Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ,εμείς αύριο Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 γιορτάζουμε το ΔΑΣΟΣ, τον ακατάστατο αυτόν παράγοντα της οικολογικής ισορροπίας, που αποτελεί πηγή πλούτου και υγείας, που δημιουργεί ευνοϊκές και υγιεινές συνθήκες ζωής, που συγκρατεί και προστατεύει τα εδάφη εμπλουτίζοντας τις πηγές και αποτρέποντας τις καταστροφικές πλημμύρες , που αποτελεί καταφύγιο και πηγή τροφής της άγριας πανίδας, αναπαράγοντας μία σημαντικότατη ποικιλία της άγριας χλωρίδας , ενώ καλύπτει βασικές ανάγκες της οικονομίας μας σε ξύλα και παράγωγά του. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής, κάθε χρόνο , τιμά την προσφορά των Δασών, εξαίρει τη σπουδαιότητά τους και περισσότερο από κάθε άλλη φορά την άμεση ανάγκη προστασίας και ανάπτυξής τους, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη δική μας επιβίωση.
Η 21η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην ΠΟΙΗΣΗ και αποτελεί μία ευκαιρία εορτασμού της σε ολόκληρο τον κόσμο. Σαφώς όμως αποτελεί και μία αφορμή για να στρέψουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους, που ασχολούνται με την ποίηση και στους σημαντικούς χώρους όπου φιλοξενούνται οι συλλογές τους. Η καθιέρωση της Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης είχε εμπνευστεί τον Έλληνα Ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το Φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων , να υιοθετηθεί ο εορτασμός ποίησης στην Ελλάδα, ενώ η εισήγησή του φτάνοντας στα χέρια του Μελετητή της Ποίησης Κωνσταντίνου Στεργιοπούλου και Προέδρου της Έταιρείας , με τη συνδρομή της Ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου, προτάθηκε ως ημέρα εορτασμού η 21η Μαρτίου , ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που συνδυάζει από τη μία το φως και το σκοτάδι από την άλλη, όπως και η ποίηση με το φωτεινό ή σκοτεινό της πρόσωπο.
Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ είναι ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, που εντοπίζεται σε κάθε τοπική ή ευρύτερη κοινωνία σε διάφορες μορφές, λιγότερο ή περισσότερο έντονα. Υπάρχουν πολλά είδη Ρατσισμού με τα βασικά να είναι ο φυλετικός , ο θρησκευτικός και ο κοινωνικό οικονομικός ρατσισμός. Ο Ρατσισμός θεωρείται παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα, στους τομείς της εργασίας , της πολιτικής, της οικονομίας και λοιπά. Ο Ρατσισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την ” παροχή της σωστής παιδείας” , που να αποβλέπει στην ανάπτυξη των νοητικών στοιχείων της ανθρώπινης προσωπικότητας, τη διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών, την ισονομία, την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδηση, έτσι ώστε να “ΧΤΙΣΘΕΙ” ένας καλύτερος και περισσότερο δίκαιος κόσμος , μακριά από ρατσιστικές νοοτροπίες!
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ