκευής της. Συνεπώς είναι επιβεβλημένο το αίτημα της κοινωνίας προς τον κ. Τσίπρα, της θεσμοθέτησης Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος για την βιωσιμότητα της μονάδας και την διασφάλιση της επάρκειας που θα μπορεί να παρέχει στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Όπως πρέπει να είναι επιβεβλημένο και το αίτημα, η περιοχή Πτολεμαΐδας – Κοζάνης – Φλώρινας να παραμείνει ενεργειακή καρδιά της χώρας, εγκαθιστώντας η πολιτεία εδώ στην περιοχή μας κάθε νέα μορφή ενεργείας (ΑΠΕ – Βιομάζα – Φ.Α. κλπ) που θα εντάξει στον ενεργειακό σχεδιασμό, καθώς το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο μιας πολιτικής κλιμακούμενης απεξάρτησης από τον λιγνίτη (ΜΕΣΜΕ) θα απενταχθούν γύρω στα 1500 λιγνιτικά MW.
Απαίτηση δε θα πρέπει να είναι ο λιγνίτης να συνεχίσει να έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο ρόλο στην ηλεκτροδότηση της χώρας, διασφαλίζοντας της επάρκεια και ενεργειακή ανεξαρτησία, εξάντληση των κοιτασμάτων της περιοχής και διατήρηση σημαντικών θέσεων εργασίας.
Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προσδιορίσει το ρόλο της ΔΕΗ στο παρών και στο μέλλον και να την αντιμετωπίσει ως εθνικό κεφάλαιο, ως ένα φορέα που μπορεί να φέρει πλούτο και ανάπτυξη στη χώρα, δίνοντας τη τα εφόδια για να το καταφέρει.
It’s so simple…όπως είχε πει ο αείμνηστος Δντης ΛΚΔΜ Κωνσταντίνος Καβουρίδης.