Αν η παρέμβαση που έκανε πριν από μερικούς μήνες σε λίγα υπουργεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρήθηκε ανασχηματισμός, η χθεσινή του απόφαση να παρέμβει δραστικά για τα δεδομένα του στα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος δεν άφησε πολλές αμφιβολίες για τις σκέψεις του πρωθυπουργού. Αναμφίβολα, μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης έκανε το «ταμείο», μέτρησε πολιτικό αποτέλεσμα και πρόσωπα και προχώρησε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Μαξίμου, αλλά και των αλλαγών προσώπων σε νευραλγικά υπουργεία, με κύρια στόχευση την καθημερινότητα. Τούτων δοθέντων, σήμερα το πρωί συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο με τη νέα σύνθεση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα σκοπεύει να ξεκινήσει επισκέψεις σε υπουργεία, κυρίως σε αυτά που αναλαμβάνουν νέα πρόσωπα, αρχής γενομένης Τρίτη ή Τετάρτη από το υπουργείο Εσωτερικών και τον Θεόδωρο Λιβάνιο.
Οι «ηλεκτρικές καρέκλες»
Από σήμερα και σε κάθε περίπτωση από τη Δευτέρα, οι νέοι υπουργοί θα πάρουν μια γεύση για τα νέα τους καθήκοντα. Πολλοί, πάντως, θα κάτσουν σε μια ηλεκτρική καρέκλα, λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τάκης Θεοδωρικάκος που πήρε τη θέση του Κώστα Σκρέκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς καλείται και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές, αλλά και να πείσει πιο αποτελεσματικά ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο Κώστας Τσιάρας καλείται να μαζέψει…συντρίμμια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου η ένταση ήταν το κυρίαρχο στοιχείο τους τελευταίους μήνες εντός και εκτός των τειχών του υπουργείου. Καλείται, δε, να αντιμετωπίσει και άμεσα προβλήματα με καθυστερούμενες πληρωμές σε παραγωγούς. Ομοίως δύσκολη είναι και η κατάσταση για τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας, καθώς με βάση τα στοιχεία του exit poll η ΝΔ πήρε 23% στους ιδιωτικούς υπαλλήλους στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, το χαμηλότερο σε ένα προνομιακό γι’ αυτήν ακροατήριο το προηγούμενο διάστημα.
Ο απολύτως έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη Θεόδωρος Λιβάνιος στο υπουργείο Εσωτερικών καλείται να πατήσει «γκάζι» στις τομές στο κράτος, με άμεσες προτεραιότητες την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, αλλά και τις παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Μετανάστευσης, επίσης, καλείται να αλλάξει το «κλίμα» που επικρατούσε, αν και δύσκολα μπορεί να χρεώσει κανείς στον Δημήτρη Καιρίδη αποτυχία έναντι των στόχων που του είχαν τεθεί. Στο δεξιόστροφο ακροατήριο της ΝΔ, πάντως, επικρατούσε δυσφορία, αν και η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ροών.
Νέες ισορροπίες στο Μαξίμου
Και στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, η έλευση του Γιώργου Μυλωνάκη στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς ο έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού που ήταν από το 2019 με τώρα στη Βουλή καλείται να διορθώσει αστοχίες και να διαχειριστεί κρίσεις. Στην πραγματικότητα, στο πρόσωπο του κ. Μυλωνάκη συναιρούνται οι αρμοδιότητες των δύο «πρώην», Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, που βγήκαν εκτός σχήματος πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα, η τοποθέτηση του κ. Μυλωνάκη έχει ως στόχο να «εξορθολογίσει» και τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου, με τον σαφέστερο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.
Τούτων δοθέντων, ο Άκης Σκέρτσος με τον Θανάση Κοντογεώργη θα εστιάσουν στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ ο Μάκης Βορίδης θα έχει την επιμέλεια του νομοθετικού έργου μαζί με τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Στέλιο Κουτνατζή. Με ενισχυμένο ρόλο είναι στο Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης που έχει μεταβληθεί σε πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Και στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, πάντως, θα υπάρξουν ανακατατάξεις μετά την εκλογή του μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα στην ευρωβουλή.
Ο άμεσος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Χρήστος Ζωγράφος, θα αναλάβει ως διευθυντής την καθημερινότητα του γραφείου Τύπου, ενώ ο έτερος αναπληρωτής διευθυντής Γιώργος Ευθυμίου θα αναλάβει διευθυντής Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων. Νέα είσοδος στο επικοινωνιακό επιτελείο, ο έμπειρος δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη διεύθυνση του «Ελεύθερου Τύπου».
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ