ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εκλογές για ανάδειξη Δ.Σ. στον Γ.Σ. Κοζάνης με τις μεθοδεύσεις και τον σπαραγμό μεταξύ των μελών του, έφερε στην επιφάνεια την επιθυμία μερικών υγειών παραγόντων την επανεργοποίηση του τμήματος βόλεϊ του ιστορικού Εθνικού Κοζάνης με την μεγάλη προσφορά στο άθλημα Πανελλαδικά που είχε αποτελέσει σε δύσκολους καιρούς το καμάρι της Δυτικής Μακεδονίας .
Η πόλη της Κοζάνης έχει την δυναμική να στηρίξει τον νέο Εθνικό και από τον ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα και επιτέλους κάποια από τις ομάδες της πόλης να φθάσει να παίξει σημαντικό ρόλο στα εθνικά πρωταθλήματα σε άνδρες και γυναίκες
Η σημερινή κατάσταση είναι έρπουσα και δεν οδηγεί πουθενά.
Ο νέος της “παρέας” Πήγασος φέτος κάνει το ταξίδι του στην Α2 χωρίς επιτυχία, αλλά μπορεί να επανέλθει με τις κατάλληλες προσθήκες και να εκπροσωπεί το ανδρικό βόλεϊ της Κοζάνης και ο Εθνικός να επικεντρωθεί στο γυναικείο όπου η ομάδα είχε διαδραματίσει σπουδαία παρουσία στην τότε …Α΄ Εθνική .
Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε μία πόλη μία ομάδα ,αλλά βλέπετε μεταξύ των παραγόντων υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις οπότε η διάσπαση είναι αναγκαία ,ώστε ο να εγκαταλειφτεί η εισπρακτική τακτική από τις ακαδημίες και να έχουν πλέον οι ομάδες όραμα με στόχο τον πρωταθλητισμό και την διάκριση των ομάδων σε ανώτερες των τοπικών κατηγοριών πρωταθλημάτων
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
Ο Εθνικός Κοζάνης έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Ιδρύθηκε το 1971 επί χούντας, με πρώτο πρόεδρο τον Τάκη Τερζόπουλο. Ξεκίνησε από το μπάσκετ και βόλεϊ με μεγάλη επιτυχία και τον Γιάννη Κορκά στο τιμόνι. Στις εκλογές που έγιναν το 1975 τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη του Βόλεϊ, ενώ στο ιστορικό του έχει συμμετοχή σε μεγάλους αγώνες και διοργανώσεις. Επί θητείας του ιδρύθηκε τοπική επιτροπή βόλεϊ, ενώ ο Εθνικός κατόρθωσε να έχει χαντμπολ, πυγμαχία, στίβο και μπάσκετ, με έδρα την Κοζάνη. Σε πολλά αθλήματα, αθλητές του έγιναν πρωταθλητές Ελλάδος, κέρδισαν πανελλήνιους αγώνες και έφεραν μεγάλες επιτυχίες. Επίσης, δημιουργήθηκε τμήμα κολύμβησης, ενόργανης γυμναστικής. Σήμερα 350 αθλητές του τότε Εθνικού, είναι επιστήμονες σε διάφορους κλάδους, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός προάγει την επιστήμη, όπως τόνισε ο κ. Κορκάς.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΤΟ wikipedia
Πετοσφαίριση
Το τμήμα Πετοσφαίρισης ιδρύθηκε το 1972 με κύριο κορμό την ομάδα του Γυμνασίου της πόλης. Προπονητής της ομάδας εκείνης υπήρξε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Βασίλης Φλέγκας.
Το 1975 ο Εθνικός ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, με προπονητή τον Ηλία Ιεροκλή. Από την ομάδα εκείνη έγινε και η πρώτη μεγάλη μεταγραφή αθλητή του συλλόγου. Πρόκειται για τον Μανόλη Παπαδογιαννάκη που μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό, και υπήρξε ο πρώτος αθλητής Βόλλευ από την Κοζάνη που αγωνίσθηκε στην Εθνική Ελλάδος.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινάει η προσπάθεια δημιουργίας της μετέπειτα μεγάλης ομάδας του Εθνικού. Πρωτεργάτης και δημιουργός της, ο προπονητής και αθλητής του συλλόγου Αντώνης Παπαδόπουλος, που άρχισε να δουλεύει με νέα παιδιά. Η προσπάθεια αυτή καρποφορεί το 1987 με την άνοδο της ομάδας στην Α΄ Εθνική, όπου συμμετέχει στο πρωτάθλημα της περιόδου 1977-78, αλλά δεν καταφέρνει να διατηρηθεί στη μεγάλη κατηγορία για μόλις ένα βαθμό.
Ανάμεσα στους αθλητές της περιόδου εκείνης υπήρξε και ο Γιώργος Ντράγκοβιτς, ο μεγαλύτερος πετοφαιριστής που ανέδειξε το κοζανίτικο βόλλεϋ. Ο Ντράγκοβιτς αγωνιζόταν στη θέση του διαγώνιου και αργότερα έκανε μια μεγάλη καριέρα, κυρίως με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κατακτώντας δεκάδες τίτλους μεταξύ των οποίων και δύο Κύππελλα Ευρώπης. Είναι επίσης από τους ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ελλάδος, έχοντας αγωνιστεί με τα χρώματά της 345 φορές. Άλλοι μεγάλοι αθλητές που στήριξαν την πορεία του Εθνικού Κοζάνης υπήρξαν οι Γιώργος Μάτας, Τάσος Καπρίνης και Γρηγόρης Γιάντσιος.
Στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την άνθιση της πετοσφαίρισης στην Κοζάνη, πρέπει να αναφέρουμε και τον Γιάννη Κορκά, ο οποίος διετέλεσε πρόερος του Εθνικού από το από το 1974 μέχρι το 1996 αλλά και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης από το 1975 μέχρι το 1987.
Το τμήμα Πετοσφαίρισης του Εθνικού Κοζάνης δεν υφίσταται πλέον, εδω και αρκετά χρόνια. (άρθρο του liberovolley)