Αφίχθη (29-7-2019) στο Βελβεντό Μακεδονίας, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και με την ευγενή χορηγία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου Γέροντος Μαξίμου, με την παρουσία πολλού λαού, του ι. κλήρου και των αρχών του τόπου (και του τρόπου) μας, το ι. λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.
Η έδρα του ιερού λειψάνου είναι η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου. Το ιερό λείψανο παρέλαβε από την Ιερά Μονή του Ολύμπου και μετέφερε στο Βελβεντό ο π. Κωνσταντίνος συνοδευόμενος από τον Ευθύμιο Ταΐρη (οδηγός του Ι.Χ. αυτοκινήτου του) και τον Γιάννη Παπαγόρα.
Η έλευση του ι. λειψάνου έγινε από τη δυτική είσοδο του Βελβεντού, όπου περίμεναν τον Άγιο οι μικροί δικυκλιστές (ποδηλατιστές και μέλη του ΜΟΤΟΒΕ) και οι ιππείς του Ιππικού Συλλόγου Βελβεντού ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ’’. Η πομπή διέσχισε το Βελβεντό κατευθυνόμενη προς τον Ιερό Ναό του Αγίου. Η υποδοχή έγινε, όπως κάθε χρόνο, από το 1985 ανελλιπώς, στην ‘’παλιά δεξαμενή’’ Βελβεντού με την παρουσία πιστών, του ιερού κλήρου, των αρχών και της μπάντας του ΜΟΒ υπό την διεύθυνση του Νίκου Χατζημανώλη.
Η ιερή πομπή, υπό τους ήχους της μπάντας του ΜΟΒ, κατευθύνθηκε και κατέληξε στον περικαλλή και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού (αφίχθη γαρ ο οικοδεσπότης, αφίχθη ο Άγιος, ήρθε ο Άγιος!) εντός του οποίου εναποτέθηκε το ιερό λείψανο και τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία. Οι εκατοντάδες πιστοί ασπάστηκαν τον Άγιο και κατέκλυσαν το Ναό και το καταπράσινο προαύλιό του. Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στο Ναό μέχρι την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019.
Σ’ όλη τη διαδρομή από την είσοδο του Βελβεντού μέχρι τον Ιερό Ναό, τα θυμιατήρια αναμμένα στις εξώπορτες των σπιτιών ανέδυαν ευωδιαστό θυμίαμα, και οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα εκφράζοντας το πηγαίο (με βάθος χρόνου) και απαράγραπτο αίσθημα του λαού (που κανείς, ποτέ, δεν θα μπορέσει να το εξαφανίσει) που συνοψίζεται στη φράση: Έρχεται ο Άγιος! Μια φράση που την άκουγα από το λαό της Αιανής να δονεί τον τόπο (εκφράζοντας τον τρόπο μας) στην κατ’ έτος υποδοχή σ’ αυτήν (που συνεχίζεται) του ι. λειψάνου του Αγίου Νικάνορα της Ζάβορδας.
Για την ιερότητα και τη σημασία των λειψάνων των Αγίων, βαθυστόχαστος και επίκαιρος πάντα ο λόγος: ‘’… Τίποτα τωόντι δεν υπάρχει τιμιώτερο στην γη από τα λείψανα των αγίων Μαρτύρων. Από τα λείψανα αυτά, λέγει ο άγιος Γρηγόριος ο Επίσκοπος Νύσσης, βγαίνει φως και λάμψη ‘’οία εκ καθαρού γίνεται κατόπτρου, όταν προς τον ήλιον τεθή αντιπρόσωπον…’’. (Μικρός Συναξαριστής – Επισκόπου Διονυσίου Λ. Ψαριανού, Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης. Κοζάνη 1965. Ιανουάριος 29).
Ο ιερός κλήρος στην υποδοχή: Ο αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, που εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και κήρυξε, ο αρχιμ. Θεόκλητος Μπασιάς (Πετρανά), ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. και εφημέριος του ως άνω ι. Ναού, ο πρωτοπ. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), ο πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας (Πλατανόρεμα), ο οικον. Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Ίμερα και Αύρα), ο πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή και Κουβούκλια), ο πρεσβ. Λάζαρος Βασδέκης (Λεύκαρα).
Ψάλτες καλλίφωνοι και εν χορώ, με ισοκρατήματα, στο αναλόγιο: Γιάννης Τζινίκος διευθύνων, ο νεαρός Βασίλης Ποτουριάδης (Βαθύλακκος), Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Κώστας Ρήγας (Πλατανόρεμα), Βασίλης Καρανώτας (Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης).
Αρχές του τόπου (και του τρόπου) μας στην υποδοχή και στον Μ. Εσπερινό: ο αντιπρόεδρος του Π.Σ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Σερβίων-Βελβεντού Ζήνων Παπαδημητρίου και Μίλτος Ζορμπάς, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού και μέλος του Τ.Σ. της Δ.Κ. Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατανορέματος Γιώργος Λαγογιάννης. Αρκετοί από τους νεοεκλεγέντες στο Δήμο Βελβεντού και στις εντός του, τοπικές Κοινότητες.
Εκκλησιαστικά Συμβούλια (επίτροποι ενοριών και εξωκλησιών) στην ι. υποδοχή: Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού, Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκούλιαρης, Αγίου Νικολάου Καταφυγίου, Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου, Αγίου Διονυσίου Βελβεντού. Εκκλησάρηδες των ι. εξωκλησιών Βελβεντού.
Τοπική εκπαίδευση: Ο υποδιευθυντής του Δημοτικού σχολείου Βελβεντού Λάμπρος Κουτσιούκης, οι δασκάλες Άννα Γεωργάκη, Μαρία Στεφάνου, Κατερίνα Σόκουτη, Κατερίνα Χαρισίου, Κατερίνα Βάρνη-Τέτου. Η διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού Άννα Τσιανάκα. Η διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού Βαΐτσα Παπανώτα.
Εορταστικό κέρασμα, μετά τη λήξη των Ακολουθιών, προσφέρθηκε στο ανοιχτό, δροσερό και ολοφώτεινο προαύλιο του Ναού με εδέσματα που έφεραν στον Άγιο οικογένειες από το Βελβεντό, Πλατανόρεμα και Σέρβια. Εθελόντριες (ομάδα γυναικών) συσκεύασε και πρόσφερε με αγάπη στους πιστούς: Ολυμπία Δολδούρα, Ανθούλα Παπαγόρα, Ελένη Παπαδημητρίου, Ελένη Ν. Κρομμύδα, Άννα Γεωργάκη, Άννα Παπαδημητρίου, Χαρούλα Ματοπούλου, Θεοδώρα Δελνιώτη, Χριστίνα Κρομμύδα.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας, γενικός φροντιστής: Άννα Κρομμύδα, Τάκης Στεφάνου, Περικλής (Λάκης) Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δολδούρα.
Η ιερή υποδοχή (εκδήλωση πίστεως και πολιτισμού) γίνεται μέσα στο πλαίσιο: ‘’Καλοκαίρι 2019 – αφιέρωμα στη Μακεδονία’’ με τις διακηρύξεις: ‘’Η Μακεδονία είναι μία και είναι ΕΛΛΑΔΑ!’’. (Ψήφισμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης για την ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας των Σκοπίων. Ο Μητροπολίτης, ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και άπαντες οι Κληρικοί και οι Μοναχοί της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. Κοζάνη, 27-6-2018). Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας.’’ (Οδυσσέας Ελύτης, Ανοικτή Επιστολή στην ΕΟΚ. Μάρτιος 1992).
Μεγαλυνάριο. (Ποίημα Γιάννη Παπαγόρα).
Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
31-7-2019