Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε το πλοίο «Μπαρμπάρος» για σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και πλησίον της εξέδρας άντλησης που έχει στήσει η Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το Μπαρμπαρός συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία (ξεκάθαρο το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Τουρκία…), παραβίασε την κυπριακή ΑΟΖ εντός των οικοπέδων «1», «2», «3», «13» με παραμονή τελικά στο οικόπεδο «9» όπου διεξάγονται οι γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις αντιστοιχούν σε μια έκταση που αντιστοιχεί στο 1/3 της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα τα 3 πρώτα οικόπεδα απέχουν λίγα ναυτικά μίλια από τις κυπριακές ακτές και πρακτικά συνιστούν τα θαλάσσια σύνορά της.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα παραπάνω συνιστούν αιτία πολέμου ή μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αιτία θερμού πολεμικού επεισοδίου. Καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν παραβίασε απλά την κυπριακή ΑΟΖ σε κάποια σημεία. Αλλά πρακτικά έδειξε ότι δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξή της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παραβίασε και τα θαλάσσια σύνορά της Κύπρου, φθάνοντας μόλις 30 μίλια από το λιμάνι της Λεμεσού και την ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Το αποκορύφωμα της προκλητικότητας ήταν η προσέγγιση της κυπριακής εξέδρας άντλησης με 2 πολεμικά σκάφη. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έδωσε και μια νέα διάσταση στα σχέδια της Τουρκίας σε σχέση με την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Η Τουρκία όχι απλά δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη των κυπριακών χωρικών υδάτων, αλλά σχεδιάζει να τοποθετήσει και εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων εντός αυτών! Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την αζέρικη εταιρεία SOCAR για την άμεση αγορά εξέδρας άντλησης αξίας 150 εκ ευρώ, την οποία θα τοποθετήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Μόλις πριν 2 εβδομάδες, αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα να ξεφύγει η ελληνική κοινή γνώμη και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα από την «νιρβάνα» του μνημονίου, δίνοντας προσοχή σε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν άμεσα και καθοριστικά την ελληνική εθνική ασφάλεια. Η οικονομική κρίση είναι και δεδομένη και δυσβάστακτη. Αλλά εκτός από τον αριθμό των δόσεων με τις θα πληρώσουμε τελικά τον ΕΝΦΙΑ, ή την εκλογή προεδρίας το 2015, υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορούν να επηρεάσουν πιο καθοριστικά την ζωή του μέσου Έλληνα και δεν σχετίζονται με τα μνημόνια. Αλλά με την εθνική του ασφάλεια.
Δυστυχώς οι τουρκικές ενέργειες έδειξαν για ακόμα μια φορά πόσο «γυμνοί» και ανήμποροι να αντιδράσουμε είμαστε. Απλά υπάρχει μια «ποιοτική διαφοροποίηση» στο επίπεδο προκλητικότητας. Αν υλοποιηθούν τα τουρκικά σχέδια για τοποθέτηση εξέδρας άντλησης στα κυπριακά χωρικά ύδατα, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει άμεσα να προβούν σε δύο επιλογές: Ή να εμπλακούν σε πόλεμο με την Τουρκία, ή για ακόμα μια φορά να παραχωρήσουν κρισιμότατα κυριαρχικά ελληνικά δικαιώματα στην Τουρκία. Η Τουρκία με τις ενέργειές της, πρακτικά ποντάρει στην μεγαλύτερη μπλόφα στην ιστορία. Να καρπωθεί τα αξίας εκατοντάδων δις ευρώ κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου. Χωρίς πόλεμο και χωρίς κόστος. Απλά αγοράζοντας μια εξέδρα άντλησης μερικών δεκάδων εκ ευρώ. Φυσικά ο καλύτερος «άσος» στον οποίο ποντάρει η Τουρκία δεν είναι άλλος από την ελληνική πολιτική δειλία και αδυναμία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα ουσιαστικό για να υπερασπιστούν τα εθνικά κυριαρχικά τους δικαιώματα, όπως δεν έκαναν και τα τελευταία 30 χρόνια. Η αξία του «στοιχήματος» λοιπόν είναι πολύ μεγάλη, για να μην «ξαναποντάρει».
Ίσως πρέπει πρωταρχικά η ελληνική πολιτεία και δευτερευόντως η ελληνική κοινή γνώμη επιτέλους να συνέρθουν, να δουν τι συμβαίνει γύρω τους και να πράξουν τα δέοντα. Η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (στον τομέα της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών και πυρομαχικών) καθώς και οι πρακτικά ανύπαρκτες ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, ενδέχεται για ακόμα μια φορά να προκαλέσουν μια εθνική ήττα. Και αυτή την φορά θα την «πληρώσουμε» ακόμα ακριβότερα. Για την ακρίβεια, περίπου 500 δις δολάρια! Τόσο υπολογίζονται τα περίπου 4,5 τρις εκ κυβικά μέτρα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ…
Παύλος Κιλίντζης
pkilintzis@gmail.com