Στο Αμύνταιο ίσως έγινε η πιο σοβαρή συζήτηση της διήμερης επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στη Δυτική Μακεδονία, με πολλούς εκπροσώπους φορέων της περιοχής να έχουν την ευκαιρία ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν τα προβλήματά τους στον Υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.
Μία από τις τοποθετήσεις που ξεχώρισε ήταν αυτή της Αναστασίας Καραλιοπούλου, η οποία εκπροσωπώντας την εταιρεία SOLERGON, έβαλε στο τραπέζι της μεγάλης συζήτησης για τη δίκαιη μετάβαση μια σειρά ζητημάτων που φυσικά προκάλεσαν αίσθηση.
Η κα Καραλιοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους της περιοχής οι οποίοι όπως είπε «έχουν μάθει να κάνουν μόνο μία δουλειά και την κάνουν καλά», φοβούνται όμως πως θα καταλήξουν ενεργειακοί μετανάστες με το κλείσιμο των ορυχείων και την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας.
Παράλληλα επεσήμανε στον Υπουργό πως οι συγκεκριμένοι τεχνίτες παράγονται από τη ΔΕΗ και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς δεν υπάρχει κρατικός φορέας να τους εκπαιδεύσει:
«Ένας ηλεκτροσυγκολλητής υψηλής πίεσης δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Οι εταιρείες έχουν ξοδέψει πολλά λεφτά γι’ αυτό που είναι, δεν μπορεί να ασχοληθεί με κάτι άλλο και θα είναι μεγάλη έλλειψη αν οδηγηθεί σε άλλο αντικείμενο», τόνισε η Αναστασία Καραλιοπούλου.
Η αποτίμηση του αντίκτυπου στην περιοχή σε ότι έχει να κάνει με το εξειδικευμένο προσωπικό είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους επιχειρηματίες της περιοχής που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας, ζητώντας σοβαρή πρόταση από την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας.
Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε η κα Καραλιοπούλου στη σύσκεψη του Αμυνταίου, ήταν η σταθερότητα του δικτύου, τονίζοντας πως για λόγους ενεργειακής εξασφάλισης των επιχειρήσεων και όχι μόνο πρέπει να δοθεί γρήγορα απάντηση ακόμα και για την παράταση λειτουργίας των μονάδων, ενδεχομένως και με άλλα καύσιμα.
Η αποκατάσταση της περιοχής και των ορυχείων, καθώς και η γρήγορη μεταστροφή της περιοχής είναι επίσης θέματα που απασχολούν της επιχειρήσεις με κάποιες από αυτές να δηλώνουν έτοιμες για την επόμενη μέρα:
«Έχουμε πρόταση για το αύριο, αλλά όλοι ξέρουμε τα γραφειοκρατικά δεδομένα τους περιορισμούς, αν και έχουμε πλάνο. Φοβόμαστε πως εμείς θα είμαστε έτοιμοι και δεν θα προλάβει το κράτος», ήταν η χαρακτηριστική φράση της εκπροσώπου της εταιρείας SOLERGON προς το κυβερνητικό κλιμάκιο.
Η εταιρεία συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Ελλάδα 2028- Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης» καθώς επικεφαλής της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι ο μέτοχος της SOLERGON, Κλεάνθης Ακτενίζογλου.
Ζήσης Πιτσιάβας