ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αστοχίες του προγράμματος, που ευνόησαν τους «λίγους», αλλά κόστισαν στους «πολλούς» (Η 1η ανάγνωση των αποτελεσμάτων)
Μεγάλος ο προβληματισμός αλλά και οι αντιδράσεις για τα αποτελέσματα των ωφελουμένων της δράσης των πληττόμενων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς η οργή και το θυμικό επαγγελματιών που δεν κατάφεραν να βρεθούν ανάμεσα στους επιτυχόντες, έχει προκαλέσει μια μεγάλη αναστάτωση. Με αυτό το δεδομένο δεν αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία τα λάθη και οι παραλείψεις με σκοπό να διορθωθούν.
Το εν λόγω πρόγραμμα, ήταν μια καλή ευκαιρία να αντιληφθεί ο μέσος επαγγελματίας το πως σχεδιάζονται τα προγράμματα, αλλά και το πόσο κρίσιμο και χρήσιμο είναι να υπάρχει διαβούλευση νωρίτερα, αλλά και αυστηρή κρίση των προϋποθέσεων και των κριτηρίων ένταξης σε αυτά. Δυστυχώς η διαβούλευση εδώ, δεν απέδωσε αποτελέσματα, γεγονός που αφήνει εκτεθειμένους εκτός από την Περιφέρεια, και όλους τους παραγωγικούς φορείς (όπως τα Επιμελητήρια) που θα μπορούσαν να συνδιαμορφώσουν μια καλύτερη λύση.
Ο προβληματισμός που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, έδωσε την ευκαιρία να αναλυθούν περαιτέρω τα κριτήρια που έκριναν τη βαθμολογία των υποψηφίων. Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα που προέκυψε από τη δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, είναι το ότι μπορούσε μια επιχείρηση που δεν είναι πληττόμενη, να λάβει επιχορήγηση από το πρόγραμμα υποστήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, αν μια επιχείρηση είχε πάνω από 24 εργαζομένους, έπιανε τη “βάση” των 23 βαθμών, χωρίς να χρειαστεί να παρουσιάσει καμία μείωση τζίρου, και καμία μείωση κερδοφορίας.
Παρά το ότι κατά κοινή ομολογία είναι θεμιτό να υποστηρίζονται και οι θέσεις εργασίας, η πτώση τζίρου είχε ιδιαίτερα μειωμένη βαρύτητα στον αλγόριθμο που βγάζει την βαθμολογία των αιτήσεων. Όπως είναι λογικό, το πρόβλημα αυτό δημιούργησε μείζον θέμα στη διαμόρφωση της λίστας των ωφελουμένων, αφού περιόρισε σημαντικά τις πιθανότητες ένταξης μικρών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα.
Επειδή όλα τα παραπάνω, δημιουργούν αίσθημα (ή και σε κάποιες περιπτώσεις καθεστώς) αθέμιτου ανταγωνισμού, υπάρχει μια συζήτηση ώστε να δημοσιοποιηθούν περαιτέρω δεδομένα για τις αιτήσεις. Είναι ήδη πολλοί αυτοί που ρωτούν το κατά πόσο πληττόμενοι είναι οι αιτούντες χρηματοδότηση, είτε αυτές εγκρίθηκαν, είτε απορρίφθηκαν. Λόγω αυτού, κρίνεται σκόπιμο να δοθούν στη δημοσιότητα από την Περιφέρεια, οι αναλυτικές βαθμολογίες των αιτήσεων, δηλαδή πόσα μόρια πήρε η κάθε αίτηση από κάθε κριτήριο. Πόσα μόρια από τους εργαζομένους, πόσα από τη μείωση τζίρου, και πόσα από τη μείωση κερδοφορίας, ακόμα και αν δεν είναι διακριτή η ταυτότητα της επιχείρησης αλλά μόνο οι κωδικοί αιτήσεων.
Τέλος, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η μη πριμοδότηση με επιπλέον βαθμούς, επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή (πχ γυμναστήρια), αλλά και το ότι ανάμεσα στις εγκεκριμένες προτάσεις, υπήρχαν επιχειρήσεις που ναι μεν ήταν πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά που μπορεί να ήταν πληττόμενες όχι λόγω του κορωνοϊού, αλλά για άλλους λόγους όπως η απολιγνιτοποίηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αστοχίες του προγράμματος, που ευνόησαν τους «λίγους», αλλά κόστισαν στους «πολλούς» (Η 1η ανάγνωση των αποτελεσμάτων)